Minimalismul – un stil de viață

Ce este minimalismul?

În viziunea celor mai mulți dintre noi, minimalismul înseamnă să renunți la lucrurile materiale pe care le oferă lumea modernă și pe care consumerismul ne obligă să le avem pentru că așa face toată lumea. În realitate, înseamnă să te concentrezi mai mult pe tine decât pe lucrurile pe care le deții. Minimalismul este un stil de viață în care te bucuri de lucrurile pe care le ai și de care ai nevoie și te gândesti mai puțin la lucrurile pe care nu le ai, pentru că pe plan lung acest lucru îți va aduce satisfacții mult mai mari.

Să fii minimalist nu înseamnă să trăiești într-o cabana ascunsă în munți, cu un cuptor pe lemne, pe care le-ai tăiat chiar tu mai devreme, să gatești ce ai vânat și să mergi la budă afară. Minimalismul nu are un set de reguli fixe, fiecare își poate crea propriile obiceiuri care să-i ajute să ducă o viață fericită și mai ales împlinită. Trebuie doar să știi de ce faci asta și unde vrei să te conducă aceste schimbări pe care le vei face.

Cât timp pierzi în fiecare zi pe lucrurile care nu contează cu adevărat pentru tine?

12 obiceiuri pe care le poți incerca ca să vezi dacă minimalismul este pentru tine

  1. Fă sport in fiecare zi. Nu e nevoie sa alergi kilometri întregi sau să mergi la sală în fiecare zi. Rezervă-ți 15 minute in fiecare zi în care să alergi puțin sau să faci câteva flotări.
  2. Mănâncă mai multe fructe și legume. Fă-ți un smoothie zilnic sau adaugă legume și fructe măcar la una dintre mese.
  3. Citește în fiecare zi. Citește câteva pagini înainte de culcare sau ascultă o carte audio.
  4. Bea apă. Cantitatea recomandă este de doi litri de lichid pe zi.. Ține un pahar cu apă pe noptieră. Te va ajuta dimineața să te trezești mai ușor și să începi ziua hidradat.
  5. Nu mai cumpăra nimic nou timp de 30 de zile. În felul ăsta vei rupe cercul vicios de a cumpăra doar pentru dopamină și o să întrerupi acest mecanism distructiv. Deasemenea vei avea mai mulți bani.
  6. Meditează. Fă-ți timp în fiecare zi să-ți pui gândurile în ordine. Există numeroase aplicații care te pot ajuta, precum Wake Up sau Aura.
  7. Construiește-ți rutine zilnice pentru dimineață sau seară. Gândește-te la trei lucruri pe care le poți face în fiecare zi, care îți vor îmbunătăți calitatea vieții. Lucrează la un proiect, învață să cânți la un instrument, tu alegi.
  8. Organizează-ți lucrurile. Scapă de lucrurile pe care nu le folosești. Renunță în prima zi la un obiect, următoarea zi la două obiecte, iar în ziua 30 o să-ți multumești.
  9. Ține un jurnal. Un jurnal te poate ajuta să treci mai ușor peste orice fel de experiențe negative din viața ta, dar și să ai o viziune mai clară asupra lucrurilor pe care le ai de făcut ziua următoare.
  10. Trezește-te devreme. Trezește-te în fiecare dimineață înainte de ora 6. Fă asta chiar dacă în primele zile o să dormi puține ore. Majoritatea oamenilor au nevoie de 8 ore de somn pe noapte ca să funcționeze la capacitate maximă. Acest lucru se va resimți, iar următoarea seara vei adormi mult mai devreme. În felul ăsta vei avea mai mult timp să lucrezi în prima parte a zilei, iar în a doua te poți relaxa sau petrece timp cu oamenii dragi.
  11. Renunță la social media. O să îți salveze o gramadă de timp și o să te împiedice să pici în capcana comparației cu ceilalți, în care ne prindem în aplicații precum Instagram sau Facebook.
  12. Dușuri reci timp de 30 de zile. Dușurile reci îmbunătațesc circulația, te trezesc, îmbunătațesc starea emoțională, cresc imunitatea.

Matt D’Avella este un regizor de film, vlogger și creatorul unui podcast în care vorbește despre cum minimalismul i-a schimbat viața și cum acest stil de viață poate avea beneficii pe termen lung pentru oricine. Prin conținutul său, Matt încearcă să încurajeze pe toată lumea să-și urmeze pasiunile și să facă diferența.

Less is more

Într-unul din episoadele podcastului său, The Ground Up Show, Matt discută despre cum putem minimiza distragerile alături de Anthony Ongaro, autorul cărții Break The Twitch, un ghid spre minimalism. Spre exemplu, de câte ori îți verifici telefonul pe zi? De cinci, zece ori? Mai mult? Cum ne schimbă ziua aceste mici întreruperi? Ne fac mai puțin productivi, ne afectează starea? Cum ar fi dacă am putea controla aceste distrageri și să ne dedicăm complet asupra unei sarcini?
În cazul său, Matt susține că a reușit să gasească trei lucruri prin care să scape de dependența de telefon.

  • Oprește notificările. Păstreză pornite notificările doar pentru apeluri, mesaje și alarme.
  • Ieși afară fără telefon. Atunci când stai la coadă la supermarket, primul instinct pe care îl ai e să scoți telefonul. Exercițiul tău va fi să treci prin experiența asta repetat, să fii prezent în moment, să fie puțin incomod, iar te fiecare dată când vei face asta te vei simți mai bine, iar în cele din urmă vei fi ok.
  • Șterge aplicațiile pe care nu le folosești și te îndeamnă să procrastinezi. Încă o scuză în minus să-ți verifici telefonul.

A fi minimalist înseamnă să te prețuiești pe tine mai mult decât lucrurile materiale. Înseamnă să iei decizii bazate pe ce ai nevoie, nu pe ceea ce vrei. Poți hotărî cât de departe vrei să duci acest stil de viață. Poți să o faci în etape. Majoritatea oamenilor încep prin a scapă de lucrurile de care nu au nevoie.


Simplicity involves unburdening your life, and living more lightly with fewer distractions that interfere with a high quality life, as defined uniquely by each individual.

1947. Linda Breen Pierce.