Romania a supravietuit de-a lungul timpului la mai multe evenimente istorice, insa i-au adus o serie de povesti care se conserva in zidurile unor castele. Unele dintre ele au fost degradate in perioada comunista, iar altele din cauza unor procese intre mostenitori. Totusi, in Romania exista inca peste 150 de castele situate in zona de poveste, care ne surprind printr-o constructie si o arhitectura deosebita. Mai jos vei gasi topul cu cele mai impresionante castele de vizitat.

  1.Castelul Peles

Acest castel a fost construit in perioada primului rege al Romaniei, Carol I, pentru a-i servi drept resedinta de vara, investita cu functii politice, culturale si simbolice. Castelul prezinta o arhitectura speciala, fiecare camera fiind decorata cu un stil diferit. Astfel, apare in Romania marca al stilului numit trubadur. Castelul este organizat in 170 de camere si peste 30 de bai. In plus, in jurul castelului au fost construite edificii aditionale precum Castelul Pelisor sau Foisorul. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, fiind dotat cu elemente moderne precum: incalzire centrala, lift si uzina de apa amplasata pe malul paraului din apropiere. Camerele poarta denumiri specifice fiecare in parte: Camera Maura, Sala Coloanelor, Salonul Florentin si Sala Armele in care se afla mai multe colectii valoroase.

  2. Castelul Bran

https://unsplash.com/photos/9NUEY8HMGos

Castelul Bran mai este denumit si Castelul lui Dracula fiind construit initial drept o cetate militara de aparare situata in Pasul Bran-Rucar. De-a lungul timpului castelul a suferit diferite modificari ajungand sa fie proprietatea reginei Maria, ca simbol al recunostintei pentru aportul adus la realizarea Marii Uniri din 1918, iar acum apartine lui Dominic de Habsburg. Castelul ofera turistilor peisaje uimitoare deoarece este construit pe o stanca, fiind structurat pe 4 etaje unde se gasesc mobilier, colectii de ceramica, armuri si arme, iar in curtea castelului se afla un muzeu al satului. Miturile despre Contele Dracula pornesc de la o intamplare generata de Iancu de Hunedoara care l-a inscarcinat pe Vlad Tepes sa pazeasca trecatoarea catre Transilvania.

  3. Castelul de lut, Valea Zanelor

Castelul este situat in zona turistica Porumbacu de Sus, in judetul Sibiu. Este proiectul unei familii din Bucuresti a caror idee a pornit de la casuta piticilor din Alba-ca-Zapada. Constructia este realizata exclusiv din materiale naturale, iar fiecare camera a acestei incaperi beneficiaza de privelisti deosebite asupra raului Porumbacu si a muntilor Fagarasi. Acest castel a fost menit sa fie o pensiune pentru ca are mai multe camere duble, cateva apartamente si chiar un restaurant, dar nu se stie problema de nu se intampla, se banuieste ca ar fi legata de autorizatii. In acest loc poti face o multime de poze, vei descoperi si o terasa, iar spre raul Porumbacu sunt masute si scaunele din butuci de lemn, unde te vei putea bucura de un picnic.
Acest castel a devenit o atractie de top a Romaniei, pentru ca este foarte populat atat cu turisti din tara cat si cu straini. Intrucat este o proprietate privata exista si un tarif de intrare care este de 5 lei de persoana, pentru a contribui la fondurile necesare. Locul a devenit neincapator pentru sutele de turisti care vin zilnic si parcheaza in poienitele din apropiere.

  4. Castelul Iulia Hasdeu

Castelul Iulia Hasdeu din Campina, judetul Prahova, este cunoscut si sub denumirea de “Templul Spiritului”. Bogdan Petriceicu Hasdeu este cel care a construit castelul in memoria fiicei sale Iulia, care s-a stins din viata la varsta de 19 ani fiind bolnava de tuberculoza. Planurile de constructie ale castelului au fost dictate de fiica sa, in cadrul unor sedinte de spiritism efectuate in cavoul familiei, de la cimitirul Belu. Manuscrisele arata ca planul initial al Castelului era altfel conceput, asemanandu-se cu cel al unei catedrale.
Legendele acestui castel spun ca noapte, Iulia Hasdeu poate fi auzita candtand la pian in aplauzele tatalui sau, iar uneori batranul Hasdeu iese la geam si urla ca un lup.
Fara a se incheia restaurarea, Castelul Iulia Hasdeu a fost reintrodus in circuitul cultural si turistic in februarie 1995. De atunci pana astazi zeci de mii de oameni l-au vizitat cu dorinta de a cunoaste fascinanta istorie a edificiului. In muzeu sunt expuse permanent bunuri de patrimoniu, precum : tablouri, mobilier, obiecte de arta decorativa, carti si documente.

  5. Castelul Cantacuzino

Castelul este localizat in Busteni, fiind proiectat si ridicat in stil neoromanesc din ordinul printului Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost ministru al Romaniei despre care se vorbeste ca ar fi vrut sa paveze curtea si sa inveleasca acoperisul cu monede de aur . Ansamblul castelului este format din 4 corpuri, este inconjurat de un parc ale carui alei te poarta la cascade, fantani arteziene si grota pe care o poti strabate pitit sub perdeaua de apa.
La interior, chiar daca nu mai are aproape nimic din mobilierul original, castelul are suficiente atractii pentru pasionatii de monumente istorice. Semineele realizate din piatra alba, ornamentate cu mozaicuri policrome împlinesc atmosfera de resedinţă boiereasca. Chiar daca castelul a deservit drept senatoriu in perioada comunista restauratorii au reusit sa scoata la lumina culorile originale.

  6. Castelul Tepes

View this post on Instagram

#castelultepes

A post shared by Radu Mitrache (@r.a_d.u) on

In parcul Carol din Bucuresti isi are originea castelul Tepes, cea mai originala cladire din peisajul arhitectonic al orasului. Acest castel poate fi vizitat doar de doua ori pe an de Ziua Armatei Romana si de Ziua Eroilor. A fost construit de regele Carol I, avand ca si scop crearea unui tur de apa care sa alimenteze Expozitia Generala Romana. In anii de dupa Primul Razboi Mondial, castelul a fost transformat intr-o cazarma destinata corpului de garda de la Mormantul Ostasului Necunoscut, aflat in apropiere, in fata Muzeului Militar National. Dupa 1990, cladirea a fost utilizata drept Corp de garda pentru o subunitate de jandarmi, iar Castelul Vlad Tepes a devenit sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor.

  7. Castelul Karolyi

Castelul a fost mai intai o casa care avea sa starneasca invidia nobilimii, iar apoi a fost reconstituit de catre Karoly Mihaly pentru a face fata atacurilor turcilor, construind un sant si zid de fortificare patrulater, patru bastioane de colt prevăzute cu nise de tragere pentru tunuri. De-a lungul timpului castelul a suferit diverse modificari, in timpul celor doua razboaie mondiale a fost senatoriu, a functionat si ca scoala militara, iar in perioada comunista in castel si-au avut sediul diverse institutii culturale: un muzeu, casa de cultura a orasului Carei, biblioteca oraseneasca dar si un liceu zootehnic. Castelul se afla in Carei, judetul Satul Mare, aici au loc diverse manifestari culturale, expozitii, concerte si, de asemenea, se oficiaza casatorii.

Bibliografie:

https://www.libertatea.ro/lifestyle/castele-din-romania-cele-mai-frumoase-castele-de-vizitat-2734456


https://ro.wikipedia.org/wiki/Turnul_de_ap%C4%83_%E2%80%9ECetatea_lui_%C8%9Aepe%C8%99_Vod%C4%83%E2%80%9Dh

https://adevarul.ro/locale/buzau/castelul-bantuit-iuliei-hasdeu-templul-lumii-dincolo-fata-aude-cantand-pian-batranul-hasdeu-iese-noaptea-geam-urla-lupii-legendele-locului-1_550032c4448e03c0fd742b92/index.html

https://www.historia.ro/sectiune/travel/articol/castelul-karoly-din-carei

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *