Unde îi găsim

Domnul și doamna Apian locuiesc în comuna Mihai Viteazu, județul Cluj și sunt căsătoriți de 58 de ani. Domnul Gavril Apian are 92 de ani, doamna Aurelia are 85 de ani și ambii aud, văd și se deplasează surprinzător de bine pentru vârsta lor, având în vedere că trăiesc în azile chiar și oameni cu vârste de 50 de ani.

Cei doi locuiesc singuri într-o căsuță bătranescă, modestă, în care doamna Aurelia spală hainele de mână, face pături de tăiței și alte mâncăruri.

Aceasta este bucataria unde doamna Aurelia gătește pe o sobă veche care este folosită și pentru încălzirea căsuței.


Familia

Cei doi au împreună o fiică, ea locuiește în Turda și are la rândul ei doi fii, de la care domnul și doamna Apian au 3 strănepoți.

Aceasta este o poezie scrisă de unul dintre nepoțeii lor, pentru bunica lui, pe spatele uneia dintre poze.

Pe unul din pereții camerei domnului și doamnei Apian am descoperit un tablou cu cei doi de la nunta lor.

Domnul Gavril a rămas orfan de mamă la vârsta de 5 ani, a început să lucreze la vărsta de 15 ani la fabrica de sticlă din Turda unde a stat doar 2 ani din cauza aerului greu de inhalat, apoi s-a angajat la fabrica de oale, a fost slugă la casa unei familii mai înstărite, apoi a obținut o calificare ca zidar.

Cum a luat naștere povestea de dragoste

Domnul Gavril spune că în fabrică la oale erau multe fete frumoase cu care vorbea, dar nici una nu îi plăcea în mod special. Doamna Aurelia era prietenă cu o verișoară de-a domnului Gavril și așa s-au cunoscut cei doi. Doamna Aurelia locuia Mărișel, o comună tot din județul Cluj, dar la o distanță de aproximativ 20-25 de kilometrii de comuna Mihai Viteazu, distanță pe care domnul Gavril o parcurgea pe jos pentru a-și vedea doamna.


I-am zis lu tata că vreau să mă însor. Și am mers amândoi într-o duminică, ca să îi facem o surpriză. Și ne-am luat și am mers duminica aia pe jos până în Mărișel și cum n-a știut că venim s-a apucat să facă placinte să aibă ce ne servi.

Ambii sunt foarte veseli, glumeți și primitori. Rugându-i să stea la o poză, aceștia au ridicat mâinile doar ca să evite banalitatea fotografiei.

Am considerat această poveste demnă de spus mai departe deoarece în ziua de astăzi se întâmplă foarte rar să vezi cupluri care să rămână împreună prea mult timp. Foarte mulți copii cresc alături de un singur părinte, neavând exemplu de dragoste de care ar avea nevoie. În zilele acestea a devenit foarte comun acest tip de familie format dintr-un părinte și unul sau mai mulți copii.

Povestea domnului și doamnei Apian este aceea cu final fericit, în care se poate spune că cei doi „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”.