Istoria din prezent

Ambianța și atmosfera medievală fac ca în urechi să îți răsune sunetul tobei, să îți apară imaginea unei piețe în care umbli cu dor și admirație față de vremurile vechi, unde istoria continuă și în prezent. Așa aș descrie Sighișoara, singura și cea mai frumoasă cetate medievală locuită din Europa.

Turnul cu Ceas

Simbolul orașului, Turnul cu Ceas, a fost construit pentru a apăra poarta principală a cetății. Turnul înalt de 64 de metri, are la etajul al patrulea un ceas cu figurine, fiind unic în România.

Pe fațada dinspre oraș este surprins un alt toboșar, care bate sferturile de oră. I se alătură o figurină enigmatică a unui bărbat cu biciul și securea în mână, reprezentând imaginea călăului. În partea superioară se regăsesc șapte păpuși care reprezintă zilele săptămânii, așezate pe un disc rotativ. La ora 12, odată cu ultima bătaie a ceasului, figurinele se deplasează, ocupând loc principal figurina zilei actuale.

Pe lângă Turnul cu Ceas, cetatea are încă 8 turnuri originale, care mai stau în picioare și pot fi în continuare admirate: Turnul Fierarilor, Turnul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Cositorarilor și Turnul Tăbăcarilor.

Fiind un oraș turistic, istoria lui parcă este redată de toate clădirile, care ne povestesc pas cu pas povestea unei epoci, care a rămas înfipt în fiecare cărămidă. Biserica din Deal, singura biserică evanghelică cu criptă veche din Transilvania, este unul dintre cele mai valoroase monumente arhitectonice ale cetății și este consinderat unul dintre edificiile reprezentative ale stilului gotic din țara noastră. Dealul nu era doar pentru a oferi o priveliște monuentală, ci constituia un punct de refugiu pe care localnicii l-au întărit pentru caz de pericol.

Casa cu Cerb este situată în centru, ca o inimă al cetății. Denumirea a primit-o datorită picturii murale exterioare, reprezentat de un cerb de mărime naturală, cu capul și trofeul montate pe zid, fiind una dintre cele mai vechi clădiri din cetate.

Scara acoperită sau Scara Școlarilor, facilita drumul elevilor spre Școala din Deal pe perioada iernii. A fost alcătuită din 300 de trepte protejate de un acoperiș de lemn.

Casa Vlad Dracul

Dacă e să ne gândim la toate poveștile despre vampiri, cu siguranță Dracula este un personaj mai favorit decât toate serile Twilight. Casa Vlad Dracul, în care se presupune că s-a născut Vlad Țepeș (numit Dracula) se află în Piața Turnul Sfatului. Poveștile se leagă de fiul voievodului Țării Românești, Vlad Dracu, care a fost renumit pentru pedepsele exemplare aplicate adversarilor săi, născându-se legenda Dracula. Culoarea epocii este redată de amenajarea interiorului și al camerei de torură. În prezent, în casă funcționează un bar și un restaurant.

Lista monumentelor istorice poate continua, nu doar cu clădirile atestate istoric, ci și cu fiecare clădire în parte. Povestea continuă pas cu pas, de la o poartă la alta, de la o clădire la alta. Dacă cărămidele ar putea vorbi, ne-ar povesti un trecut istoric înfloritor și acum, în prezent.