Pisicile se aseamănă în proporție de 95% cu tigrul, prin modul lor de viață: jucatul cu prada, zgâriatul, marcatul locului, săriturile, modul în care se joacă în general.

Sunt printre singurele mamifere care nu simt dulcele. Nu văd bine la distanță, dar au viziunea periferică și de noapte mult mai bună decât a oamenilor, de exemplu.

Pot sări de la o înălțime de șase ori mai mare decât propria înălțime, dar nu pot să sară din copaci datorită unghiului nepotrivit din care le ies ghearele și de aceea sunt nevoite să coboare cu spatele.

Au mustăți atât pe față, cât și pe labe, care le ajută să își dea seama dacă încap în spațiile înguste. Totodată cu ajutorul mustăților pot simți lumea din jurul lor.

Pisicile iubesc să doarmă, astfel că într-o zi poate dormi între 12-16 ore, iar o treime din timpul în care sunt treze, și-l petrec spălându-se.

Contrar așteptărilor noastre și a zvonurilor care circulă în lume, pisicilor nu le place să bea lapte aproape deloc, ba chiar unele dintre ele au intoleranță la lactoză.

de ce torc pisicile?

Pisicile sunt singurele animale de companie care torc.

Ei bine, acestea torc din mai multe motive:

  • Momentul în care o pisică se simte bine, confortabil, de exemplu atunci când este mângâiată, începe să toarcă de „plăcere”.
  • Când vor ca stăpânul/stăpâna să le hrănească, uneori torc chiar și în timp ce mănâncă sau înainte de a adormi.
  • Unele pisici încep să toarcă atunci când își alăptează puii, ceea ce înseamnă că ele comunică cu puii.
  • Dar există și cazuri în care pisicile torc atunci când simt pericolul sau au dureri.

Cum toarce o pisica?

Creierul lor trimite semnale către mușchii laringelui și diafragmei. Astfel, mușchii laringelui se contractă restricționând fluxul de aer și apoi se relaxează pentru a lăsă aerul să intre iar. Contracțiile au loc între 25-150 de vibrații pe secundă și cauzează o scurtă separare a corzilor vocale, fenomen care permite torsului să apară atât în timpul inspirației, cât și în timpul expirației.

Lucruri pe care sigur nu le știai:

Inima unei pisici bate de două ori mai repede decât inima unui om.

O pisică domestică (crescută în casă) trăiește în medie de 15 ani, mai mult decât una sălbatică, care trăiește doar între 3-5 ani.

Datul din coadă reprezintă un fel de conflict interior, modul în care o pisică ia o decizie, de exemplu, când o pisică stă pe geam și privește afară și dă din coadă, nu știe exact dacă vrea să iasă sau să rămână mai bine în casă, unde poate să își continue „somnul de frumusețe”.

Pisicile își schimbă dispoziția în funcție de stările stăpânului, dacă acesta este bolnav sau îl doare ceva, pisica simte și încercă să îi aline durerea prin căldura corporală, așezându-se în locul unde omul simte durerea.

Își schimbă total comportamentul după ce sunt castrate, devin mai leneșe, mai jucăușe, nu mai ies așa de mult la joacă, preferă să se joace cu jucăriile din casă, se îngrașă, blana se schimbă, îndesându-se și devenind mai strălucitoare și nu mai sunt așa de agresive.

Puii nou-născuți nu pot vedea și auzi. Doar după 5 zile de la naștere încep să vadă, iar auzul îl dobândește în întregime numai după 2 săptămâni.

Temperatura normală a unei pisici este între 38-39ﹾC, iar năsucul trebuie să fie mereu umed, în caz contrar, poate reprezenta o problemă de sănătate.

Asprimea limbii are mai multe atribuții: le ajută să bea, să desprindă carnea de pe oase, dar cel mai important, papilele aspre de la nivelul întregii limbi, care acționează ca o perie, le ajută să se spele, descâlcindu-și blana.

Își dau seama imediat când sunt certate sau lăudate de stăpâni, din tonul vocii sale.

Agresivitatea la pisici

Pisicile pot deveni agresive ele între ele, cu stăpânii sau când sunt încolțite de câini. Corpul lor își modifică radical poziția: își ridică spatele, coada se îngroașă, devenind mai „stufoasă”, își apleacă urechile și încep să miaune foarte tare, ca un fel de răget de luptă, iar pupilele devin din ce în ce mai mari, își scot ghearele și colții și sar la atac.

Unele pisici devin agresive chiar și când sunt mângâiate sau luate în brațe deoarece nu pot tolera un astfel de comportament din partea oamenilor. În astfel de momente, începe să muște și să zgârie.

Pot deveni agresive și din cauza durerilor, de exemplu, o pisică rănită începe să miaune diferit, pe un ton agresiv.

De ce o pisică și nu un câine ca animal de companie?

Este adevărat că cel mai bun prieten al omului este câinele, însă o pisică, de multe ori, este mai potrivită decât un câine.

Avantaje: sunt mult mai curate, nu au miros urât, pot sta în casă, sunt mai mici decât câinii, sunt mai silențioase, atât atunci când merg, cât și când „comunică” cu noi, desi sunt parșive, îți alină suferința și așa mai departe.