O luptă pentru viață
MARIA SICRIERU:MEDICII NE-AU SFĂTUIT SĂ FUGIM DIN REPUBLICA MOLDOVA DACĂ VREM SĂ NE SALVĂM COPILUL
22 februarie 2018, Istanbul, Turcia, puțin trecut de ora 8:00. Sunt la etajul 11 din cele peste 20 ale căldirii. Salonul în care mă aflu îmi deschide o priveliște nemaivăzută asupra vechii capitale a turciei, strâmtoarea Bosfor îmbinată cu o frumoasă construcție care unește două continente și turnurile tradiționale turcești care zgârâie norii orașului. Privirea îmi cade încet spre traseul care leagă periferia de centrul orașului, e un trafic inferanal. Sute de mașini au creat un ambuteiaj numai bun de a fi dispersat în câteva ore. În Istanbul locuiesc mai bine de 15 milioane de oameni, să întârzii cu o oră e o normalitate, îmi spunea cineva cu o seara înainte. Din păcate, aici unde mă aflu eu, întârzierile costă vieți de copii, de oameni nevinovați. Mă aflu în unul dintre cele 17 spitale ale MedicalPark, care sunt împrăștiate în peste 30 de orașe din țara. În momentul de faţă, rețeaua respectivă de spitale tratează peste 70.000 de pacienţi din întreaga lume având cele mai performante tehnologii cu ajuorul căror luptă împotriva afecțiunilor oncologice.
Decizia de a zbura la Istambul a fost luată în câteva ore. Dimineața am plecat în mod normal în redacție, iar la ora 17:55 aterizam pe cel mai mare aeroport din Turcia, Ataturk. Sunt în deplasare de serviciu…

DAVID, diagnosticat la 5 ani cu cancer
istoria familiei Secrieru
Liniștea din salon a dispărut odată cu primul copil adus. E puternic slăbit și incapabil să se deplaseze cu propriile forțe. Plânge întrerupt. Doi bărbați ce poartă halate albe îl transferă din cărucior pe canapea. L-au mutat cu atâta grijă încât aveai impresia că e cel mai scump lucru pe care l-au ținut vreodată în mâini, iar o femeie îi urmărește cu mare atenție. Ulterior am aflat că aceasta este Maria, mama lui David. Sub plânsul slab și întretăiat a lui David, încetul cu încetul, aglomerația din stradă s-a mutat la noi. Pacienți mai mici, mai mari, zeci de asistenți medicali și noi o vreo nouă jurnaliști la număr cu darul graiul pierdut la văzul acestora. Cum să-i întrebi ce s-a întâmplat? Cum să te bagi în sufletul oamenilor, care și așa e plin de tristețe și greutate…
Familia Secrieru a dus o viață obișnuită așa cum o duc multe alte familii din Republica Moldova. Un acoperiș deasupra capului, copii, serviciu și rutină cotidiană, totul până la un moment dat, când copilul lor de cinci ani, David, a fost diagnosticat cu o tumoare cerebrală. Au procedat așa cum procedează mulți alții: analize la mai multe spitale, țări și policlinici diverse, totul cu speranța că poate diagnosticul pus în Republica Moldova este unul greșit. Policlinici cu renume din Germania, Rusia și România au confirmat: David suferă de o tumoare malignă.
„Din start, ca părinți, nu am crezut în diagnostic. Era evident că nu credeam pentru că David a fost sănătos până la cinci ani. Am dat analize în Germania, Rusia și România. Diagnosticul pus de medicii din Moldova a fost confirmat”, povestește Maria Secrieru, mama lui David.
„Sunt recunoscătoare medicilor care ne-au sfătuit să fugim din Republica Moldova dacă vrem să ne salvăm copilul”
Primul diagnostic a fost pus în Republica Moldova, la sfârșitul lunii iulie 2017. A urmat o operație urgentă din cauza că David era netransportabil.„Am început să citesc foarte mult, să discut cu rudele, să alegem o clinică. Ne-am gândit și la Germania, și la România. Am ajuns la concluzia că pentru cazul nostru, medicii din Turcia sunt cei mai buni. Până la urmă ne-am decis că mergem în Turcia. În oncologie, noi avem încredere în turci, nu pentru că în Rusia nu ar fi buni. Mai sunt și cei din Statele Unite ale Americii, însă distanța era prea mare. Tot atunci, am înțeles că nu ne vom descurca singuri din punct de vedere financiar”.
„Tratamentul lui David Secrieru costa aproximativ 120 de mii de euro”
DE UNDE BANI?!
După cum am menționat mai sus, în aceste cazuri există o procedură aproape standard. Familia Secrieru a deschis un cont bancar în care se puteau face donații pentru tratamentul copilului. Rețele de socializare, Facebook, share și like… dar banii nu se adunau așa ușor. Astfel, familia Secrieru a apelat la mai multe fundații de caritate.
„Mi-a fost spus că e ultima șansă a copilului meu. Nu m-am pornit cu ochii închiși. Părinții cu copii bolnavi nu se pornesc cu ochii în soare”.
După câteva săptămâni de informare, familia Secrieru a ales să meargă la MedicalPark. Ulterior, aceștia au aflat de caritate.md și Svetlana Sainsus, o doamnă care are în spate zeci de cazuri de acest gen. Pentru început, cazul a fost publicat pe caritate.md cu 90 de mii de euro. După primele analize făcute în Turcia, s-a depistat că tumoarea a crescut din nou din cauza timpului pierdut pentru alegerea clinicii. Astfel, în Turcia au beneficiat de încă o operație de 13 mii de euro. „După o operație la creier, copilul meu vorbea. Îmi ziceam că „dacă-mi mai văd copilul în starea în care era în Moldova, nu mai rezist”.
și în prezent tot acolo
1,5 ani de tratament în Turcia…
„Am găsit mămici care deja erau aici, în Turcia, la tratament. Toate au vorbit numai de bine, de doctori, mai ales după ce tragi în Moldova. Noi, ca părinți, suntem conștienți, e organism și e copil, dar e clar că vrem să fie bine și ne gândim doar la bine”. După au urmat alte complicații. „Se acumula lichid – hidrocefalie. I-a fost pus un șunt care ajută la eliminarea lichidului dacă este surplus”, ne explică mama acestuia.
În urma a 30 de radio și chimioterapii, și două transplanturi de stem, tratamenul a dat rezultate, însă nu pe termen lung. Anul 2019 a început cu o nouă provocare pentru familia Sicrieru. Celulele canceroase s-au mutat în ficat, cap și coloana vertebrală.
39800 – un nou preț pentru viața lui DAVID
“David continuă să lupte și vreau să cred că va reuși să fie un copilaș sănătos. Din păcate, situația în ultimele zile s-a agravat. Totul era bine, tratamentul a dat rezultate, David se simțea bine, ba mai mult, molipsea pe toată lumea cu zâmbetul lui și era fericit că nu mai are dureri. Dar… brusc David s-a simțit rău, plângea că îl doare capul și iarăși îl vedeam că nu mai este acel Davidus zglobiu. Ultimele rezultate au arătat că avem metastaze la ficat, cap și coloana vertebrală. Acum echipa de medici fac tot posibilul să depisteze unde sunt celulele canceroase și să începem iarăși tratamentul”, a declarat Maria Sicrieru.
10 aprilie 2017 februarie 2018 ianuarie 2018
David Secrieru se tratează în Turcia, la spitalul MedicalPark. La momentul discuției cu Maria Secrieru, David se juca alături de mama sa. Cazul a fost documentat la data de 22 februarie 2018 în cadrul unei vizite la policlinica MedicalPark din Istambul, Turcia. La data de 1 martie 2018,
CANCERUL ÎN MOLDOVA
- Cele mai multe cazuri noi de tumori au fost diagnosticate anul trecut în raionul Ștefan Vodă. Potrivit statisticelor, 82 de persoane la 10.000 de locuitori au aflat că au tumori. În cifre absolute înseamnă că aproape 600 de persoane au primit diagnosticul crunt.
- Pe locul doi se plasează raionul Florești, unde anul trecut 54,1 de oameni la 10.000 de locuitori au fost diagnosticați cu tumori. În cifre absolute este vorba despre 472 de persoane.
- Nici la Sângerei lucrurile nu stau mai bine. 53,9 moldoveni din 10.000 de locuitori au fost diagnosticați cu tumori. Mai exact, vorbim de 496 de persoane.
- Pe locul patru se plasează raionul Comrat – cu 51 persoane la 10.000 de locuitori au aflat că au tumori în 2018, adică 368 de persoane.
- În raionul Ceadâr-Lunga 288 de persoane au primit cruntul diagnostic.
- Pe locul 6 se află raionul Anenii-Noi, unde anul trecut 43 de persoane din 10.000 au descoperit că au tumori. În cifre absolute vorbim de 358 de persoane.
- Boala este răspândită și în raionul Edineț, unde 40 persoane la 10.000 de locuitori au fost identificați cu diverse tumori, adică 322 de persoane.
- Următoarele raioane care sunt situate în topul celor unde au fost depistați cu tumori cei mai mulți moldoveni sunt Dubăsari, Rezina și Strășeni. Acestea au înregistrat în medic 30 de cazuri de tumori la 10.000 de locuitori.
- De cealaltă parte, raionul care a înregistrat cel mai mic număr de peroane bolnave cu tumori, raportat la 10.000 de locuitori, este Taraclia.
Datele raportului „Sănătatea Publică în Moldova 2016” mai arată că anul trecut, în raionul Comrat s-au diagnosticat cei mai mult copii cu diverse tumori. Este vorba de 13 copii la 10.000 de locuitori, adică 19 cazuri. Aproape același număr de copii au fost diagnosticați cu tumori Strășeni, Ceadîr-Lunga și Briceni.
Datele statistice arată că în total în Moldova, anul trecut au fost la evidență 77.650 de moldoveni care suferă de diverse tumori, cu 2.000 de persoane mai mult decât în 2017. Potrivit ultimelor date statistice, cele mai diagnosticate tipuri de tumori maligne în Moldova sunt cancerul colorectal, mamar, pulmonar, gastric, de prostată şi cervical.
Datele oficiale mai arată că tumorile ocupă locul doi printre principalele cauze de deces ale moldovenilor. Incidenţa și mortalitatea prin cancer sunt în continuă creştere şi, comparativ cu anul 1970, acestea s-au dublat. Tumorile sunt depistate tardiv în jumătate dintre cazuri, iar serviciile de tratament sunt concentrate, în special, în Municipiul Chișinău. Totodată, în țară, nu avem un Registru de Cancer funcţional, fapt care nu permite monitorizarea și evaluarea reală a îmbolnăvirilor. Datele statistice mai relevă că în spitalele din țară nu sunt suficienți specialiști pentru tratarea maladiei și nici dispozitive medicale necesare.