Raisa, sau cum îi place să i se spună, Ray, este o tânără  în vârstă de 30 de ani din Cluj-Napoca care, din dragostea sa pentru căței, a luat inițiativă și a demarat singură o asociație de salvare a câinilor fără adăpost.

Asociația de protecție a animaleleor înființată de Raisa este un proiect prin care ea vrea să ajute animalele, mai ales câinii care nu au adăpost sau sunt răniți și au nevoie de îngrijire. Astfel unde găsește câte un cățel care are nevoie de ajutor, nu ezită și îl ia cu ea la adăpost. Le oferă acestora un cămin primitor și multă dragoste. Adăpostul este chiar la ea acasă, unde îngrijește mai mulți căței, după care încearcă să îi găsească fiecăruia un stăpân potrivit și să se asigure că sunt șăsați pe mâini bune.

”Intotdeauna am iubit si hrănit cățeii nimănui. A venit din instinct, era ceva care mă emoționa de mică, să văd că o ființa e atât de neajutorată. Însă la 22 de ani, cu o facultate terminată mi-am dat seama că vreau să fac mai mult de atât și am început să lucrez în “domeniul cățeilor”„ ne mărturisește ea.

Little puppy

Pentru Raisa, asociația ei este un proiect de suflet, un loc care simte că o reprezintă și e de datoria ei să urmeze această cale. Cât despre dificultățile întâmpinate, ea ne-a mărturisit că: ”Salvezi, tratezi, sterilizezi, donezi unui stăpân responsabil. E un lucru frumos, dar teribil de trist. Asta cred  că e principala dificultate, cea psihică. Înveți cât de răi sunt oamenii și cum educația în ceea ce privește animalele la noi în țară încă e pe nicăieri. Însă vine și cu satisfacții, evident după multe sacrificii, dar merita.”

Adăpostul cățeilor

 De când Raisa găsește un câine care nu are adăpost sau este rănit, ea îl ia la ea acasă și îi oferă tratamentul și hrana necesară pentru vindecare după care îi caută un stăpân și se asigură că este lăsat pe mâini bune. La momentul actual în adăpost sunt 17 căței care se bucură de toată iubirea și atenția ei. Ea le acordă câte o atenție deosebită fiecăruia, le pune un nume și se asigură că vor fi adoptați de persoane responsabile și că nu vor fi abandonați din nou. Este ajutată și de câțiva fosteri care țin câinii până la adopție sau de pensiuni.

Cu toate că nu îi este ușor să aibă grijă de câinii neajutorați pe care îi ia la ea în adăpost, ea este fericită că poate ajuta și nu vrea să renunțe la aceasta. Deși asociația și îngrijirea tuturor cățeilor însemnă multă muncă și dedicare, Raisa are doar câteva ajutoare care se ocupă împreună cu ea de îngrijirea cățeilor: ”Am 2 persoane care mă ajută plus câțiva fosteri (oameni care țin câinii până la adopție), prea puțini din păcate”. Pentru a susține asociația din punct de vedere financiar, ea primește donații lunar de la oamenii care vor să ajute, dar principala sursă de venit este școala de toaletaj canin.

Deși multe persoane iubesc câinii și vor să îi ajute, nu au avut curajul Raisei de a concepe o asociație în acest fel. Prin aceasta ea vrea să arate un exemplu pozitiv și să ofere un cămin câinilor care nu au parte de așa ceva.

Salvarea lui Mookie

”Asociația mea pentru mine semnifică un scop destul de bine definit: înseamnă exemplu pozitiv, educație animală, înseamna iubire, compasiune, iar câinii reprezintă veșnicii mei prieteni care dintr-un motiv sau altul veșnic suferă iar eu incerc întotdeauna să le arăt că va fi bine. Odată ajunși la adăpost viața li se schimbă în câteva săptămani și comportamentul odată cu asta… învată cum e să ai o familie, să nu dormi în frig, să ai burta plină si inima la fel. ”

Pe lângă asociația de salvare a cățeilor care pare că îi ocupă tot timpul, Raisa are un studio de make-up și predă și la școala de toaletaj canin,: ”Cred că sunt un bun organizator și găsesc soluții să le țin pe toate 3 pe linia de plutire. Momentan asociația îmi ocupă cel mai mult timp. Predau și la scoala de grooming teoria și colegele mele practica și machiaje mai mult in weekend. Asociația e sufletul meu, cu siguranță.”

Școala de toaletaj canin

Pe lângă aceasta, Raisa predă și la o școală de toaletaj canin, unde doritorii învață cum să coafeze cățeii. Școala de Grooming “Ray’s Pet Salon & Grooming school” mulți știind-o după denumirea de ”Klastil„ este prima școală de toaletaj canin din România care se află în Cluj-Napoca. Cursul durează 30 de zile, de luni până vineri, unde se învață lumea toaletajului canin. ”Maxim 8 cursanți pe serie avem și foarte mulți vin din toată țara sau din străinătate și se cazează o lună ca să poată învăța acest curs de bază. E un subiect fain, relaxant și efectiv o lună de zile ne distrăm printre căței, dar și învățăm să îi tundem, să ne comportam cu ei, etc… ” ne mărturisește Raisa.

Cu toate că nu are parte de mult ajutor sau că uneori are zile dificile și aglomerate, Raisa nu renunță la dragostea ei pentru câini și la dorința de a- ajuta și de a le oferi o viață mai bună.