iubirea de mamă

Dana Lele, o soție și mamă din comuna Aușeu, județul Bihor, este asistent maternal de 13 ani.

Dana Lele

La 28 de ani avea două fetițe, dar își dorea o familie mai mare și în același timp, își dorea să ajute copiii mai puțin norocoși decât fetițele sale, mai mult, își dorea să aibă grijă de acești copii, lipsiți de dragostea maternă și știa ce trebuie să facă pentru a-și îndeplinii dorința.

a luat 9,50 în examen

A făcut cursul de asistent maternal, ancheta socială, toate demersurile, iar la examen a luat 9,50, după care a început să primească copii, pe care i-a tratat cu iubire și respect și nu numai, deoarece copiii au nevoie de mult mai mult de atât, iar Dana știa perfect acest lucru. În total, până acum, a primit cinci copii.

Primul copil adus în grija Danei a fost Andrei, alintat Andreiuț, după care au urmat Mihai și Alex. Andreiuț și Alex au fost adoptați de către familii iubitoare, iar Mihai a rămas cu Dana, a rămas să fie micul ajutor al mamei. Următorii copii primiți de Dana, au fost două fetițe, Cristina, alintată Cristinuța, și Dora. Nu doar Dana primește copii, ci întreaga familie. Femeia se bazează pe ajutorul familiei, deoarece o familie puternică crește un copil sănătos și fericit.

Dana Lele

Ce persoană poate deveni asistent maternal, conform Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului:

  • persoana care are capacitate deplină de exerciţiu
  • persoana care prin comportamentul în societate, starea sănătăţii şi profilul psihologic, prezintă garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte, referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor săi
  • persoana care are în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale tuturor utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament
  • persoana care a urmat cursurile de formare profesională organizate de D.G.A.S.P.C., care efectuează evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist – cursurile de formare profersională au o durată de minim 60 de ore

D.G.A.S.P.C. Bihor a declarat că în anul 2018 sunt 357 de asistenți maternali în acest județ, dar în urmă cu 13 ani, când a devenit Dana asistent maternal, acest număr era mult mai mic.

a descoperit că unul dintre copiii săi are adhd

Cristinuța, fetița frumoasă și specială, care are ADHD

Cristinuța, al patrulea copil adus în grija Danei, i-a dat femeii puține bătăi de cap, deoarece Dana nu înțelegea de ce nu poate lucra cu fetița, la fel ca și cu restul copiilor. Dana a observat de la început că fetița era diferită de restul copiilor, pe care i-a îngrijit și crescut până la momentul respectiv.

Dana Lele

a REUȘIT SĂ ÎI ADUCĂ PROFESOR DE SPRIJIN

Cu restul copiilor putea face temele, dar cu Cristinuța nu, de abia a reușit, într-o vară, să o învețe să numere până la cinci. Observând dificultățile pe care le întâmpina cu fetița, Dana a decis să o ducă la un neurolog, mai apoi la un psiholog. Așa a descoperit că fetița a dezvoltat față de ea, mămica sa, atașament anxios, neputând să se descurce fără ea. Deși fetița are 8 ani, are gândirea și comportamentul unui copilaș de 5 ani. Afecțiunile cel mai des întâlnite la copilul cu ADHD sunt tulburările mentale și tulburările de învățare. Cel puțin una dintre aceste afecțiuni se întâlnește în 1/3 dintre cazurile de copii școlari cu ADHD, conform unui studiu pentru Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu“, București. La Cristinuța problemele s-au manifestat începând de la grădiniță și au continuat și la școală, unde Dana a fost sfătuită să ignore problemele fetiței, dar ea nu s-a lăsat și a reușit să-i aducă un profesor de sprijin fetiței sale.

Dana Lele

Dacă lași copilul așa, golurile devin mai mari.

Dana Lele

Datorită tulburării hiperkinetice, a retardului psihic ușor și a deficitului de atenție, micuța a început un tratament medicamentos hotărât de neurolog. Inițial, la școală, Cristinuța a ajuns în ultima bancă, dar această alegere nu a fost una potrivită, iar Dana a discutat cu învățătoarea și a reușit să-și mute fetița în prima bancă. Sistemul școlar ar trebui să se muleze după copilulcu probleme, nu copilul să se adaptezela sistem.


Copiii cu ADHD, alături de ceilalţi copii cu cerinţe educative speciale, au nevoie să fie incluşi în şcoala de masă, să facă parte din comunitate, să fie valorizaţi, să beneficieze de o educaţie flexibilă şi deschisă, astfel încât să le fie recunoscute aptitudinile asemenea copiilor cu dezvoltare tipică.

Elena Nedelcu, pedagog la Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism

Pentru un copil cu acest tip de tulburare e necesară atenția, iar Dana și toată familia îi oferă atenția necesară. Această atenție oferită se observă în micile reușite pe care fetița le are, mai exact, ea a reușit să scrie, cuvinte scurte din două sau trei litere, iar Dana este foarte fericită pentru acest micuț succes. De asemenea, Cristinuța are un talent și o pasiune: adoră să deseneze și desenează foarte frumos, mai ales pentru vârsta sa.

Cristinuța cu frățiorul ei, Mihai

Dana este sigură că fetița sa va evolua în timp, știe că nu va putea fi la fel ca și ceilalți copii, dar încet și cu pași mărunți va reuși.

Dana Lele