Transportul feroviar-circuli azi, mori ieri

Coji de semințe, gume lipite de scaune, rugină la uși și geamuri, fum de țigară, controlori neciopliți, cuvinte și gesturi obscene, băi infecte sunt doar câteva cuvinte care pot descrie transportul feroviar din România.

Condițiile infecte si pasagerii nepăsători

Trenul care face legatura între orașele Iași și Timișoara, și trece și prin Arad, este cunoscut ca „trenul foamei”. Așa i-au spus cei din Vest, iar conform forumurilor, acest apelativ i-a fost pus pentru că dinspre Moldova veneau oameni săraci pentru a căuta de lucru în orașele din Vest, Oradea, Arad, Timișoara. Fiind dintr-o comună de lângă Suceava și făcând facultatea în Cluj-Napoca mereu sunt nevoită să iau trenul din Suceava.

            Și începe distracția. Primul moment de fun e atunci când trebuie să-mi achiziționez biletul. În gara de Nord din Suceava deși sunt vreo patru ghișee doar unul singur e deschis la care e o singură angajată și de obicei o coadă infernală. Vin in gară cu vreo 3 ore înainte de plecarea trenului, iar jumătate din timp îl pierd stând la coadă. După ce-mi achiziționez bieletul caut un scaun pe care să mă așez în timp ce aștept trenul. Ce-i drept gasesc unul rupt, dar toate sunt așa deci mă simt norocoasă. Mă așez și în timp ce aștept, o imagine care seamănă cu cea a unei case bântuite îmi lovește orbitele. Uși care scârtâie, geamuri sparte, oameni ai străzii care dorm pe jos, porumbei care-și au cuib pe tonomatele de cafea sunt lucrurile care descriu locul în care ar trebui să stai cu drag așteptand trenul. Ies pe peron unde mă întâmpină un miros insuportabil eșecul fiindu-mi sortit în încercarea de a-l evita. Coșurile de gunoi dau pe afară, iar lângă acestea sunt aruncare cateva zeci de chiștoace și doze sau sticle de bere. Oamenii gălăgioși acoperă liniștea dinaintea sosorii trenului. Intru în tren și-mi caut compartimentul în care am bilet fiind privită de restul oamenilor din tren cu milă. Îmi găsesc compartimentul în care mai găsesc un domn care miroase a alcool simțit încă de la începutul vagonului și o doamna de vreo 56 de ani alături de nepot care avea aproximavin 14 ani. Ei bine tot compartimentul era plin datorită faptului ca acești oameni își odihneau întreg corpul pe câte 3 scaune. Nu există călător care să nu aibă la el o pungă de semințe drept dovadă, tânărul de 14 ani și-a scos semințele și crezându-se pe stadion a început să scuipe cojile în fața mea.

Cât despre fumat, acesta este la ordinea zilei indiferent că în compartiment, culoar sau lângă usă. Astfel că, domnul din  compartiment s-a gândit să-și aprindă o țigară considerând că e dreptul lui. Conform articolului 3, alineatul 1 din Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, „se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii”, cei care încalcă legea

putând fi amendaţi cu până la 500 de lei. Da de unde, controlorul care a venit în încercarea sa de a-l face pe domn să nu mai fumeze a reușit doar să-l facă să meargă la capătul vagonului pentru a nu ne deranja pe noi însă după multe jigniri primite. Dat faptul că în compartiment era mai frig decât afară mi-am permis să-l întreb pe controlor de ce nu dă cineva drumul la căldură răspunsul lui fiind “Domnișoară, căldura e pornită deja” ceea ce m-a lăsat fară cuvinte. Pe moment am rămas uimită, iar mai apoi m-am simțit norocoasă având în vedere că acum ceva timp niște cunoștințe din Suceava care călatoreau de la Cluj-Napoca spre casă cu trenul au reușit să facă un om de zapadă în tren din cauză că pe culuarul unui vagon se adunase zăpadă de afară.

După toată neînțelegerea cu domnul controlor am încercat să nu mă gândesc la nimic altceva decât la momentul în care voi ajunge în Cluj lucru care a durat vreo 9 ore cu 2 din ele întârziere.

Opinii ale studenților despre transportul feroviar

Transportul feroviar nu reprezintă doar pentru mine un subiect discutabil astfel că, Diana Mihalaș, studenta în anul I la Facultatea Alexandru Ioan Cuza declară faptul că “Nu călătoresc foarte des cu trenul, cu toate că sunt studentă și se aplică legea conform căreia transportul este gratuit. Nu-mi place din singurul motiv că nu mă simt în siguranță, iar condițiile de igienă uneori nici nu se pune problema să existe.” De asemenea, Monica Morariu, studentă în anul I la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială în Bucuresti a declarant următoarele “Călătoresc foarte des cu trenul fiind singurul mijloc de transport convenabil în monentul de față, studentă fiind și fiind convenabil pentru mine. Nu este chiar cel mai plăcut mod de a călători având în vedere anumite incoveniente cum ar fi igiena, întarzierile cât și politețea personalului. Cu toate acestea drumul, destul de lung până acasă e plăcut atâta timp cât nu există întârzieri.” Roxana Gherasim declară faptul că  “Am fost nevoită să merg până în Timișoara și am ales să merg cu trenul însă acesta a avut 2 ore întârziere ca mai apoi să aflu că motivul a fost o vacă care se afla pe șinele de tren, iar la lovitura cu trenul, aceasta a stricat locomotiva.”

          Cred că a venit vremea unei resuscitări asupra transportului feroviar, dat faptul că în condițiile actuale o călătorie cu trenul te poate îmbolnăvi.

Articol scris de Adriana Hreniuc