Lavanda-prospețime în Cluj-Napoca

Dimineața zilei de 1 octombrie m-a prins plimbându-mă pe străzile Clujului. Soarele blând de octombrie mi-a condus pașii spre Catedrală, locul în care cerul pare mai albastru, iar porumbeii parcă ar dansa printre picioarele oamenilor care asistă la slujbă de afară. În cealaltă parte a ieșirii din curtea Catedralei, târgul de toamnă destinat iubitorilor de autentic și natural îi așteaptă cu diferite produse precum mierea de casă, dovleceii, produsele hand-made ori lavanda, minunata lavandă care emană un miros divin, ducându-te cu gândul la poezie, la reverie, la tot ce e mai frumos. Ajungând la standul cu lavandă, o doamnă foarte prietenoasă m-a primit cu căldură spre taraba ei. Săculeți colorați umpluți cu bobițe de lavandă, uleiuri esențiale, apa nelipsită de lavandă care nu este doar un produs de frumusețe, ci și unul bun pentru hidratarea pielii sensibile, precum și perinițele umplute erau așezate pe măsuță. Intrând în vorbă cu doamna care se ocupa de stand, am aflat mai multe despre minunata plantă aromatică.
-De cât timp vă ocupați de creșterea și producerea plantației de lavandă?
-Din anul 2009. Am început încet, cu pași mici, din dorința de a evolua, de a putea construi un business pe termen lung, unul care nu doar să ne aducă facilități, dar să ne și bucure. Să te ocupi de o plantație de lavandă nu este atât ed ușor precum pare, dar momentele în care ea dă roade, momentele în care îi simți mirosul divin, căutat de atâta lume, îți dă o satisfacție cu totul minunată. Iar culoarea vibrantă te încarcă cu energie pentru o zi întreagă.
-Acum e la modă s- faci poze în lanuri cu flori, în special în cele cu lavandă. Ați avut cereri și de acest fel?
-Prima plantație pe care am avut-o era plasată într-un loc destul de accesibil pentru oricine dorea să o vadă. La 25 km distanță de Cluj, florile mov așteptau privirile fericite ale oamenilor să le imortalizeze în gând , dar și în suflet. Însă, la un moment dat nu am mai făcut față cererilor care tot veneau, iar într-un final, după mai multe momente în care lavanda a avut de suferit în urma vizitelor prea dese ale curioșilor, am decis că e mai bine să o mut într-un loc mai izolat, mai greu de ajuns. Ca oricărei plante, și lavandei îi trebuie timp să crească, iar apoi timp să fie culeasă. Ei bine, eu nu mai aveam timp să o culeg, din cauza doritorilor și pasionaților de fotografie, care îmi cereau să le dau confirmarea de a face poze aici. Așa că m-am decis că ar fi mai bine să mă concentrez doar pe cultivarea ei, pe procesarea ei și pe vinderea în diferite forme, cum ar fi săculeți parfumați sau ulei esențial.
-Mai aveți ajutoare, oameni angajați pentru a recolta florile sau dumneavoastră vă ocupați personal?

  • Eu și soțul meu ne ocupăm de tot. De la recoltare până la vinderea fiecărui firicel, suntem implicați trup și suflet.
    Mi-am mutat privirea peste buchețelele din colț. Mă duceau cu gândul la o pajiște imensă, plină cu flori mov, unde găseai pace, unde te regăseai, unde inspirai parfum de lavandă și expirai vise. Am închis ochii pentruo clipă.Eram acolo. Si parcă o adiere de vânt mă purta ca pe o poezie în mintea unui copil , printre buchetele de flori din lan. Nu am putut opri timpul în loc, dar am luat un buchețel de la acea doamnă pentru a-mi aminti de farmecul acestei flori, de cât de frumos pictează natura.