„Masa Săracilor”, un proiect caritabil pentru PERSOANELE NEVOIAȘE DIN Cluj

         

Asociația Masa Săracilor din Cluj-Napoca este un voluntariat care a luat naștere de aproximativ 5 ani, la inițiativa lui Daniel Someșanu, directorul asociației. Prin această asociație urmărim să oferim hrană caldă unui număr de aproape 400 de persoane defavorizate din județul Cluj, dar și din alte județe, spune directorul asociației.

          Proiectul a luat naștere acum 8 ani la Satu-Mare „ iar de acolo a fost extins la Cluj-Napoca, iar în prezent și în alte locuri din țară. În Oradea, Ploiești și chiar și în Republica Moldova”, a menționat directorul.

          Așadar, în fiecare sâmbătă, cei care doresc să dea o mână de ajutor se întâlnesc pe Bulevardul Muncii, nr 63.  Gătitul se face în două ture. Se începe dimineața de la ora 8.00 până la 12.00 și a doua parte de la ora 16.00 până la 18.00.  De obicei, participă la gătit aproximativ 10-15 persoane.

          Activitatea de la Masa Săracilor se desfășoare astfel: Se curăță, se spală, se taie, se-nvârte, se condimentează, se degustă și în cele din urmă se ambalează.

          Atmosfera este una mereu  plăcută. Oamenii gătesc cu drag și spor pentru cei la care urmează să fie livrată mâncarea, iar totul se întâmplă într-un mod plăcut, cu glume și povești care mai de care mai interesante. Cu toții râd și glumesc și se simt bine împreună.

          În plus, sunt persoane care doresc să dea o mână de ajutor financiar,  astfel că, din banii donați se cumpără alimente pentru gătit.

De asemenea, o altă sursă care vine în ajutor sunt unele magazine alimentare care donează alimente pentru gătit.

O porție de mâncare la Masa Săracilor include un fel de mâncare gătită, o franzelă proaspătă și două eugenii sau uneori desert. Se gătesc diferite feluri de mâncare, unele preparate cu carne, cu ciuperci, cartofi, paste sau orez.

            De obicei,  se gătesc aproximativ în jur de 800 de porții și sunt împărțite câte 2/persoană.Acestea sunt livrate la mai multe destinații,  precum centre de plasament., cămine de bătrâni, oameni  care nu se pot deplasa de la domiciliu și acestea se împart în funcție de câte persoane sunt.

După ce sunt împachetate porțiile cu mâncare, urmează să fie livrate la respectivele centre de către un șofer al asociației, însă atunci când acesta nu este disponibil, sunt transportate de către un voluntar al asociației.

La asociație participă în special tinerii, în mare parte studenți,  care își răpesc puțin din timpul liber pentru a da o mână de ajutor celor nevoiași.

Simina este studentă în anul I la masterat, la  Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj și îi place foarte mult să vină aici și să ajute.

Bucuria nu se poate exprima în cuvinte atunci când îi ajuți și ești alături de cei cu situații mai precare, totodată le sunt recunoscătoare celor care s-au gândit să înființeze această asociație prin care ne oferă și nouă prilejul să participăm și să îmbucurăm pe alții.”

Ca planuri de viitor în ceea ce privește asociația directorul a mai adăugat căNe dorim să ne construim o bucătărie a noastră,  în care să reușim să creăm condiții pentru a găti mâncare pentru 1000 de persoane. Ne dorim să facem mult mai mult decât ne-am propus.

La sfârșitul zilei, după ce s-a terminat de gătit, curățat și livrat mâncarea, cei care au asistat în cursul zilei la gătit fac mereu o poză de grup la final, ca un semn de amintire, înainte să plece fiecare acasă.