ESPORTS SAU GAMING?

eSports sau cum sunt ele cunoscute în România, jocurile electronice nu înseamnă doar practicarea jocurilor pe calculator, dar și participarea la evenimente cu un nivel profesionist al acestora. Deseori, oamenii care nu sunt familiarizați cu aceast subiect tind să creadă că o persoană care se joacă pe calculator practică implicit eSports. Total neadevărat, participanții la eSports sunt strict aceia ce concurează la nivel național și internațional la concursuri, iar ceilalți sunt simpli gameri care au o pasiune pentru jocurile video. Conform Global Games Market Report, în anul 2018 erau peste 2,3 miliarde de practicanți de jocuri pe calculator.

ISTORIA ESPORTS

Prima competiție eSports a avut loc în anul 1980 într-un centru comercial din New York, acolo unde jucătorii care au încercat să facă cel mai mare scor în jocul Space Invaders au fost urmăriți de peste 10.000 de spectatori, fapt ce a făcut ca toate ziarele să scrie despre acest eveniment.

Jocul Space Invaders

După o altă competiție eSports, în anul 1997, a fost organizată „Cyberathlete Professional League(CPL)” care promitea noi competiții și campionate cu premii totale de până la 15.000$. Având și prima organizație care să se ocupe de organizarea competiților, fenomenul eSports a luat o și mai mare aploare fiind lansată după anul 2000 „Cupă Mondială a Jocurilor Video”, unde participanții se întreceau în cadrul a mai multor jocuri, iar câștigătorul era acela care avea cel mai bun scor per total.

Logo-ul CPL

Trecând peste evenimentele de la începutul apariției eSports la nivel mondial, această scenă a avut parte de o creștere considerabilă a popularității și importanței oferită de către spectatori. Dacă în debutul lor competițiile erau organizate în cadrul unor săli de facultăți sau de internet cafe, în ultimii ani este un lucru necesar ca acestea să fie organizate în săli polivalente sau stadioane de mari dimensiuni.

Recordul pentru cea mai mare prezență la un eveniment eSports o deține „League of Legends World Final 2014”, competiție care s-a ținut pe același stadion din Seoul care a găzduit și meciuri din cadrul „Fifa World Cup 2002”. Nu mai puțin de 45.000 de persoane au vizionat în 2014 finala campionatului mondial de League of Legends.


45.000 de spectatori la finala League of Legends de pe stadionul Shangam din Seoul © Riot Games / Flickr

Iar dacă LoL deține recordul pentru cea mai mare prezență la eveniment, Dota 2, jocul rival al acestora deține recordul pentru cea mai mare sumă totală de premii oferită în cadrul „The International 2018”, iar aceasta este de 25.000.000$.

chart created with amCharts | amCharts

eSports în România

Odată cu popularizarea acestui fenomen la nivel mondial a început să crească interesul și în România pentru această latură competițională. O organizație foarte importantă în scena eSports-ului mondial este PGL, organizație care are și la București un sediu important cu mulți angajați de origine română.

Cel mai cunoscut eveniment de către români este „DreamHack”, eveniment organizat de PGL pe parcursul mai multor ani în București, dar și în alte orașe din Europa, el având loc în 4 orașe diferite odată la câteva luni. Jocul principal al acestui festival de calculatoare este „Counter Strike:Global Offesive”, un shooter. Prima ediția a „DreamHack Bucharest” a avut loc în anul 2012 și a avut un fond de premii în valoare de 10.000$, crescând de la an la an și ajungând în 2016 la 100.000$.

DreamHack Cluj-Napoca, Sala Polivalentă, 2015

Totuși, nu la București a fost organizat cel mai mare eveniment eSports din România, PGL organizând în anul 2015 un concurs major cu un fond de premii de 250.000$ în cadrul „DreamHack Cluj-Napoca”. Din puncte de vedere al prezenței, aceste evenimente au fost de un real succes,  cu toate acestea PGL a decis începând cu anul 2017 să nu mai organizeze nici un eveniment în România pentru moment.

reprezentarea româniei pe plan internațional

România nu are în prezent nici o echipă care a concurat vreodată în evenimente majore la care să fie nevoie ca echipele să joace într-o fază calificatorie. Singurele prezențe importante le-a avut echipa „Nexus Gaming”, care a reușit să reprezinte România cu succes la competițiile mondiale de jocuri din ultimii 2 ani, reușind să se claseze pe locurile 2 și 3.

Patronul „Nexus Gaming” ne spune mai multe despre implicarea României în eSports:

Totuși România este reprezentată cu succes de către 2 români care activează constant în concursuri majore de League of Legends și Dota 2. Armand Pittner, cunoscut în Dota 2 ca și „b0ne7”  a reușit să strângă din premii până la vârsta de 24 de ani o avere de 260.000$, iar Andrei “Odoamne” Pascu joacă de 5 ani în liga profesionistă de LoL.

Andrei “Odoamne” Pascu este un tânăr român în vârstă de 24 de ani din București care la vârsta la care trebuia să-și aleagă o facultate la care să meargă mai departe cu studiile a fost ofertat de o echipă cu un mare renume în plan competițional, Cloud 9 Eclipse. Chiar dacă el practica înotul de 12 ani și avea succes la multe concursuri de înot, obținând mai multe medalii, a decis totuși să renunțe la acesta pentru a aloca mai mult timp jocului League of Legends și echipei sale create împreună cu câțiva prieteni, echipă care nu știa că avea să îl aducă în vizorul lui Cloud 9.

Andrei “Odoamne” Pascu în echipa H2k-Gaming © Riot Games / Flickr

Cel mai greu moment a fost atunci când a trebuit să îi explic antrenorului și familiei mele de ce mă las de înot fără să mă cert cu ei și a le pierde susținerea.

Andrei “Odoamne” Pascu

În prezent, Andrei activează la o echipă din Germania, FC Schalke 04 Esports pe același post de top lanner pe care s-a și lansat.

Comunitatea de gaming din România este într-o continuă creștere, dar cea de eSports deocamdată se chinuie cu mici evenimente pe care încearcă organizațiile românești să le promoveze cât mai mult.