De crăciun, fiecare crede în minuni

Din cauza situație economice din regiune, dar mai ales a furtului din sistemul bancar, nivelul sărăciei în Republica Moldova este foarte mare. Cauzele sărăcie țin de deprecierea leului cu un sfert din valoarea sa în raport cu dolarul american, de scumpirea creditelor, depășirea inflației de 2 ori. În pofida tuturor implimentărilor de proiecte, Republica Moldova rămâne a fi cea mai săracă țară din Europa. Din această cauză numărul familiilor vulnerabile crește, iar statul nu este în stare să lichideze această problemă, motiv din care suferă foarte mulți copii.

Situația copiilor din aceste familii este destul de grea, acesta este și cazul familiei Filimoncov. De când le-au murit mama, doi frățiori din Ialoveni cu vârsta de  9 și respectiv 10 ani încearcă din greu să o găsească prin treburile casnice pe care le fac singuri, spălat rufe, gătit sau menaj, în timp ce tatăl acestora muncește din greu ca să poate să le cumpere de îmbrăcat și mâncare. El este zilier, și se apucă de orice lucru numai ca să faca bani pentru copii. „Îmi dau seama că ceea ce fac este foarte puțin, și nu o să pot strânge destui bani pentru o casă, dar să stau cu mâinile întinse și să cer ajutor nu vreu. Și nici de la stat nu vreau ajutor, că mai amoi să mi se propună să îmi dau copii la un orfelinat.”

Acesti doi frățiori învață excelent la școală și au o educație care este imposibil de redat prin cuvinte. Din cauza condițiilor mizere în care cresc copii, asistența socială i-a propus tatălui de nenumărate ori să lase copii în grija statului, într-un orfelinat. Din cauză că tatăl singur a crescut la casa de copii și a înțeles singur ce înseamnă viață lipsită de caldura parintească, refuză măcar să se gândească la această opțiune. „Sunt gata să muncesc 24 ore din 24 de ore, dar să fie acasă, nu îmi las copii în grija străinilor pentru nimic în lume”. „Mă bucur foarte mult că ei se înțeleg între dânșii și se ajută unul pe altul. Cu toate că încă sunt mici, ei nu sunt ca ceilalți copii de seama lor. Nu se ceartă de la jucării și nu se bat de la nimicuri, știu foarte bine să împartă treburile casnice între ei și niciodată nu se plâng pe viață”, ne spune tatăl băieților. Andrei, cel mai mic băiat, acum câteva zile a fost lovit de o mașină, cu toate că nu a avut de suferit leziuni serioase, acesta este încă foarte speriat. Alexandru, fratele mai mare îl îngrijește ca o mamă „El este foarte speriat și îl doare piciorul stâng, eu mereu stau lângă el, îl ajut dacă are nevoie de ceva, îmi pare rău de el că este foarte speriat de atunci.” Tatăl împreună cu cei 2 băieți trăiesc într-o cameră dintr-o casă care se află în contrucție, și care le-a oferit-o un om căruia i se făcuse milă de băieți.

Svetlana Sainus din Republica Moldova, fondatoarea  platformei de donații caritate.md, care are ca scop ajutorul a familiilor aflate în astfel de situații, a aflat despre cazul acestor doi băieți. Aceasta a mers în vizită la ei acasă și i-a găsit pe cei doi copii cuminți muncind prin treburile casnice. La întrebarea ce își doresc cel mai mult de crăciun, micuții nici nu au îndrăznit să spună că ar vrea să aibă casa lor. Alexandru, cel mai mare a spus „Tot ce vreau de crăciun este să avem și noi un brăduț mic și ca la noi în casă să fie mereu cald.”

Svetlana, a început campania de colectare online a banilor, cu dorința  de putea oferi copiilor o locuință până la începutul sărbătorilor de iarnă. Acesta a postat pe facebook și pe pagină despre situația în care se află acești doi copii. După cum și era de așteptat, acești doi copii au topit inimile multor oameni, care au donat pentru ei. Așa că, în ajunul Crăciunului familia Filimoncov, avea deja apartamentul lor, mobilat și dotat cu toate aparatele tehnice.

În ajunul Crăciunului toți cred în miracole, toți așteaptă o minune. Așa cum și Alexandru și Andrei au așteptat și au sperat și cu ajutorul oamenilor, ei deja v-or sta în casa lor. Reacția tatălui când a primit cheile de la propria lui casă este una uimitoare. Acesta a îngenunchiat în fața tutror celor care au donat și care l-au ajutat să își crească băieții în condiții mai bune .https://www.youtube.com/watch?v=dh8XAp6orMg