Centenarul marii uniri sărbătorit în orașul marii uniri

Orașul Marii Uniri a fost în sărbătoare în data de 1 decembrie. Cu ocazia centenarului români de pretutindeni s-au adunat la Alba Iulia pentru a sărbătorii cel de-al 100-lea an de România cu tot felul de evenimente care au avut ca scop de a marca cei 100 de ani de când toate principatele române s-au unit pentru a forma România.

Mai multe personalități ale României au fost prezenți la evenimentele care s-au organizat în această zi. Printre aceștia s-au numărat și Familia Regală și președintele Klaus Iohannis. Numărul participanților la evenimentele din Alba Iulia a ajuns la aproximativ 30.000 de persoane.

De la ora 8:00 a avut loc Marșul Unirii. Zeci de mii de români din mai multe județe, Republica Moldova și diaspora au participat la un marș al Centenarului, organizat pentru unirea Republicii Moldova cu România. Traseul a avut șase kilometri, iar participanții la marș au venit cu steaguri ale României de la 1918, însemne tricolore și au intonat cântece patriotice.

La ora 9:30 aproximativ 1000 de oameni au așteptat în gara din Alba Iulia sosirea Familiei Regale. Aceștia au fost primiți în gară cu tradiționalul colac și sare. După sosirea în gară Familia Regală a participat la un „Te Deum” la Catedrala Încoronării și la parada militară de după-amiază.

Principesa Margareta în gara din Alba Iulia

După acest moment, în sala Marii Uniri a fost citită „Rezoluțiunea Marii Uniri”. document întocmit în data de 1 decembrie 1918 și semnat de către oficialitățile delegate venite la Alba pentru a face oficială unirea principatelor. După citirea rezoluțiunii primarul Albei a primit solii principatelor, eveniment desfășurat afară, în spatele sălii Marii Uniri. Patriarhul Daniel împreună cu un sobor de preoți au oficiat sfințirea tablelor monumentale pe care au fost gravate numele celor care și-au dat viața pentru patrie și pentru împlinirea Marii Uniri.

Solia vechilor voievozi ai Tărgoviștei

După dezvelirea plăcilor memoriale a urmat parada portului popular unde au participat comunități din toată țara îmbrăcați în costumele populare intonând mai multe cântece populare din toate zonele țării. La această paradă au defilat peste 3000 de persoane, tineri și bătrâni, veterani de război, cu steagul României în mâini și cu zâmbetul pe buze fiind mândri că sunt români.

În continuarea acestui eveniment a urmat ceremonialul „depunerii pământului” unde mai mulți reprezentanși veniți din toată țara au adus pământ de pe propriile meleaguri pentru a fi depuse în urne speciale. Acest eveniment reconstituie momentul în care reprezentanții veniți la Marea Unire în 1 decembrie 1918 au depus pământ de pe meleagurile proprii pentru a întării astfel rezoluțiunea legată de unirea principatelor cu România. Acest obicei se continuă încă din acea perioadă fiind comemorat în fiecare an la Alba Iulia.

După acest ceremonial au urmat câteva momente folclorice. Mai multe formații și artiști au intonat mai multe cântece din repertoriul popular românesc. La ora 15:00 a avut loc inaugurarea pudului și a monumentului Marii Uniri. La acest eveniment a participat și președintele Klaus Iohannis.

Cea mai mare atracție a zilei a fost parada militară. Parada s-a desfășurat pe bulevardul 1 Decembrie unde au defilat 23 de detașamente de defilare pe jos cu aproximativ 1.600 de persoane și 18 detașamente de defilare pe roți cu aproximativ 150 mijloace tehnice, inclusiv 23 de aeronave militare. La acest eveniment au fost prezenți Familia Regală, președintele Klaus Iohannis, patriarhul Daniel și toate oficialitățile din municipiul Alba Iulia

După terminarea paradei militare au urmat mai multe momente artistice dar și culinare. Artiști locali i-au încântat pe cei adunați la Alba Iulia cu un repertoriu bine pus la punct al operelor folclorului românesc dar și compozițiile unor mari compozitori români care s-au făcut remarcați prin munca și devotamentul lor față de această artă.

În încheierea acestei zile memorabile s-a organizat un foc de artificii intitulat „LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!”. Focul de artificii a fost vizibil din toate părțile orașului, investițiile pentru acesta fiind destul de consistente. A doua zi, 2 decembrie 2018, s-au organizat mai multe evenimente, atât pentru copii, cât și dezbateri pentru cei mai mari asupra a ceea ce înseamnă centenarul pentru fiecare și asupra evenimentelor comemorate cu o zi înainte.