Arta cunoaște o dezvoltare constantă încă de la începuturile lumii, însă nu toți artiștii au reușit să devină renumiți pentru ceea ce fac. În cazul picturii, una dintre cele mai vechi expresii artistice umane, au existat niște artiști care au revoluționat arta și i-au dat o cu totul altă însemnătate, motiv pentru care merită să fie menționați.

1.Leonardo Da Vinci

Mona Lisa (1503-1506), de Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci a fost cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene, în perioada de apogeu a acesteia. Acesta era pictor, sculptor, muzician, arheolog, arhitect, inginer, inventator, anatomist, cartograf, botanist și scriitor, fiind considerat cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii. Pictura sa, ”Mona Lisa”, e cel mai cunoscut portret realizat vreodată.

2. Michelangelo

”Creația lui Adam” (1508-1512), de Michelangelo

Michelangelo di Lodovico Buonarotti Simoni, cunoscut mai pe scurt drept Michelangelo, a fost un sculptor, pictor, poet și arhitect italian, o personalitate crucială pentru epoca renascentistă. Acesta a avut o influență incredibilă asupra artei europene. Fiind considerat de către mulți cel mai mare artist din perioada sa, sau chiar cel mai bun artist al tuturor timpurilor, versatilitatea sa artistică este cea care l-a făcut renumit.

3. Vincent Van Gogh

”The Starry Night” (1889), de Vincent Van Gogh

Vincent Van Gogh a fost un pictor olandez post-impresionist, care s-a născut într-o familie de pictori. Lucrările lui au avut o influență profundă asupra artei secolului XIX, prin culorile vii și impactul emoțional. Acesta a suferit însă de boli mintale, care l-au determinat să își ia viața la vârsta de 37 de ani. Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe. Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte. Astăzi el este în general considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori din istorie.

A fost realizat chiar și un film de biografie animat despre viața pictorului și circumstanțele morții acestuia. Acesta se numește ”Loving Vincent” și a fost lansat în anul 2017.

4. Salvador Dali

”Persistența memoriei” (1931), de Salvador Dali

Salvador Dali a fost un pictor spaniol, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.
în artă. Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reușit să folosească forța mass-media pentru a-și spori averea și gloria.

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *