Tradiție Siteană

Balul Portului Popular, sărbătoarea anului la Sita-Buzăului

Balul Portului Popular, unul dintre cele mai iubite evenimente de locuitorii comunei Sita-Buzăului, dar și de oamenii din împrejurimi, a ajuns la cea de-a VII-a ediție, în data de 19 ianuarie 2019. Sute de locuitori din judeţul Covasna şi-au luat costumele tradiţionale şi au petrecut cum ştiu ei mai bine, româneşte. Balul Portului Popular organizat exact ca pe vremuri reprezintă una dintre tradițiile comunei, o tradiție care unește în fiecare an generații diferite, de la cei mai mici la cei mai mari, dar care au ceva în comun: dragostea de ţară, de popor şi de tradiţie.

Fiecare ediţie a balului a reușit să strângă într-un singur loc, Căminul Cultural din Sita-Buzăului, atât oameni din zona Buzaielor, cât și din alte zone ale județului Covasna sau ale țării. Oameni care au participat la bal purtând cu mândrie portul popular românesc. Din anul 2013 până în anul 2019, fiecare ediție a însemnat o nouă filă de istorie autentică și frumoasă a comunei Sita-Buzăului despre o tradiție care va continua în fiecare an. Cea de-a VII-a ediţie a balului a reușit să aibă un număr record de participanţi de peste 400 de persoane.

„Pentru mine balul portului popular a însemnat încă o dovadă că în zona noastră tradiția încă este vie! Atunci când vezi atât de multă lume în costumul popular indiferent de clasa financiară, toată lumea e la fel! Atunci când îmbraci portul popular nu poți fi decât mândru de tradiția lasată de la strămoșii nostri! Atmosferă frumoasă, muzică și mâncare tradițională, dansuri populare care reprezintă cu mândrie zona noastră. Sper că această latură să nu se piardă niciodată.”

Mădălina Dragomir

Regula de aur și unica a Balului Portului Popular

Cei care doresc să participe la Balul Portului Popular de la Sita-Buzăului trebuie să respecte regula de aur, să se prezinte îmbrăcați în costum popular sau să poarte cel puțin un element al acestuia. În plus, participanții balului pentru a-și asigura o seară cât mai plăcută în cadrul evenimentului, aduc cu ei un coș cu mâncare și băutură, pe care să le servească pe durata evenimentului  și desigur să vină cu voie bună.

Dansatoarele Ansamblului Folcloric „Brâulețul”

După ce toți sunt pregătiți cu tot ce au mai bun, balul începe odată cu cântarea Imnului României. Cea care dă cu adevărat startul balului an de an este Hora Unirii. Oamenii au dat mână cu mână, împreună creând o horă mare şi continuând cu celelalte dansuri româneşti, precum: ciobănaşul, sârba, brâul, chindia.

„Distracție e pe masură, iar dansurile populare au fost și vor rămâne mereu ceva special pentru oamenii de la țară și sper că acest bal va rămâne o tradiție de cinste pentru comuna noastră.”

Dinu Buzea

Costumele populare îmbrăcate cu mândrie la Bal

Costumele populare au reprezentat un element esenţial şi important pentru bal. Balul a fost unul reuşit pentru că atât organizatorii, cât şi participanţii l-au tratat ca în fiecare an cu multă seriozitate. Deși nu toată lumea a avut costume populare păstrate cu drag de la părinți, bunici sau străbunici, o parte din participanți nu s-au mulţumit doar să împrumute costumele populare ci au hotărât să-și comande straie noi de la meșteri populari, pentru a le a avea în fiecare an pentru balurile și sezătorile organizate, dar și pentru alte ocazii, astfel asigurând o continuitate a tradiţiei.

„Am cerut ajutorul doamnei Milica Bularca din Sita Buzăului pentru a ne coase costumele populare şi a reuşit să le lucreze în timpul record de două săptămâni.”

Ana Maria Dobrinaș

Încă de la începutul balului printre ceilalţi participanți s-au numărat și zeci de copii îmbrăcaţi în costume naţionale, care au furat lumina reflectoarelor.

„Cel mai plăcut moment a fost acela în care au început copiii să își facă apariția în sală. Care mai de care frumos îmbracați în costum popular și cu o mândrie de nedescris pentru  portul lor frumos.”

Mădălina Dragomir
Sursă foto: Bogdan Găitan

„Printre nenumăratele persoane, s-a  aflat și un număr mare de copii îmbrăcați în port popular, care au fost mereu în centrul atenției, dar și de ajutor. Îi apreciez pe părinții care și-au adus copiii îmbrăcați în costume naționale.”

Diana Bularca

Iris Popescu, o fetiță de 6 ani, a cântat Imnul Național, iar alți copii au ajutat la extragerea biletelor pentru tombolă.

Iris cântă Imnul împreună cu tatăl ei Nae Popescu.
Sursă foto: Bogdan Găitan

Masa cu premiile tombolei

Balul de la Sita Buzăului a reușit să le insufle celor mici, dragostea pentru România frumoasă şi curată, dar şi pentru tradiţie. La fel ca în fiecare an și de data aceasta oamenii au reușit să îi redea portului naţional adevărata frumuseţe.

Iubitorii folclorului

Participanții nu au ezitat să descrie cât mai sincer și mai frumos fiecare amănunt al balului, dar și sentimentele trăite.

„Pentru mine acest bal a fost o mare bucurie. Am trăit foarte multe emoții alături de toate persoanele care au fost acolo. M-am simțit foarte bine, văzând că lumea din jurul meu poartă cu mândrie portul popular și de asemenea că nimeni nu uită de tradiția din zona noastră. Un bal foarte frumos, care te face să te simți cu adevărat român, purtând cu drag portul popular. Suntem cu adevarăt o familie foarte mare, care știm să ne bucurăm de tradiția acestui bal și care reprezentăm zona noastră cu adevarăt, Sita-Buzaului.” 

Diana Banciu

„Ce pot să spun și zic asta în fiecare an o bucurie imensă când văd cât de mult se implică oamenii în organizarea evenimentului. Îmi place foarte mult când văd că oamenii îmbracă portul nostru, îmi place și analizez fiecare costum din părți diferite ale țării și fiecare are farmecul lui. Când oamenii se îmbracă în costumul național, nu îi poți deosebi pe cei mai “avuți ” de cei mai puțin bogați.”

Mădălina Prundar

„E un sentiment plăcut atunci când vezi pe toată lumea când intră în sală cu coșuri cu mâncare bineînțeles tradițională, cu băutură, cu prăjituri și mai ales îmbrăcați care mai de care mai frumos arătîndu-și ce costum poartă. Distracția e pe masură, iar dansurile populare au fost și vor rămâne mereu ceva special pentru oamenii de la țară și sper că acest bal va rămâne o tradiție de cinste pentru comuna noastră.”

Petruța Prundaru

Am observat oameni veseli, relaxați, oameni care aveau timp să povestească și care ascultau povești, oameni care dansau, cântau, oameni care nu-şi doreau să plece acasă deoarece acolo se simțeau ca acasă. Totul a fost organizat foarte frumos, cu un decor autentic, românesc, iar oamenii atât din zona Buzaielor, cât și cei veniți din altă parte au creat împreună cu formația o atmosferă foarte placută, fapt ce a dus ca acest eveniment să se încheie la ora 6 dimineața.

Participanții la bal au trăit românește îmbrăcați în costumele populare, au dansat până în zori, au cântat, au mâncat și s-au bucurat alături de cei dragi de o nouă ediție a uneia dintre cele mai iubite sărbători din comuna Sita Buzăului, Balul Portului Popular.

Andreea Dragomir