Youtube este in momentul de față cea mai mare platformă de video sharing din lume, cu peste 30 milioane de utilizatori activi în fiecare zi. Să fii un youtuber de succes înseamnă mult mai mult decât să postezi videoclipuri, înseamnă că ești o persoană publică și crearea de conținut devine o slujbă în sine, ești propulsat în hăul adânc al internetului pentru o judecată amplă oferită de privitori. În ultimii ani, youtuberii au început să aibă o influență uriașă și aceștia pot să fie de la mascote ale unor produse de entertainment cunoscute până la ambasadori ai organizațiilor caritabile. Odată cu o mare popularitate, vine și o mare responsabilitate, aceea de a păstra imaginea proprie curată, pe cât posibil. Inevitabil, scandaluri se ivesc pentru orice acțiune pe care youtuberii o fac, fapt pentru care câștigă o creștere rapidă în popularitate și un loc în lumina reflectoarelor. Aici, performanța lor și modul de abordare determină dacă această popularitate este pozitivă sau negativă și se crează tiparul de erou versus răufăcător. De aici, răufăcătorul are cea mai grea sarcină, și aceea de a se menține în topul lanțului trofic etern schimbător al Youtube, cu publicul fiind prădătorul suprem. În România, lucrurile se mișcă mai lent, dar încet și sigur creatorii de conținut din plaiurile mioritice se apropie de modelul occidental.
The Good: Pewdiepie
Felix Kjellberg, cunoscut sub numele de PewDiePie, este youtuberul cu cei mai multi subscriberi de pe Youtube, record pe care îl deține de mai bine de cinci ani. Suedezul și-a început cariera de youtuber în 2010, inițial fiind un canal de gaming ce se axa pe jocurile de groază și reacții exagerate la acestea. În prezent, conținutul lui PewDiePie este predominant de commentary/reaction video, unde acesta își exprimă părerea în legătura cu meme și prezintă din perspectiva sa greșeli pe care diverse persoane publice le fac, încercând să ofere sfaturi despre cum ar trebui să repare acele “oopsies”.
PewDiePie
“Don’t be a salad, be the best damn broccoli you could ever be “
În 2017, faimosul youtuber a început să fie parte dintr-un șir lung de controverse, toate bazate pe anumite cuvinte pronunțate în timpul videourilor sau streamurilor sale. De departe cea mai mare reacție negativă a primit-o atunci când, în spirit de glumă, Felix a plătit pe site-ul Fiverr doi oameni să danseze cu un semn pe care scria “Moarte la toți evreii”. Mass-media a luat foc, multe publicații l-au numit antisemit și un program de boicot pe Twitter a fost început de oamenii ce simțeau repulsie față de acțiunea youtuberului. Modul prin care acesta a reușit să se scuture de tot negativismul care îl înconjura a fost abordarea pe care a ales să o adopte. Suedezul a ales să privească problema și din perspectiva celor ofensați, păstrându-și identitatea și explicându-și acțiunile doar atât cât a fost necesar. Youtube și canalele media au încercat pe cât posibil să păstreze imaginea lui Pewds să fie negativă. Multe site-uri de știri scriau articole exagerate, luând afirmații din diferite videoclipuri și punându-le laolaltă ca și postări. Youtube și-a modificat algoritmii în așa fel încât videoclipurile lui Felix să nu apară în trending. Cu toate acestea, suedezul a continuat să facă videoclipuri și a adresat aceste probleme vag, ca să fie trecute în revistă, fapt ce i-a câștigat respect. Pe la jumătatea lui 2018, a apărut cea mai mare rivalitate din istoria Youtube, PewDiePie versus T-Series. Cei din urmă au amenințat constant poziția lui Felix ca cel mai abonat canal și astfel cel mai mare și longeviv beef a luat naștere. Datorită acestui eveniment, ambele canale au văzut o creștere exponențială în popularitate și atenție globală, cu campanii ample puse la punct, privitori și celebrități uniți pentru o singură cauză: Să ajute canalul cu cei mai mulți subscriberi să rămână așa.

Conținutul actual al lui PewDiePie se bazează pe adaptări a unor formate suprafolosite cu scopul de a le satiriza”:You Laugh, You Lose; Meme Review; Pew News;. În urma cursei cu T-Series, acesta a decis să mai încerce adoptarea unui trend, disstrack-ul. Nenumărați youtuberi au încercat o incursiune în lumea muzicii rap/trap, unii cu rezultate decente, alții nu chiar atât de bine primiți. PewDiePie a avut o explozie pozitivă în urma lansării “bitch lasagna”, un astfel de disstrack făcut în mod ironic și care în mod evident a depășit orice așteptare.
Ba chiar mai mult, lumea a fost luată cu asalt de persoanele care au încercat în moduri care de care mai inventive să atragă oameni să se aboneze la canalul lui Pewds. Au fost cumpărate panouri publicitare, au fost programate imprimante din anumite rețele a unor companii să printeze flyere, au fost făcute meet-uri, campanii social media, mock-up de protest și propagare de conținut foto și video pe forumuri și grupuri de discuții din numeroase domenii. Toate acestea pentru că PewDiePie și-a păstrat integritatea în situații critice și nu a pus problema doar din punct de vedere personal.
The bad: ninja
Conflictele pe Youtube sunt la ordinea zilei și creatorii de conținut sunt prădători pentru mici detalii care pot fi transformate din țânțar în armăsar. Orice scăpare și orice cuvânt neadecvat sau folosit într-un context greșit poate fi interpretat și făcut subiect de discuție universal pentru youtuberi să își verse gloanțele verbale asupra evenimentului în cauză. Dintr-o diferență de opinii dintre doi youtuberi, s-a ajuns la un meci de box oficial, cu eveniment Pay Per View și cu spectatori reali iar daca asta nu dovedește influența Youtube-ului, atunci nimic nu o va face. Meciul însă a fost dezamăgitor și în loc să vedem doi vloggeri furioși aruncându-și lovituri într-o bătălie epică a orgoliului, am văzut un dans cu o coreografie slabă și cu pumni care se asemănau cu lovituri într-o sticlă de sos pentru a-l face să curgă.

Ținta de acum, Tyler “Ninja” Blevins iese puțin din tiparul unui youtuber, el făcând streaming pe Twitch în cea mai mare parte a timpului. dar are un canal de youtube pe care postează momente din streamuri și răspunsuri video, deci se pune. Ninja a devenit un streamer în 2011 și era deja cunoscut în nișa de e-sports pentru participarea într-o echipa profesionistă la jocul Halo 3. Popularitatea lui a început să crească exponențial odată cu streamurile de Fortnite, deoarece jocul era în plină ascensiune.
Fortnite really is just the perfectstorm of a game. You have the fact that it’s free-to-play, on almost every platform, and everything about the game is enjoyable. The lobbies are quick, fights are fun, building adds the skill gap, weapons are unique
Tyler “Ninja” Blevins
A reușit chiar să ajungă cel mai urmărit streamer din lume și a doborât recordul pentru streamul cu cele mai multe vizualizări, atunci când a jucat împreună cu două dintre cele mai mari nume din rap din momentul actual, Drake și Travis Scott. Dacă vorbim de Fortnite, primul jucător profesionist care ne sare în minte este Ninja. Cu toate acestea, numărul de urmăritori a început să scadă și impresiile asupra lui au început să devină din ce în ce mai proaste. De ce se întâmplă acest lucru? Totul este datorită modului în care abordează problemele și controversele în care este prins. Tyler a declarat că nu joacă niciodată pe streamurile lui cu fete. Acest lucru a cauzat toată sfera Youtube feminină să explodeze și să îl atace, numindu-l sexist printre alte cuvinte mieroase care i-au fost adresate. Motivul pe care el l-a invocat pentru această decizie este faptul că își respectă soția și nu dorește să incite bârfe din partea nimănui. De ce ți-e frică, nu scapi, și acesta este un exemplu bun, nu doar că a început o așa zisă “Youtube Drama”, dar a atras atenție negativă asupra lui din cauza motivelor neîntemeiate pe care le-a menționat. Ninja este indisputabil un jucător excelent de Fortnite, dar are un fitil cam scurt când este vorba de gameplay-ul său pe stream. În noiembre 2018, el a raportat un jucător, IcyKing, pentru stream sniping, adică pentru faptul că se uita pe streamul lui ca să aibă un avantaj împotriva acestuia. Tyler nu avea dovezi pentru asta și totuși, pentru faptul că murise, a decis să dea un telefon la Epic Games, dezvoltatorii jocului Fortnite, ca să ceară excluderea lui IcyKing din joc. Jucătorul a postat ulterior niște videoclipuri prin care dovedea că nu se uita pe stream în acel moment și a cerut public să nu îi fie eliminat contul pentru ceva ce nu făcuse. Ninja a răspuns, și-a cerut scuze, dar l-a acuzat pe IcyKing că a pus paie pe foc și să înceteze să mai vorbească despre asta. În ambele situații avem un punct comun întâlnit la Tyler. Acesta își recunoaște greșeala doar după ce mai multă lume îl arată cu degetul, și motivele pe care le invocă sunt adeseori centrate pe sine. De aceea, Ninja poate părea egocentric și atrage reacții negative de la persoanele care îl urmăresc. Streamerul a avut propriul eveniment de anul nou, în Times Square, New York, cu invitați speciali, precum Neymar Jr, cu care a jucat Fortnite.

Totuși, în apropierea anului nou, Ninja a ieșit în piață în fața a un milion de oameni și a provocat publicul să doboare recordul pentru cei mai mulți oameni care fac dansul “Floss”. Lucrurile nu au mers chiar așa cum și-ar fi dorit.
Într-un final, Ninja a fost recent detronat ca fiind streamerul cu cei mai mulți abonați și putem spune că și-a făcut-o cu mâna lui. Reacțiile pe care le-a avut în privința scandalurilor în care a fost implicat și modul în care a pus problema au fost ca o sabie cu două tăișuri, pentru că pe moment a primit atenție din partea tuturor, dar pe plan lung, multi au decis să nu-l mai susțină și l-au catalogat ca fiind toxic. Youtuberi mari au făcut numeroase videoclipuri în care se adresau scandalurilor iscate de Ninja și comentau alegerea slabă de cuvinte pe care a făcut-o în interviuri și în streamuri. Deși este un jucător fenomenal de Fortnite, abordarea lui Tyler l-a făcut să nu fie un jucător la fel de bun în sfera publică și a atras multe păreri negative, în ciuda ascensiunii rapide.
Concluzie
În vastul ocean al Youtube-ului, unde milioane de utilizatori înoată din coral în coral zilnic, scopul creatorilor de conținut este să își facă coralul cel mai vizitat și care să ofere un exemplu bun și demn de urmărit. Diferența dintre PewDiePie și Ninja nu este una mare, amândoi sunt gameri care și-au format o carieră din jucat jocuri în fața unei audiențe virtuale. Abordarea este cuvântul cheie ca să putem înțelege ce s-a înâmplat și de ce PewDiePie a rămas la suprafața oceanului și a primit susțintere de la un număr uriaș de oameni care au ales să ignore influența media și a oamenilor “ferigă”, ușor ofensați de orice. Ninja ,în schimb, s-a scufundat în propriul teren de joacă pentru că a ales să ia atacurile asupra lui prea personal și acolo unde a fost cazul, recunoștea cu jumătate de gură că a fost vina lui. Menținerea unei imagini proprii imaculate este un joc greu, pe care unii îl pot câștiga, chiar dacă au fost pătați, prin dovezi de autenticitate, iar alții îl pot pierde când sunt la apogeul lor, prin toxicitate asupra comunității din care face parte.
Subscribe to PewDiePie
Orice copil de 9 ani