Lumea nu e chiar atât de avansată din punct de vedere social

Rasismul este o problemă cu care omenirea se confruntă încă din cele mai vechi timpuri. Cu toate că de-a lungul timpului societatea a avansat, acest obicei lipsit de etică încă persistă să existe.

Rasismul este foarte bine cunoscut de românii plecați la muncă în țările străine. Aceștia pleacă de acasă pentru a-și câștiga existența, muncind pentru un alt stat și ajung să fie catalogați țigani și hoți.

Rasismul față de etnia noastră se dezvoltă încă de la vârste fragede. Copiii în școli marginalizează copiii români și se comportă cu ei ca și cum ar avea un handicap.

Alexandru, care a locuit în Italia timp de 7 ani mi-a povestit experiența lui în școala primara:

“Mama mea i-a spus dirigintei să nu le spună copiilor că sunt român. Am făcut 7 ani de școală în Italia, timp în care am fost nevoit să-mi ascund mereu etnia de frică că voi ajunge să fiu marginalizat.”

O altă experiență în care se poate observa cu ochiul liber ura unor națiuni față de români s-a petrecut tot în Italia, contextul diferențiindu-se prin faptul că jignirile au fost aduse fără motiv de către un străin pe stradă.

Unchiul meu, ioan mi-a povestit:

Vlaica Ioan, român stabilit în Italia de 20 de ani

“Ieșisem de la muncă și mergeam spre casă cu câțiva colegi. La un moment dat un taximetrist vede o Ucrainiancă, nici măcar o româncă, și începe să-i adreseze cuvinte jignitoare, acesta crezând că e româncă. Am mers la el și i-am spus să termine că și eu sunt tot român și mă deranjează. Mi-a spus în față că nu îl interesează și că pentru el toți suntem la fel”

Probabil mulți dintre noi l-am fi batut, dar unchiul meu a acționat calculat și l-a dat în judecată câștigând procesul.

Tot acesta povestește că atunci când a fost nevoit să își faca asigurarea pentru mașina domnul de la asigurari i-a spus că “trebuie sa plătești mai mult pentru că ești român”.

Românii nu sunt urâți doar în țările menționate mai sus, problemele altor țări rezultă și din istoria poporului și din diferite conflicte ce s-au întâmplat în trecut.