VideoGames șI eVOLUȚIA ESPORTS
Nu știu ce fel de copilărie ați avut voi, dar la mine s-a rezumat în mare parte la jocurile video și ce însemnau pentru mine. Ele mă ajutau să trec de fiecare zi grea pe care o aveam la școală, după 6 ore de trecut prin diferite etape de bullying, ajungeam acasă, singur, mama plecată la muncă, iar tata peste graniță, îmi aruncam ghiozdanul pe canapea și mă așezam la consolă sau la calculator. Astfel uitam de momentele stânjenitoare și ma cufundam în lumea jocurilor pentru câteva ore.
Apariția și evoluția lor
Jocurile există încă din antichitate, ele reprezentând modalitatăți de divertisement. Odata cu trecerea timpului, omenirea a evoluat și la fel și uneltele lor, astfel că jocurile au evoluat și ele. În prezent, acestea s-au dezvoltat într-o adevărată industrie, foarte profitabilă pentru cei care administrează acțiuni din acest domeniu.
Campionatele Esport vs cele reale
La momentul actual, cele mai cunoscute și urmărite jocuri la nivel mondial sunt fotbalul, baschetul, rugbyul , dar încet, încet din urmă vin și jocurile video pentru care sunt anual organizate sute de competiții. Cel mai cunoscut eveniment din lumea sportului este SuperBowl, la care în 2018 s-au uitat aproximativ 111 milioane de oameni, iar cel mai mare eveniment din lumea Esportului a fost Finala de la Campionatul Mondial de LeagueOfLegends din 2018 care a avut loc în Korea de Sud, între 1 octombrie și 3 noiembrie și care a fost premiat drept cel mai bun eveniment esport al anului 2018. La acesta s-au uitat aproximativ 74.3 milioane de oameni din toată lumea, numere care pentru un sport virtual nu sunt deloc rele. În concluzie majoritatea campionatelor de jocuri virtuale ajung să fie la fel de importante precum cele adevărate, deoarece în spatele acestor jocuri sunt construite de ani de zile niște comunități, ale căror număr de participanți crește în fiecare zi și odata cu el și popularitatea jocului.
Creșterea popularității lor, aduce destul de multe beneficii în societate, dar asta nu e părerea tuturor, deoarece dacă întrebi pe cineva care nu joacă jocuri video, el o să spună că sunt doar niște imaturi, dacă sunt gameri mai mari sau doar niște copii care nu ies deloc din casă, dacă sunt gameri mai mici. Acum, dacă ești chiar bun la un joc, poți să-ți câștigi traiul din asta, adică poți să faci streaming pe diferite platforme( twich este cea mai mare platformă de stream), poți face clipuri pe youtube cu highlighturile tale, sau le poți face pe amândouă, iar dacă nu-ți place să interacționezi cu publicul într-un live poți participa doar la competiții create pentru acel joc. Industria streamingului a crescut foarte mult în ultimii ani.
Regele streamingului
Richard Tyler Blevins aka Ninja
Cel mai cunoscut streamer la momentul actual este Ninja. Acesta a început să facă stream pe twich în 2011 și a jucat mai multe jocuri, dar cel pentru care este cel mai cunoscut și care i-a propulsat cel mai tare cariera în gaming la nivel competițional este Fortnite. Un stream de fortnite durează în medie 8-9 ore și are cam 150 de mii de spectatori live pe parcursul acestor ore. Doar din streaming face 500 de mii de dolari pe lună, dar acesta are contracte și cu redbull și multe alte companii de renume, care se folosesc de publicul lui pentru a-și vinde produsele.
Beneficiile gamingului
Jocurile video aduc și beneficii psihice și fizice în mare parte. Evident că există și dependență de jocuri, dar nu are același efect asupra persoanei cum are dependența de jocuri de noroc, de exemplu. Singurul dezavantaj al gamingului este că îți petreci foarte mult timp în fața calculatorului și nu-l folosești mai productiv. Părerea mea este că sunt mai multe avantaje decât dezavantaje. Un exemplu bun ar fi faptul că eu mă joc jocuri video de la 3 ani și am învățat mai multă engleză datorită lor decât datorită sistemului educațional. Prin gaming ți se pot dezvolta reflexele și viteza de reacție mult mai repede decât prin alte sporturi și totodată îți dezvolți o gândire strategică. Sunt anumite jocuri la care progesul necesită ca tu să fii responsabil pentru anumite atribuții și sunt și jocuri în care există o economie proprie dezvoltată și menținută de jucători și felul în care aceștia fac comerț.