Miruna Rotaru și pasiunea ei pentru mișcare

Sursă foto: C. Dalcoș


“The reason is simple: Every class feels like a party! I am currently licensed to teach Zumba. Come join me, I guarantee you will have a blast!”

Miruna Rotaru

o scurtă biografie…

Miruna-Andreea Rotaru, originară din Blaj, este studentă în anul I, la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Cluj-Napoca, iar în timpul liber predă cursuri de zumba. Îi place să facă fapte bune și nu ezită când vine vorba să le ofere sprijin celor nevoiași. De aceea, s-a implicat în acțiuni de voluntariat, precum cel de la Serviciul Maltez, filiala Blaj și a susținut o serie de activități împreună cu copiii cu Sindrom Down, cu care a creat o legătură specială și i-au intrat în suflet.

Sursă foto: arhivă Miruna Rotaru

Încă din copilărie s-a stabilit o conexiune puternică între ea și ramura sportivă, având tangențe de mică cu scena, muzica și dansul. Pasiunea și talentul le moștenește de la mama ei, care i-a fost nu doar părinte, ci și antrenor de-a lungul evoluției carierei sale. La vârsta de 4 ani a început să practice majoretele și gimnastica aerobică, iar la 9 ani twirling-ul (arta de a mânui bastonul).


Un nou început…

A intrat în lumea arbitrajului în luna iunie a anului 2017 ca arbitru NBTA (National Baton Twirling Association) și MWF (Majorettes World Federation). Pentru ea acest lucru a însemnat un pas înainte, un nou început, dar care implicit aduce noi responsabilități. Absolvirea acestui curs a ajutat-o să își dezvolte substanțial spiritul critic și să dobândească o putere de evaluare și autoevaluare la un nivel cât mai înalt și obiectiv.

Cât de dificil este să arbitrezi?

  • Este destul de dificil prin prisma faptului că un arbitru trebuie să dețină două calități indispensabile: obiectivismul și puterea de concentrare. Dacă prima poate fi controlată relativ ușor, a doua implică atenție distributivă. În momentul în care un concurent își începe numărul, eu, ca arbitru, trebuie să fiu pregătită să rețin toate reușitele și ratările acestuia pentru ca la sfârșitul coregrafiei, într-un interval de 15-20 de secunde să le notez pe foaia de arbitraj.

Cum se ajunge la cel mai mare punctaj la o competiție?

  • Pentru a ocupa locuri fruntașe în competiție, concurenții trebuie să atingă niveluri cât mai înalte, atât în dificultatea și fluiditatea mișcărilor, și în conținutul coregrafic, cât și în atitudine, prezentare și contactul cu publicul.

Care este nivelul de dificultate al exercițiilor?

  • În NBTA există 4 nivele de dificultate, fiecare dintre ele fiind împărțite în două categorii: twirling și dans. Acestea implică o varietate de combinații și mișcări care ajută la dezvoltarea stilului personal, creșterea în dificultate și totodată alimentează încrederea de sine.

Care este idolul tău din domeniul sportului?

  • Idolul meu din domeniul NBTA este Maryse Budan din Franța, o persoană pe care mă bucur enorm să o cunosc și care m-a făcut să privesc viitorul cu o determinare pozitivă.

Cine te-a îndrumat să urmezi acest drum?

  • Am fost îndrumată de către mama mea care, la rândul ei, a parcurs aceeași pași și care reprezintă un model pentru mine. Este totodată susținătorul meu numărul unu, acordându-mi mereu sprijin moral și emoțional în situații limită.

Preocupări viitoare…

  • Planurile mele de viitor se suprapun cu o potențială carieră îndelungată în domeniu. Îmi doresc să îmi însușesc cât mai multe cunoștințe, să învăț din propriile greșeli și să încerc să îmi îmbunătățesc continuu aptitudinile. Din fericire, mă aflu într-o breaslă în care acest lucru chiar este posibil, și anume, acela de a deveni tot mai bun. Pe viitor, mă gândesc să împărtășesc și eu altor tineri dornici de performanță tot ceea ce am luat la cunoștință în decursul anilor și posibil să devin un mentor pentru aceștia, la fel cum alții au fost pentru mine. Nu spun că acest lucru o să devină o sursă principală de venit încât să nu îmi permită să mai fac și altceva, dar cu siguranță va fi ceva ce mă va împlini în plan personal și profesional și îmi va oferi foarte multe satisfacții.
Sursă foto: arhivă Miruna Rotaru

Acum și instructor de zumba

Ambițioasă și dornică de performanță, adolescenta nu s-a oprit aici, ci a luat decizia de a-și duce pasiunea pentru mișcare mai departe. Îi place să împărtășească cu ceilalți și să pună în practică tot ce a învățat de-a lungul anilor, și prin dans, reușește cel mai bine să transmită celor din jur fericirea și emoția pe care o simte când face ceea ce-i place. Dacă până de curând activa la Clubul Sportiv “Gimn Star” Blaj pe post de cursant, recent a trecut la stadiul de instructor de zumba, mai exact, din luna februarie a anului recent încheiat. Pentru necunoscători, conceptul de Zumba înseamnă pe lângă multă energie, o combinație între elementele ce țin de dans, de cele mai multe ori inspirate din cultura latino-americană, cu elemente din sfera aerobicului. Deoarece clasele de zumba nu au vârstă, tânăra îi așteaptă pe toți doritorii să ia parte la acestea, urmând a posta pe pagina ei și pe conturile de socializare mai multe detalii.

https://www.zumba.com/en-US/profile/miruna-rotaru/1583061

Miruna, în timpul unei clase de Strong by Zumba.