Festivalul Lights on Romania

Inițiat ca un concurs al conceptelor și al ideilor de iluminat urban în Cluj-Napoca, festivalul Lights ON și-a propus să faciliteze accesul publicului  la arta contemporană. Toate aceste instalații au fost conectate seară de seară printr-un circuit ghidat oferit gratiuit împreună cu cei de la Cluj Guided Tours, un circuit care a fost disponibil până pe 31 decembrie.

Totul a început acum patru ani cand primarul Clujului, Emil Boc, a organizat un concurs prin care artiști din toată țara să întindă o mână de ajutor autorităților locale în demersul lor de a implementa soluții de iluminat corespunzatoare. Anul acesta, Andi Daisler, organizatorul festivalului,  a venit cu ideea de a scoate din depozit toate lucrările caștigătoare în decursul celor trei ediții Lights On și să le expună publicului larg sub forma unui Circuit al instalațiilor de lumină.

„Facem acestlucru sub egida Lights On Romania pentru că noi credem că atunci când lumina este utilizată corespunzător ea poate avea asupra noastră o putere magică înspecial în perioada acesta a anului când noaptea e mai lungă decât ziua, incare ochii noștrii tânjesc după lumină”, a declarat Andi Daisler,organizatorul proiectului Lights ON.

Lucrarea „Spectrum” din vitrina Tabita de pe Bulevardul Eroilor a fost facută special pentru festival, de către tânăra artistă Diana Buga. Din totdeauna chemată artistic de lumină, formă, culoare, de umbrele și reflexiile ce se formează între formele geometrice, Diana  neinvită să  privim viața din alte unghiuri, dintr-o altă lumină. S-ar putea să observăm că viața nu e gri, viațae in culori.

Creată de aceeași Diana Buga, „Subtile Lights” din Tabita – Rialda de pestrada Matei Corvin, difuzeaza altfel lumina decât in mod obișnuit.„Artista  a vrut să transmită faptul căspațiile comerciale pot fi luminate si altfel, nu numai așa simplu și banal.Poate fi și frumos, artistic, decorativ”,a declarat Diana de la Cluj GuidedTours

„The tree of light” din Parcul I. L. Caragiale realizat de către LeonidTishkov, invitatul de onoare al acestui festival, a reprezintat un simbol al comunității. Dacă se pedala, copacul era luminat. Lumina care îi inunda cupola generoasă țâșnea cu putere prin rădăcini, îi hrănea frunzele și îi transforma coroana doar atunci când omul îi dedica din timpul și energia lui vitală.

Lucrarea „Forest Spirits” realizată de către Szoke Eszter și Tánczos Katalin de pe strada Matei Corvin surprindea cu o nouă implementare. Anul trecut, doi copaci bătrâni de pe strada Mihail Kogălniceanu  au fost iluminați folosind această soluție șipentru că a avut parte de un feedback mare, anul acesta a fost instalat într-o zonă mult mai mare și accesibilă.Prin suspendarea unui număr impresionant debecuri,instalația a transformat părțile decorate ale orașului în peisaje de basm.

„Endless Light Column” din curtea Samsara Foodhouse a lui Leonid Tishkov a fost un omagiu adus creației lui Constantin Brancuși, în an de centenar: Coloana Infinitului, care este  un memorial pentru soldații din Târgu Jiu care au rezistat în timpul Primului Război Mondial. „Contemplațilucrările mele până le vedeți”,obișnuia artistul să spună.

Instalația „Mi-e dor de tine” de pe Podul Elisabeta, realizată de Adi Bălan transmitea un mesaj simplu dar puternic care umple sufletele și scoate la iveală cele mai sincere trăiri. Locația aceasta a fost aleasă deoarece în ultimii ani, tinerii leagă acolo lacăte, după modelul celebrului Pont des Arts din Paris.

„The Tunnel” de Silviu Cioara din Parcul Central, Aleea Centrală invita la reflecție interioară deoarece „prin viață trecem cu ceea ce noi adunăm și ne îmbogățim și cu asta o sa ajungem la final. Noi avem puterea interioară de a neridica pe noi inșine, prin auto educare, prin control”, a declarat Diana de laCluj Guided Tours.

Prin Lucrarea „Red Sun” din Parcul Central, Zona Chios, Leonid Tishkov  își manifesta admirația față de pictura „The  Banquet” a pictorului belgian Rene Magritte,care spunea: „Vreau să creez un mister, nu să îl rezolv”.

„Private Moon” din Parcul Central, Zona Chios a lui Leonid Tishkov a fostun poem vizual care spune povestea unui bărbat care a întâlnit Luna și care a rămas alături de ea pentru tot restul vieții sale. Instalația a circulat sub forma unei instalații mobile în mai multe țări și pe diverse continente. Printre țările vizitate de Lună se numără Rusia, Japonia,Singapore, Taiwan, Austria, Franța, Elveția și Slovacia. Din păcate Luna a fost transportată în altă locație si nu a mai fost disponibila publicului din Cluj din data de 23.12.2018.

„Traces” din Hotelul DoubleTree by Hilton realizată de către Anca Stătică reprezinta o balerină in mișcare. „ Mișcarea are capacitatea de a crea o atmosferă, totuși ea însine nu are o consistență materială, ci însăși efemeritatea ei animează spațiul dându-i un nou conținut. Este vorba deenergie vitală. Energia nu poate fi stocată. Ea este in fiecare dintre noi, iarnoi trebuie să o punem în mișcare”, a declarat Diana de la Cluj Guided Tours.

„Museum of  the Moon” care a fost în Biserica Piaristă realizată de Luke Jerram este o replica la scara 1 la 500 000 a lunii pe care o vedem pe cerceea ce înseamnă ca fiecare centimetru al instalatiei noastre corespunde inrealitate unei distante de 5 km. Povestea din spatele ei este simplă, artistula fost mereu influențat de lună pentru că el a crescut in Bristol orașulbritanic care are a doua cea mai mare maree de pe pământ, adică diferențadintre flux si reflux, lucruri direct influențate de acțiunea lunii asupra pământului.Motiv pentru care in 2016 a creat  5astfel de instalații care de atunci circulă peste tot pe glob pentru ca sa vadacum luna influențează și alți oameni. „ Este pentru prima oară când luna ajungeîntr-o tară a Europei de Est, este pentru prima oară cand luna e expusă într-obiserică catolică. Apreciem deosebit de mult deschiderea pe care reprezentanțiibisericii catolice au aratato vis a vis de cererea noastră si credem căîmpreună am reușit să redăm una dintre funcționalitațile pe care noi oconsiderăm primordială atunci când vine vorba despre o biserică si anume aceeade a reprezenta înainte de orice un loc de întalnire între oameni, indiferentde religia lor, indiferent de lucrurile care ii separă”, a declarat AndiDaisler, organizatorul Lights ON Romania. Aceasta a fost transportată in altă  locație începând cu data de 14 decembrie.

Harta cu instalațiile Lights ON