Joaquin “El Chapo” Guzman


Un “Escobar” al zilelor noastre

El Chapo

Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, poreclit “El Chapo” („piticul”) datorită înălțimii sale de doar 168 cm, este un lord al drogurilor de origine mexicană a cărui viață pare desprinsă dintr-un film de la Hollywood.

Provenind dintr-o familie săracă din comunitatea rurală La Tuna, regiunea Sinaloa din Mexic, data exacta a nașterii sale este încă incertă, unele surse susținând că s-a născut în 25 decembrie 1954, în timp ce în alte documente se vehiculează data de 4 aprilie 1957. Ce se cunoaște cu exactitate este că a făcut parte dintr-o familie cu un tată violent, implicat și el în traficul de opioide, El Chapo fiind nevoit în numeroase cazuri să își apere cei 4 frați și 2 surori de abuzul fizic al acestuia. Mama lui, pe de altă parte, era cea care încerca să își protejeze copiii și reprezenta “fundația suportului emotional” al acestora.

Datorită condițiilor vitrege și sărăciei în care a crescut, Guzman a fost nevoit încă din adolescență să se întrețină singur și să facă bani, motiv pentru care s-a angajat la început ca vânzător de marijuana la un centru commercial, după care, la 15 ani, și-a deschis propria plantație de marijuana, alături de alți 4 veri. Toate acestea i-au permis să își susțină financiar familia de la o vârstă fragedă și au facilitate intrarea acestuia în lumea drogurilor.

Ascensiunea spre putere

Guzman a avut de-a face cu drogurile încă din copilărie, dar și-a început cu adevărat activitatea criminală în anii 1970, atunci în vârstă de 20 și ceva de ani. Ajutat și de un unchi cu mai multe legături criminale în această industrie, el a început să lucreze pentru Hector “El Guero” Palma, traficant de droguri renumit în acea perioadă, pentru care transporta droguri și se ocupa de supravegherea activităților în zona Sierra Madre. Guzman a devenit repede cunoscut pentru abordarea agresivă în care își desfășura activitatea. De exemplu, prefera să își împuște angajații incompetenți sau care întârziau cu transportul, fără să mai stea la discuții. Asta a atras atenția altor baroni al drogurilor, precum Felix Gallardo, și i-a permis urcarea rapidă a rangurilor în cadrul organizațiilor criminale.

Cartelul Sinaloa

Odată cu arestarea fostului său șef, Felix Gallardo, fondatorul celebrului cartel Guadalajara, Guzman a profitat de teritoriile rămase acum neocupate pentru a-și forma propriul cartel în 1989: Sinaloa. La sfârșitul anilor 1990 El Chapo se afla deja pe radarul FBI și DEA și era considerat unul dintre cei mai influenți și periculoși traficanți de droguri.

Pe măsură ce puterea cartelelor columbiene Medellin și Cali scădea, organizația Sinaloa le lua locul pentru a umple vidul rămas. Astfel, sub controlul direct al lui Guzman, a preluat controlul traficului de cocaină din America de Sud și Statele Unite.

O parte a succesului cartelului se datorează tehnicilor creative utilizate, precum o serie de tunele dotate cu aer condiționat ce treceau sub granița Statele Unite – Mexic, sau ascunderea cocainei în extinctoare și conserve intitulate “ardei iute”.

Pe lângă cocaină, Sinaloa se mai ocupa cu traficul de heroină, marijuana și metamfetamină în America și nu numai, în cele din urmă reușind să ajungă pe 5 continente.

Arestări și evadări ca în filme

În 1993, autoritățile din Guatemala l-au arestat pe Guzman și l-au extrădat în Mexic, unde urma să își ispășească pedeapsa de 20 de ani într-o închisoare de maximă securitate. Un gardian l-a ajutat să evadeze din acea închisoare de maximă securitate, trecându-l prin checkpoint-urile securității într-un coș cu haine. Asta s-a dovedit a fii un plan elaborat și foarte bine pus la punct, deoarece în investigațiile ulterioare s-a dovedit că 71 de angajați ai închisorii au fost implicați în evadarea lui, inclusiv directorul închisorii, plan care se zvonește că a l-a costat pe El Chapo 2.5 milioane de dolari.

Pe fugă, dar încă în businessul traficului de droguri, Guzman a continuat să își extindă imperiul în următorul deceniu și jumătate. La acea vreme se zvonea că veniturile cartelului erau de peste 3 miliarde de dolari pe an, averea lui Guzman depășind 1 miliard de dolari. Asta a făcut să fie plasat atât în lista Forbes a celor mai bogați și influenți oameni de pe planetă, cât și pe pirmul loc în topul celor mai căutați oameni de autoritățile americane.

Reușind cu success să evite autoritățile în nenumărate rânduri, Guzman a fost într-un final capturat în februarie 2014, într-un hotel de pe coasta Mexicului, altercație în care nu s-a tras nici un foc de armă. Acesta a reprezentat un motiv de sărbătoare pentru autoritățile mexicane, iar președintele declara: “Ar fi regretabil să evadeze din nou. Nu ar exista scuze dacă guvernul nu va lua măsuri pentru a se asigura că ceea ce s-a întâmplat data trecută nu se va repeta.”

La nu ma puțin de 18 luni mai târziu, Guzman a reușit o a doua evadare din închisoare, în iulie 2015. Pentru asta a reușit să facă o gaură în interiorul celulei, sub duș, adâncă de 9 metri, după care a săpat și ulterior a evadat printr-o rețea de tunele care duceau în cele din urmă la o clădire de lângă închisoare, aflată în construcție.

La finalul 2015 și încă vânat de mai toate autoritățile din SUA și Mexic, Guzman a participat la un interviu secret cu actorul Sean Penn, cei doi cunoscându-se printr-o actriță mexicană. Motivul era dorința lui Guzman de a se face un film despre viața lui.

Poza actorului Sean Penn împreună cu El Chapo, folosită pentru confirmarea autenticității interviului.

Ultima arestare

Capturat din nou la începutul anului 2016, cu o zi înainte ca interviul lui cu Sean Penn să fie publicat, El Chapo a fost până la urmă extrădat în SUA câteva luni mai târziu, nu înainte ca judecătorul căruia ii aparținea cazul său să fie ucis de persoane încă necnoscute. Acesta s-a prezetat în fața judecătorilor americani și a pledat nevinovat iar procesul propriu-zis a început în Aprilie 2018.