Pablo escobar, cel mai mare traficant de droguri

Pablo Emilio Escobar Gaviria a fost născut pe data de 1 Decembrie 1949 în Rionegro, Antioquia, Columbia,fiind al treilea din cei șapte copii ai lui Abel de Jesús Dari Escobar, un fermier, și Hermilda Gavíria, profesoară la școala primară și a fost ucis de poliția columbiană la data de 2 Decembrie 1993. Acesta a fost cel mai celebru baron al drogurilor, deținând majoritatea producției de droguri din Columbia și 80% din tot traficul de cocaină din Statele Unite ale Americii.

Cum și-a început cariera?

Fiind doar un adolescent pe străzile din Medellin, Pablo și-a început cariera de criminal furând pietre funerare și șlefuindu-le pentru a le revinde contrabandiștilor.

Pablo Escobar a fost implicat în multe activități criminale cu Oscar Bernal Aguirre, făcând escrocherii mărunte de stradă, vânzare de țigări de contrabandă și bilete de loterie false.

La inceputul anilor 1970, înainte să înceapă traficul de droguri, a câștigat 100.000 de dolari prin răpirea și răscumpărarea un executiv din Medellin. Următorul său pas a fost să devină milionar lucrând pentru contrabandistul Alvaro Prieto.

Dezvoltarea afacerilor

În 1975, Escobar a început să-și dezvolte afacerile sale cu cocaină. Chiar el însuși a condus și un avion de câteva ori, de regulă între Columbia și Panama, pentru a transporta drogurile spre Statele Unite. Mai târziu, a cumpărat 15 avioane și șase elicoptere noi. Inițial, contrabanda de cocaină o realizau prin ascunderea ei în anvelope vechi de avion și un pilot putea câștiga până la $500.000 per zbor, în funcție de cât de multe droguri reușea să transporte.

https://dh1rvgpokacch.cloudfront.net/atavist/251564/image/raw/emgnpabloe-1515510476-62.jpg
https://dh1rvgpokacch.cloudfront.net/atavist/251564/image/raw/emgnpabloe-1515510405-93.jpg
Una dintre micile capturi de bani ale poliției

Pe parcursul anilor 1980 Pablo Escobar devine cunoscut internațional datorită extinderii traficului cu droguri în țări precum SUA, Mexic, Puerto Rico și Republica Dominicană. Datorită influenței dobândite, Escobar avea susținerea guvernatorilor, judecătorilor și politicienilor, cărora obișnuia să le aplice ultimatumul sau acceptă mită sau vor fi asasinați (“Plata o Plomo”). Cea mai cunoscută aplicare a acestui procedeu a avut loc în campania electorală din 1989, când a ordonat asasinarea a trei din cei cinci canditați la Președinție.

Încercarea de a candida pentru președenția Columbiei

Fiind tânăr, Pablo Escobar a spus prietenilor și familiei că dorește să devină președinte al Columbiei. Cu toate acestea, drumul spre bogăția sa se afla în crimă.

În 1982, Escobar a fost ales ca membru suplimentar al Congresului Columbiei. Dar motivele averii sale nu au putut să rămână ascunse, iar la doar doi ani după alegerea sa, a fost forțat să demisioneze. Ministrul justiției care a dezvăluit adevărul despre Escobar a fost mai târziu ucis.

Câți oameni a omorât Pablo Escobar?

Pablo Escobar a fost responsabil pentru uciderea a mii de oameni, inclusiv politicieni, funcționari publici, jurnaliști și cetățeni obișnuiți. Când și-a dat seama că nu avea șanse să devină președintele Columbiei, iar Statele Unite, dorind capturarea și extrădarea sa, Escobar și-a dezlănțuit furia asupra dușmanilor săi în speranța de a influența politica columbiană. Scopul său era o clauză de a nu fi extrădat și amnistiție pentru baronii de droguri, în schimbul renuntării la traficulul acestora.

Campania de teroare a lui Escobar a avut a efect asasinarea a trei candidați prezidențiali din Columbia, un avocat general, zeci de judecători și mai mult de 1000 de ofițeri de poliție. În plus, Escobar a fost creierul din spatele bombardamentului unui jetliner columbian în 1989, care a ucis mai mult de 100 de persoane.

Teroarea lui Escobar a transformat în cele din urmă opinia publică împotriva sa și a provocat o desființare a alianței traficanților de droguri.

Momentul în care s-a predat

După ce a strâns cu mult peste 30 de miliarde de dolari americani, având o parte încă ascunși, Pablo Emilio Escobar Gaviria s-a predat de bună voie autorităților columbiene în anul 1991, ajungând la o întelegere cu aceștia prin care avea să fie închis într-o pușcărie cu teren de fotbal, jacuzzi, bar și chiar și o cascadă.


Pușcăria concepută de Escobar însăși

În Iunie 1992, Escobar a scăpat când autoritățile au încercat să-l transfere către o unitate standard de reținere. Acesta a fost urmărit timp de 16 luni. În acest timp, cartelul de la Medellin, care era deja într-un proces de dezbinare chiar și în timpul în care Escobar era în pușcărie, se prăbușește complet.

Înainte de moartea sa, azilul în Germania nu i-a fost acceptat familiei baronului cocainei columbiene, dar a găsit refugiu într-un hotel din Bogota.

Într-un final, dupa 18 ani în care a condus cea mai mare operațiune de trafic al drogurilor, la data de 2 Decembrie 1993, uciderea lui Pablo Emilio Escobar Gaviria prin împușcarea în ureche de către autoritățile columbiene, a încheiat războiul pornit împotriva lui.