Tânăr și plin de inspirație, își dorește să revoluționeze hip-hop-ul și să te facă să vrei să auzi mai mult de la el – pe numele lui de scenă, Ussobi.

Theodor Nagy, sau Ted, după cum îi spun prietenii, are 19 ani și e una dintre cele mai inovative apariții ale hip-hop-ului românesc. E prietenul meu, și i-am observat dezvoltarea gradual, variind de la zile în care îi pare imposibil să scrie 2 versuri la zile în care până și razele soarelui devin muze.

Apariția lui la Urbanist Sessions e cea care l-a propulsat în lumea hip-hop-ului românesc, însă primul contact cu muzica a început încă de când era copil – mai exact, la vârsta de 6 ani, când părinții l-au înscris la lecții de pian.

„Pasiunea mea pentru muzică a început oarecum forțat. Aveam perioade în care o făceam cu pasiune, și perioade în care mă simțeam obligat să o fac. Deși n-am mai cântat la pian de câțiva ani buni, cu ce am rămas din asta a fost urechea muzicală, ceea ce m-a și adus aici și lucru pentru care sunt recunoscător părinților mei.”

Afinitatea pentru hip-hop, însă, a descoperit-o în clasa a 9-a, la repetițiile pentru balul bobocilor. A fost un fel de jump start, prin care și-a format dicția și a realizat ceea ce trebuie să facă mai departe – muzică.

„Organizatorii de balul bobocilor au văzut cât de repede vorbesc și mi-au zis ironic ”mamă, frate, tu ar trebui sa cânți Eminem”. Deja învățasem piese de la Watsky și Macklemore și le-am arătat într-o pauză, la repetiții, treaba asta. Au rămas șocați și mi-au zis să fac asta la proba de impresionare, ceea ce s-a și întamplat.”

Curiozitatea sa și setea pentru artă au crescut de-a lungul anilor, urmând să studieze asta la facultate. Ted e student în anul I la UNARTE,  în București, la secția Foto-Video. Simte ceea ce fotografiază, la fel cum simte ceea ce scrie. Vrea să transmită un mesaj și are așteptări mari de la rezultatul imaginației sale.

În procesul de creație, e ferm. Nu vrea să-i dezamăgească pe cei care au așteptări de la el, dar nici pe sine însuși.

„Prefer să văd hip-hop-ul mai mult decât un simplu storytelling. Mi se pare un lucru necesar oricărui artist să introducă în creația lui chestii mai puțin evidente, subtile dacă vrei.”

În viziunea lui, arta trebuie să transmită ceva, să te facă să te gândești de două ori înainte să ai impresia că ai pătruns-o.

Întrebat de sursa lui de inspirație, Ted zâmbește. Sursa lui de inspirație e tot ce îl înconjoară – experiențe sau lucruri care se întâmplă în jurul lui, combinate cu un element imaginativ.

„Sunt o persoană care caută simbolistica și un înțeles ascuns în orice, de la viața de zi cu zi până la chestiile pe care le citesc sau văd.”

Până anul trecut, numele de Ussobi nu era cunoscut în industria hip-hop-ului. Ted scria piese, însă rareori le înregistra, fiind extrem de selectiv cu ceea ce îl reprezintă. Situația s-a schimbat anul trecut, în noiembrie, când a apărut la Urbanist Sessions, la Porc TV.

Video-ul a făcut furori, atingând în momentul de față peste 200.000 vizualizări. Cu toate că nimeni nu știa cine e, membrii comunității de hip-hop din România i-au apreciat lirica complexă și flow-ul rapid.

„Cu Urbanistu’ am avut noroc cu Noroc, să zic așa. George Noroc e omu care le filmează și prieten cu vară-mea, prin care a și dat de mine pe Youtube.  I-a plăcut ce fac, deși aveam doar o piesă scoasă, a vorbit cu Deliric și mi-a scris direct ca în 12 noiembrie să fiu direct la ei în studio.”

La session, Ted a căutat să fie cât mai natural. Era curios de reacțiile pe care le va primi, însă avea o oarecare siguranță de sine, știind că produsul lui e fresh, și că cei care îl ascultă vor empatiza cu cineva care simte în totalitate ceea ce cântă.

Cu toate astea, a fost uimit de reacția publicului. A primit o mulțime de comentarii pozitive, chiar și artiști din industrie i-au scris sa îl felicite. Feedback-ul pozitiv a reușit să îl ambiționeze, asigurându-l că a ales drumul corect.

„M-a luat prin surprindere. Am plecat la București de la început cu gândul de a-mi face un drum pe partea asta, dar nu mă așteptam niciun pic să se întâmple totul atât de rapid. Nu pot să zic că sunt mega lansat, dar mi-a oferit un start imens. Nu mă știa nimeni și asta a șocat pe toată lumea. Video-ul avea doar comentarii gen „de unde ai apărut”, „rupi, frate”. Ajunsesem să fiu recunoscut de artiști pe care îi apreciam până atunci și asta m-a făcut mult mai sigur pe mine.”

Ted continuă să scrie, și surprinde cu fiecare piesă pe care o lansează; încă produce muzică în stilul care l-a consacrat, însă caută mereu să avanseze, inovația fiind elementul cheie.

Recent, a lansat piesa „Altar” pe canalul de la Seek Music. Este implicat în noi proiecte, alături de artiști din aceeași branșă precum Motanu și Cojo, și plănuiește să scoată un album în vară.

Ca sfat pentru cei care îl vor urma în această industrie, Ted consideră munca și pasiunea ca fiind fundamentale.

„Nu cred că sunt în măsură să dau sfaturi, dar, dacă ar fi să mă gândesc la ceva, ar fi să nu facă nimic fără pasiune. Atâta timp cât îți place să faci ceva, abilitatea de a o face bine vine pe parcurs. Nu încerca să faci muzică pentru bani sau pentru clout.”

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *