Pasiune pe muchie de bisturiu

Am întâlnit-o pe Adriana într-un local din Chișinău. În ciuda gălăgiei din local, ea era totuși foarte concentrată asupra mesei la care stătea . Confecționa. Cu un bisturiu (intrument chirurgical), ea tăia lutul polimeric cu o adevărată iscusință. Am rămas înțepenită cu privirea la mânile ei. Nu o cunoșteam pe Adriana, am început o conversație pe social media pur întâmplător, prin intermediul unei prietene comune. I-am propus să ieșim la o cafea pentru a îi cunoaște mai bine activitatea.

Adriana Feraru este o tânără de 26 de ani din Ungheni, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Medicină din Chișinău, iar în prezent e medic rezident. În ciuda faptului că studiile îi ocupă cea mai mare parte a zilei, ea totuși reușește să-și facă timp pentru a confecționa bijuterii. Și-a găsit această pasiune în urmă cu 7 ani și până în prezent nu și-a pierdut interesul pentru acest meșteșug.  ”Pentru început a fost un hobby, am vazut la cineva niște bijuterii din lut polimeric și am hotărât să le cumpăr, apoi m-am gândit că și eu pot să le fac!”.  Acum însă, Adriana a ajuns să câștige bani din această activitate și să-și dezvolte mica sa afacere. Ea confecționează cercei, brățări, breloace, broșe, iar cu un an în urmă, după sugestia tatălui său, a început să decoreze cănuțe.

Inspirația o capătă din natură, dar și de la clientele sale, deoarece toate lucrările ei sunt personalizate. În activitatea sa a ajutat-o și școala de pictură, pe care a urmat-o în paralel cu studiile liceale de  profil mate-info. Ea dedică unei lucrări aproximativ trei ore pe zi, însă Adriana nu se plânge  ̶ pentru ea aceste ore sunt o modalitate de relaxare și recreere. Când am întrebat-o dacă vrea să renunțe la medicină în favoarea pasiunii, Adriana a zâmbit, s-a jucat puțin în părul ei șaten, iar după câteva secunde în care s-a gândit mi-a răspuns ferm ”NU.”.  Andriana nu vrea ca hobby-ul său să devină un job, pentru ea un job necesită energie, atenție și dedicație, pe când handmade-ul îi aduce placere și satisfacție. De asemenea, Adriana nu vede activitatea sa ca pe o sursă de venit, prețul ea îl pune pentru a-și putea acoperi cheltuielele pentru materiale și nu pentru a își mări profitul personal.

Adriana locuiește împreună cu prietenul său. Sfioasă și un pic amuzată, ea mi-a împărtășit de momentele hazlii ale vieții sale de cuplu. În casă are două cuptoare, unul tradițional, pentru gătitul mâncării: ”pentru că sunt o gospodină, totuși”, a explicat tânăra, și unul pentru bijuterii, pentru întărirea lutului polimeric. Prietenul Adrianei o surprinde mai des la cuptorul de handmade și se amuză pe seama ei. Face glume că pe viitor și mâncarea va fi din lut polimeric, dar Adriana nu se supără și știe că el o încurajează și o susține cu mult drag. Îi străluceau ochii când îmi povestea despre relația sa, zâmbea îmbujorată, își tot împletea degetele prin părul lung, părea fericită și îndrăgostită. Tot atunci mi-a dezvăluit și că părinții o susțin să continue cu această activitate. Niciodată nu i-au  cerut să renunțe la pasiune în favoarea medicinei. Dragostea față de frumos a moștenit-o chiar de la tatăl său, care este pasionat de pictură. El a sprijinit-o în determinarea sa de a urma  o școală de artă și de a nu renunța la creație.

Adriana s-a gândit să-și deschidă un propriu magazin online, unde ea va putea să-și expună confecțiile sale, să-și dezvolte aptitudinile prin comenzi și oferte multiple, și să-și crească numărul potențialilor clienți. Anterior a mai avut experiență, ea a participat la târgurile meșteșugarilor din Repblica Moldova, dar și la un târg de caritate. Acesta e visul ei, dar ea nu se grăbește: ”Nu vreau ca visul meu să devină o meserie, creativitatea nu e o muncă, e o satisfacție și nu vreau să devină o rutină pentru mine.”, a precizat Adriana.

Am păstrat legătura cu Adriana și îi urmăresc operele pe care le postează pe social media. Perseverează tot mai mult pe zi ce trece, iar eu tot nu înteleg cum ea reușete atât de iscusit să combine utilul cu plăcutul. Este de admirat atitudinea pozitivă a acestei tinere, determinarea ei și felul ei de a fi.