DIAGNOSTICUL POSTEXPUNERII LA FACULTATEA DE MEDICINĂ
Ioana Grigoraș este o tânăra studentă, în anul II, la medicină dentară, în Iași. Aceasta va povesti despre cum este să fii student la una dintre cele mai grele facultăți, cum a ales acest drum, dar și despre viața de cămin.
Deși nu a avut un model în familie care să fi urmat acest domeniu, Ioana a mărturisit că a ales medicina deoarece, susține ea, a fost visul ei încă de când era mică.
“Atât mama cât și bunica mea și-au dorit foarte mult, dar nu au avut oportunitatea de a urma studiile, mi-au transmis mie această dorință a lor.”, spune Ioana.
Facultatea de medicină este una dintre cele mai costisitoare facultăți din țară, de aceea mulți studenți încearcă să ia note cât mai mari la examene pentru a ajunge la buget. Taxa de studiu la medicină dentară este de 7.500 de lei pe an. Spre deosebire de alte facultăți, la UMF nu poți trece la buget de pe un semestru pe altul.
“În primul an am fost la taxă, iar acum sunt la buget. Am reușit să înaintez în clasament după rezultatele finale ale primului an și sper să mă mențin în continuare”.
Una dintre materiile ei preferate este semiologia, pentru că “ este vorba de multă patologie, învățăm despre boli și sindroame cu care ne confruntăm”. Ioana mărturisește că partea ei preferată este aceea când consultă diferiți pacienți și trebuie să le dea un diagnostic. O materie care îi displace este biochimia, deoarece chimia nu este punctul ei forte. Multe din examenele practice sunt orale și există posibilitatea de a sta și 3-4 ore așteptând pentru a intra în sala de examen.
Ioana susține că există timp liber și la medicină, atât timp cât știi să-ți organizezi programul așa cum trebuie.
“Eu mereu am îmbinat utilul cu plăcutul, deoarece consider că trebuie să trecem prin toate etapele vieții și să nu ratăm nimic”, afirmă tânăra studentă.
Cât despre cămin, Ioana spune că fiecare student ar trebui să stea măcar un an pentru a vedea și a experimenta viața de cămin cu care,în viitor, nu vei mai avea șansa de a te întâlni. Aceasta mărturisește că există avantaje, dar și dezavantaje. Din punct de vedere financiar, majortatea studenților aleg căminul, dar își asumă faptul că nu vor avea intimitatea dorită sau condițiile pe care le-ar fi avut dacă ar fi stat în chirie.
“Uneori este foarte greu să-ți împărți camera cu cineva…”
O zi din viața unui student la medicină poate fi diferită față de a unui student la o altă facultate.
Ea a povestit cum decurge o zi obișnuită din viața ei. Aceasta se trezește în fiecare dimineață la ora 6, deoarece stă destul de departe de facultate. “LP-urile” (lucrările practice și cursurile) încep de la ora 07:30 și se termină la 19:30.
Ioana mi-a spus și ce se află în geanta ei pentru facultate. Printre manualele cu sute de pagini, ea este nevoită să aibă în permanență halatul, costumul și papucii chirurgicali.
În fiecare zi există ascultări sau teste deoarece activitatea din timpul anului contează, la finalul unui stagiu se face o medie în funcție de activitate și de notele pe care le-a adunat, iar nota minimă trebuie să fie 5 pentru a intra în examenul final.
Aceasta ne-a mai informat că la materiile de specialitate, studenții lucrează pe roluri, prin rotație fiecare trebuie să fie medic, asisent și pacient, lucrând procedurile pe care le învață.
Așadar, studenții ce aleg facultate de medicină sunt conștienți de drumul lung pe care îl vor parcurge și își asumă faptul că nu va fi deloc ușor, că nu vor avea atâta timp liber precum alți studenți.
Mulți tineri aleg să meargă la facultate pentru “viața de student”, nu neapărat pentru a se specializa într-un anumit domeniu, ceea ce este total greșit.
Dacă alegi să faci ceea ce îți place și nu ești obligat, cu siguranță nu
ți se va părea greu și vei putea îmbina studiul cu distracția indiferent la ce facultate ești.
Facultatea se presupune a fi un nou început şi cât de curând vei deveni un adult responsabil care şi-a încheiat studiile şi care se concentrează în a-și clădi o carieră… cel puţin în teorie.