Bianca Tămaș, armonie între jurnalism și literatură

Bianca, o tânără căreia dragostea față de scris îi curge prin vene încă de când se afla pe băncile școlii primare, este în prezent jurnalistă și scriitoare, reușind să îmbine perfect cele două pasiuni atât de diferite.

De când era elevă în clasele I-IV, Bianca a început să scrie diverse texte scurte și cu mesaje drăguțe, iar după un an a renunțat la scris și a început să deseneze, crezând de fapt că acest lucru este ceea ce dorește să facă mai departe. Nu a durat mult însă și s-a reîntors la scris, acesta fiind de fapt adevărata ei pasiune chiar și în prezent.

Ceva din viața ei de scriitoare

Deși are doar 25 de ani, Bianca a publicat deja trei cărți. Prima sa carte a fost publicată când aceasta era în ultimul an la liceu, sub îndrumarea profesorului său de franceză de la liceul din Huedin la care a studiat. Primele doua volume sunt scrise în versuri. Cea mai recentă carte este de fapt un roman și a fost publicată în 2017. În acest roman, Bia descrie povestea de dragoste a bunicilor săi. La lansarea primei sale cărți, aceasta a fost foarte emoționată și chiar a plâns. De fapt toată lumea din sală a plâns. Cartea a avut lansarea în Huedin și au fost prezenți 150 de oameni, lucru mare pentru acel oraș deoarece lumea nu este obișnuită acolo cu astfel de evenimente.

Ceea ce Bianca numește „sufletul ei pe hârtie”

Ceva din viața ei de jurnalist

După terminarea liceului, a urmat studiile Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării la secția Jurnalism, astfel reușind să își contureze o carieră în acest domeniu. În prezent, este redactor la Monitorul de Cluj și mărturisește faptul că presa îi este ca un drog. Iubește să scrie, iar faptul că trebuie să fie obiectivă în presă și subiectivă în cărțile sale nu este ceva ce o încurcă. Chiar dacă presa îi ocupă cea mai mare parte din timp, seara/noaptea încearcă să se ocupe mai mult de „partea de suflet”, adică scrisul. Este foarte dedicată job-ului său și are unele articole care au fost preluate și de redacțiile unor ziare din capitală. Tot în zona jurnalistică, Bianca a activat și la radio și în televiziune, chiar și în prezent având unele emisiuni pe care le prezintă în cadrul a diferite posturi din Cluj.

Anuță dragă, povestea a două suflete

Romanul care descrie povestea de dragoste a bunicilor ei, a adus multă bucurie în sufletul Biancăi pentru că lansarea acestuia a fost un success, fiind în 2017 a doua cea mai mare lansare de carte din Cluj. Această lansare a fost conturată în jurul ideii centrale a romanului, o poveste de dragoste autentică, petrecută la țară. Din aceste motive a avut loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cu „cântec, joc și voie bună. Desigur, a fost la fel de emoționant cum a fost și la prima lansare de carte, poate și mai emoționant, datorită subiectului acesteia.

Cum o văd eu pe Bianca atât ca jurnalistă, cât și ca scriitoare?

Eu am cunoscut-o pe Bia ca jurnalistă când am început să fac practică la Monitorul de Cluj și mi-a dat un vibe foarte bun, aș putea să spun că m-a ajutat să văd altfel presa scrisă și chiar să vreau la un moment dat să fac și eu asta. Știam că scrie texte și că are publicate trei cărți, am citit unele fragmente scrise de ea și mai apoi am citit și romanul, cea mai recentă carte publicată. Sincer, nu mă așteptam să îmi placă atât de mult. Nu pentru că nu mi-ar plăcea stilul ei de a scrie, ci pentru că nu sunt genul care să citească romane de dragoste și fiind un roman despre o poveste de dragoste, l-am catalogat greșit la început. Am fost plăcut surprinsă de faptul că nu este un roman scris în stilul celor în vogă acum, ci are ceva din romanele pe care le studiam în liceu, după părerea mea. Și nu, nu consider că asta este un lucru rău. Chiar mi-a făcut plăcere să citesc. Tocmai din acest motiv, am ales să-i fac și un portret video împreună cu un coleg de-al meu.

De ce Bia?

În final, vreau să spun că am ales să scriu despre ea pentru că este o persoană care pot să zic că ajută la formarea mea ca jurnalist și contribuie în dezvoltarea mea pe planul acesta prin faptul că mă critică, îmi dă sfaturi și mă apreciază de fiecare dată când este nevoie și chiar consider că este o persoană care are multe de oferit și merită să fie cunoscută.