Despre mintea sufletului
A terminat facultatea în 2012 ca șefă de promoție în prima generație de Publicitate la FSPAC. După care a fost designer grafic pentru mulți ani. Așa am ajuns eu să am un ochi destul de bine format. Pentru că din moment ce ai un designer pe lângă tine, nu mai ai cum să scapi de spațiile inegale dintre litere de pe anumite postere sau de lucruri strâmbe la milimetru, fără să te scoată din sărite. Se vede că a studiat despre asta, se vede că are un ochi antrenat.
Firea ei este sălbatică, precum părul ei foarte bogat, lung și buclat de la natură, ieșit de sub control. Așa și ea, nu are frâne, face și zice ce o taie capul, dar lucrul ce o diferențiază de mulți alții este că ia decizii cu cap, într-un mod deștept aș zice. Cei din jur îi spuneau mereu că s-ar potrivi în domenii legate de știință întrucât are o minte analitică, capabilă să performeze. Îi era ușor în liceu să învețe, să priceapă matematica și restul materiilor de genul. Dar ei nu-i place să se conformeze regulilor, nici să primească ordine de la cineva și de asta, cred eu, a ajuns să facă ce urmează să vă spun.
Despre suflet
Formarea ei în ceea ce privește jobul pe care vrea să și-l creeze, pentru că în România nu există în momentul actual un asemenea loc de muncă, a pornit de la caracterul ei de bază. A fost crescută în așa fel încât ea a cunoscut empatia și o dorință destul de aprinsă de a ajuta oamenii din jurul ei să învețe să se descurce și să fie independenți.
De aceea când eram la școală și aveam nevoie de ajutor, dacă ajungeam să apelez la ea, niciodată nu m-ar fi ajutat cum o făceau restul (adică aproape de a-mi da mură în gură). Nu. Răspunsul ei principal era:
„Caută pe Google.”
Cam așa m-a învățat ea. Cu mici excepții, dacă nevoia mea nu putea fi legată de Google, îmi spunea unde pot să găsesc informațiile de care am nevoie, maxim. Ce pot spune legat de cum am ajuns, e că față de multe dintre persoanele pe care le cunosc, mă descurc mult mai bine pe laptop sau cu lucrurile tehnice, pare că mereu am un răspuns la întrebările lor doar pentru că știu unde să-l caut și nu cer ajutor prea des fiindcă de obicei ajung să mă descurc singură. Aparent, a știut ce face.
Doar că ajutorul ei nu se oprește aici. Oricine îi cere un sfat pleacă de la ea în primul rând cu un feedback extrem de sincer. Abia după ce aceștia l-au primit și l-au înțeles, ea îi ajută în legătură cu problema reală și nu doar cu ce veniseră ei inițial. Motivul pentru care lucrurile decurg astfel este că ea nu are filtru. Dacă vede o problemă nu ezită o secundă în a o spune cui trebuie să o audă. Însă principalul lucru la care se pricepe este să asculte. Și nu doar să audă ce i se povestește, dar să și înțeleagă și să pună întrebări în plus.
Experiența care a împins sufletul spre acest domeniu
Ce a decis ea să încerce, fiindcă e o ființă destul de spirituală, a fost meditația. Că e sub formă de stat și de golire a minții cum vedem în multe cazuri, că e sub formă de yoga sau sub forma unui jurnal, toate acestea au contribuit la fructificarea respectului de sine și a celui ce trebuie oferit celor din jur. Pe măsură ce trecea timpul și ea practica aceste lucruri, învăța despre ea, dar și despre ce o înconjoară.
Așa că în multe instanțe ea a întâlnit și încă întâlnește oameni care vor să i se confeseze cu câte o problemă, nu doar familie sau prieteni, ci chiar oameni necunoscuți în locuri foarte întâmplătoare. Îmi povestește și mie când i se mai întâmplă și mă mir și eu, dar se miră și ea. Singura explicație pe care o avem este că energia ei atrage oamenii în căutare de ajutor. Prin urmare, acesta a fost startul.
Cum a început sufletul
Fiind sătulă de acest prim domeniu în care a activat, de nesiguranțele lui, de dezordinea programului și de oamenii care cer prea mult pentru prea puțin, a meditat o vreme asupra cursului vieții sale, dându-și seama că rolul ei este unul mult mai mare decât cel pe care îl are ca designer grafic. Așa că după ce a urmat perioada de researching, ca să fie sigură că poate avea o șansă, mi-a povestit și mie ce vrea să facă.
Vrea să fie un professional listener. Job de care a aflat și care momentan se practică majoritar în State. După spusele ei:
Pe când în SUA, treaba stă altfel. Oamenii nu sunt atât de primitori ca aici, plus că acolo merg mulți străini, iar lucrul acesta aduce răceală între oameni.
Dovezile care stau la baza deciziei ei, au fost statisticile din Statele Unite. Deși cu acest job poate ajuta nu doar persoane care se simt singure, neînțelese, care sunt depresive sau au probleme de anxietate, pot fi ajutate și persoanele care:
- au nevoie de cineva care să le asculte discursul pe care îl au de prezentat undeva
- au nevoie de un public de exercițiu pentru a elimina tracul de scenă (cântăreți, dansatori)
- vor un companion în activități precum yoga, meditație, exerciții fizice în confortul casei
- au nevoie de un study buddy
- vor să stea la niște povești fără a avea obligații de a mai păstra legătura
Dar pe ce vrea ea să se concentreze mai mult sunt persoanele cu probleme de sănătate. Pentru că a fost și ea studentă și știe că poate fi stresant, vrea să le fie de ajutor persoanelor ce și-au pierdut rostul sau motivația de a continua să scoată ce au mai bun din ele. Asta pentru că situația stă cam așa:
Ce este greu în cazul studenților și nu numai, este că mulți nu au curajul să apeleze la un specialist pentru rezolvarea problemelor lor. Însă viziunea acestui job este că totul se desfășoară într-un mediu relaxat, confidențial și poate fi chiar anonim, astfel că oamenii nu se vor simți rușinați de problemele lor. Nici nu vor avea obligația de a da atenție înapoi în schimbul celei primite pentru că în aceste sesiuni este vorba doar despre ei și despre a fi ascultați și înțeleși cu adevărat. În acest fel, oamenii care nu simt nevoia de un diagnostic și medicație pentru problema lor (cazul psihoterapiei), de a fi iertați pentru ceva (cazul religiei și al preoților) sau cei care nu pot vorbi cu familia și prietenii pentru că problema lor este legată de aceștia, pot apela la acest serviciu fără a-și compromite confesiunea.
Unde a ajuns sufletul
Acest serviciu are acum site-ul propriu, branding (creat de însăși ea, pentru că până acum s-a ocupat cu așa ceva) și diferite pagini pe rețelele de socializare pentru a întreține o comunitate căreia să-i ofere informații valoroase și inspiraționale. Ceea ce urmează este o campanie de publicitate acestui serviciu, că doar despre asta a studiat ea în facultate și inaugurarea lui cu programări de listening sessions, de unde oamenii vor ieși mai ușurați, mai împăcați și poate cu un nou mindset.
„So, life is tough, huh? Tell me more about it”
ar fi invitația la un astfel de listening session.
Te invit astfel să fii ascultat de către acest suflet blând păsător (o traducere a numelui serviciului), te invit să fii ascultat cum am fost și eu ascultată o viață întreagă, te invit să fii ascultat de sora mea, Doriana.