,,Elevul care a fost cu mine la săpături se poate mândri, nu se poate mândri elevul care a fost de 10, dar nu fost niciodată la săpături nici să vadă muzeul”.

Aurel Bulbuc s-a născut la 1 septembrie 1934 în satul Tăuți, comuna Florești, județul Cluj. Șoala primară a urmat-o în comuna Baciu, iar la Cluj liceul la actualul Liceu,, Emil Racoviță”. Între 1951-1953 a urmat Școala militară de ofițeri din Brașov, apoi Facultatea de istorie-filosofie a  Universitați Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Este absolventa al ,,Școlii Populare de Artă”, secția coregrafie, ajungând, în urma rezultatelor obținute, maestru coregraf, categoria I.

În 1962 își urmeaz destinul care și l-a dorit și pentru care s-a pregătit. Este  inițiatorul și organizatorul ,,Muzeului de Etno-Arheologie” din Iclod.

Tot ceea ce a făcut până la vârsta de 85 de ani a făcut din plăcere. Fără pasiunea de care dă dovadă nu crede că ar fi reușit să facă ceea ce a făcut. Pentru Aurel Bulbuc cele mai mari realizări de suflet sunt: muzeul și  dansurile populare. Pentu că a fost instuctor de dansuri populare  aproape 60 de ani, a reușit să viziteze 38 de țării. A pus piciorul pe  toate țările din Europa, apoi au urmat Asia, Coreea de Sud, Mexic, SUA,  China, urmând ca în 2019 să viziteze Brasilia și Argentina împreună cu elevii săi.

În 1972, un profesor de istorie la Iclod. În ianuarie 1973 a venit la dânsul un elev care îi aduce un fragment ceramic. Fiind foarte uimit de acest obiect, a aflat de la respectivul băiat că fragmentul metalic a fost găsit pe marginea Someșului. Împreună cu mai mulți elevi a mers la săpăturile pe marginea Someșului, unde au găsit un schelet umană, iar din acel moment a început ca în fiecare vară să meargă la săpături, făcând astfel 32 de descoperiri arheologice găsind mai multe obiecte din ceramică.Observând câte obiecte găsești merg la săpături împreună cu profesorul Lazărovici la Cheile Turzi, Cheile Tureniului, la Răscruci. Cu ajutorul profesorului Lazărovici a reușit să deschidă muzeul în anul 1987 în Conacul Nobiliar din Iclod. Sa ocupat foarte mult să aducă la Iclod cât mai multe obiecte etnografice, iar cu ajutorul prietenilor a ajuns la numărul de 100 de obiecte etnografice. Dupa Revolutie tot mai putini elevi au fost interesati de săpături, iar in decurs de un an nu am mai venit nici un elev, așa că au incheiat săpăturile si căutarea obicte vechi.

,, Cea mai mare satisfactie este muzeul, pentru ca vad un rezultat Iclodul oras cetate, dar sunt foarte dezamagiti pentru ca nu mai exista interes pentru traditii “.

,, Elevul care a fost cu mine la sapături poate să se mândrească, nu se poate învinge elevul care a fost de 10 dar, nu a fost niciodată la excavări nici să vadă muzeu “.

În momentul de față, muzeul a fost mutat într-o nouă clădire, din cauza unor neînțelegeri cu proprietarii Conacului Nobiliar. Acum există peste 400 obiecte arheologice, pornind de la obiecte din lut, costume populare din diferite părți ale țării, îmbrăcăminte militară, schelet uman.