Tocilăria, o meserie uitată

Undeva lângă Piaţa Mărăşti, într-un atelier mic, Simion Fatol practică şi astăzi tocilăria. O meserie de mult uitată de unii şi poate aparent banală, este facută aici cu pasiune şi precizie.


Pentru cei care poate nu ştiu tocilăria reprezintă ascuţirea cu tocilă sau polizor al uneltelor de tăiat( cuţit, topor, satâr, foarfece etc.).


Simion Fatol lucrează în acest atelier împreună cu fiul lui, pe care l-a învățat tot ce știe despre această meserie. Deși acum lucrează cu polizoare și aparate care să-i ușureze munca, tocilăria era o meserie ce se practica manual până la apariția acestora.


“CÂND M-AM PRIVATIZAT, ÎN 97, AM STAT VREOO 2 ANI DE ZILE SĂ VERIFIC DACĂ MERGE SAU NU. DIN 99 AM RUPT-O DE TOT DE LA FABRICĂ, AM CONSTRUIT ASTA, DIN 2000 SUNT AICI. A FOST MAI GREU PENTRU CĂ NU CUNOAȘTE LUMEA, NU ȘTIE, PÂNĂ VERIFICĂ, EU NU AM BANI DE RECLAMĂ. RECLAMA ESTE MUNCA. DE FAPT, SE ZICE CĂ RECLAMA E MAMA COMERȚULUI, DAR EU NU FAC COMERȚ. “

Acesta ne povesteşte că ca-n orice meserie, orice functie, trebuie să fii serios, în primul rând să faci bine şi să nu fii mincinos.

“TOCILĂRIA CE ÎNSEAMNĂ, PRELUCRAREA METALELOR MANUAL. DECI NU CU MAȘINI SPECIALE, MANUAL. CE E O TOCILĂ? PE VREMURI  ERA O PIATRĂ PE UN AX, ȘI AICI ERA O MANIVELĂ, DAR DIRECTĂ, FĂRĂ TRANSMISIE, FĂRĂ NIMIC. ERA UN PĂTRAT BĂGAT ÎNTR-O PIATRĂ, UNUL DĂDEA LA MANIVELĂ ȘI UNUL ȚINEA CUȚITUL SAU CE ERA PE EL. ACUM, DEFINIȚIA, ,,O TOCILĂ CU MOTOR SE NUMEȘTE POLIZOR.”

L-am întrebat pe Simion Fatol de preţurile pe care le cere(cuţit mare 3 lei, cuţit mic 2 lei, iar pentru foarfeci între 8 sau 10 lei) şi din ce am observat putem spune că tocilăria nu mai este o meserie atât de profitabilă.

Se mândreşte cu persoanele care i-au trecut pragul, dar dintre toate ne povesteşte despre mult îndrăgitul actor Florin Piersic şi afirmă că este exact ce se vede pe “sticlă”, un om calm, simpatic, şi la fel de amuzant şi în realitate.

Spre finalul timpul petrecul la atelier Meşterul Simion ne arată defectele unei ascuţiri ( a unei foarfece) de proastă calitate, şi ne arată cum ar trebui aceasta “reparate”.

“NU-S CĂLITE. SE VĂD ZGÂRIETURILE, EL TREBUIE SĂ PATINEZE. ÎNAINTE ERAU CĂLITE, TEORIA SPUNE CĂ TREBUIE SĂ FIE DIN ACELAȘI MATERIAL, PE CÂND ASTEA, AȘA SE VÂND. DAR ĂSTA E COMERȚUL ÎN ROMÂNIA. “