Acrobații CLUJULUI
Undeva pe strada George Barițiu, pe o străduță lăturalnică, într-o sală cu pereți înalți, magia numerelor de circ ia viață. Circus Faires, un club de jonglerie și circ contemporan își ține aici atelierele în fiecare săptămână. Tineri, oameni de vârstă mijlocie și chiar și copii vin aici pentru a face ceea ce îi pasionează. Majoritatea au descoperit pasiunea pentru jonglerie din joacă, iar în timp ce unii fac asta doar pentru a se relaxa, alții doresc să devină tot mai buni și să facă din pasiune o muncă.
Ana Leoca a fost cea care a înființat această asociație, spune ea, cu scopul de a promova beneficiile pe care le aduce jongleria pe plan fizic, psihic și social. „Facem activități din circul contemporan, cu asta ne ocupăm, ateliere, spectacole. Ne dorim să creăm o comunitate de jongleri și acrobați din Cluj.”
Pasiune descoperită din joacă
Laura Bărdulescu practică acrobația de 4 ani și spune că „totul a pornit mai mult din joacă și odată ce am întâlnit tot mai mulți oameni care erau interesați de același lucru și cu care puteam să împărțim experiențe, sfaturi, a devenit puțin mai mult decât doar o joacă.”
“Acum mi s-a pus pata!”
Însă nu toți cei care vin aici au vreo experiență în domeniu. Ugron Silan vine la acest atelier de o săptămână și spune că pasiunea asta zace de mai mult timp în el, doar că niciodată nu și-a făcut timp pentru asta. „ Într-o săptămână am fost de trei ori și am învățat trei trucuri, cu trei mingi. Dar ideea este să învăț cu patru și cu cinci să fac același lucru, efectiv să jonglez cu trei mingi sau patru sau cinci mergând pe monociclu. N-am putut să-mi dezvolt asta în tinerețe și acum mi s-a pus pata”, spune el.
Pe lângă jonglerii, aici se practică și acro-yoga, o formă acrobatică a yogăi, ce necesită extrem de multă concentrare și multe ore de exercițiu.
Hunor Nagy practică jongleria de 2 ani și pentru el, asta e doar un hobby: „e foarte fain pentru că poți să te joci și la birou, mai iei câte o pauză de 10 minute, te joci puțin, lucrezi iar și tot așa.”
L-am întâlnit aici și pe Vlad, care face contact juggling. Spune că e o pasiune pe care a cultivat-o de câțiva ani, însă abia de o săptămână s-a reapucat de ea. „Este foarte dificil pentru că trebuie să îți coordonezi tot corpul pentru a menține treaba asta. Necesită foarte multe ore de răbdare și pregătire și admiterea faptului că trebuie să eșuezi, și să eșuezi din nou și din nou și poate după o mie de eșuări reușești să faci o mișcare bună.”
Lia s-a apucat de jonglat acum aproximativ 4 ani, însă spune că nu a progresat neapărat de atunci și din septembrie vine în fiecare săptămână la atelierele organizate de Ana. „Nu am participat încă la vreun spectacol, dar mi-ar plăcea tare.”
Asociația Circus Faires este una non-guvernamentală și continuitatea ei este asigurată prin donații. „Momentan lucrăm să scoatem un spectacol de circ contemporan, no, să vedem ce iese”, spune Ana Leoca.
Atelierele sunt organizate pe criterii de vârstă și experiență, așadar, sunt ateliere pentru adulți, copii, ateliere în care se învață jongleria pas cu pas și ateliere în care se concep spectacole. Oricine este interesat poate afla mai multe informații de pe pagina de Facebook ce poartă numele asociației.