Anatol Fornea, jurnalistul caricaturist

Un om al artei are mereu lumea lui aparte. Anatol este un băiat de 20 de ani, care trăiește cu cântecele lui “Scriptonit”, un interpret de muzică rusă, iubește desenul și pictura și își redă emoțiile în scris.
  Anatol este din Chișinău, a locuit acolo 10 ani și apoi s-a mutat în Cricova, unde trăiește și în prezent. Este un băiat cu ochi căprui, care trăiește în lumea lui bogată în gânduri, idei și aspirații, dar ceea ce nu-i lipsește niciodată este cafeaua, căci și pentru ea are o pasiune aparte.

Despre artă

Anatol este noul Marc Chagall, pictor modern, care la fel avea un stil de pictură deosibit, original și poetic, fiind sub inluența fanteziei și melancoliei. De mic copil este pasionat de artele vizuale, dar regretă ca nu și-a dezvoltat de atunci abilitățile pentru arte plastice, deoarece era prea leneș. În clasele primare a frecventat diferite lecții de desen care se organizau în școală și atunci avuse primul profesor de arte. În Cricova a frecventat 3 ani școala de arte, dar nu a mers până la capăt căci nu-i plăcea întratât ca să o facă cu pasiune și dorință proprie. Pe parcursul liceului a frecventat Școala de Arte Plastice “Alexei Sciusev”, unde a și absolvit.

De ce caricaturi?
E o formă de tulburare bipolară. E genul de perioade de depresii, care se manifestă în anumite perioade ale anului, iar în cazul meu e vara, căci în perioada aia, parcă mă izolez de prieteni, de lumea din jurul meu, anume când toți sunt plecați la odihnă sau în alte părți a lumii și atunci când rămân singur îmi apar diverite gânduri. Având acele depresii, o prietenă apropiată m-a sfătuit să mă întorc la desen și într-o noapte de vară m-am gândit să combin artele vizuale cu rețelele online și umorul. Am observat că acest lucru avea un feedback mic, dar era un început și așa am ajuns acum să fac ceva ce-mi place. Natură moartă sau peisaje  nu am pictat demult, din motiv că nu-mi plac deja și nu mă impresionează atât de mult, dar caricatura e doar o formă la ceea ce-mi place să fac din arte, căci e ceva ce poate fi înțeles ușor și poate să atragă bine publicul.


Cine sunt persoanele pictate?
În general am decis să fac caricaturi persoanelor mai populare din Republica Moldova, cum ar fi: vloggeri, cântăreți, oameni de afaceri pentru care afacerea lor este o pasiune a lor. Așa pot sa mă întâlesc cu ei ca să le înmân mica mea artă și să primesc un feedback pozitiv și încurajări. Unii din ei sunt: Andrei Bolocan, vlogger de la emisiunea “Lumina”, un om de afacere numit Draggy Smile, cântăreața Olga Verbițchi și alții.


Ai încercat să le faci și prietenilor caricaturi?
Am încercat, însă doar în caiete sau ca schițe mici, adăugând și descrieri scurte, umoristice și sarcastice, în schimb fac caricaturi la comandă, dar oamenilor necunoscuți. Desenele și picturile pe care le fac le postez pe Instagram, dar mi-am facut și o pagină de facebook numită Anatol Fornea Art, unde oamenii îmi apreciază desenele și sunt interesați de a le face picturi la comandă. https://www.facebook.com/Tolyart/


Ai încercat să faci și altceva pe lângă caricaturi? Dacă da, ce anume?
Da, fac unele tablouri inspirate din unele piese ale lui “Scriptonit”, care este un cântăreț rus și îmi plac versurile scrise de el, care mă fac să mă gândesc la situații din trecut sau prezent, la rău și bine.

The Bitch Drags Us To The Bottom

Student la jurnalism

Este anul 2 la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, în cadrul Universității de Stat din Moldova. Are capacitatea de a trece cu ușurință peste problemele sale și aspiră spre noi realizări sau culmi. “It’s called life” zice Anatol.

De ce jurnalism și nu arte plastice?
Păi, am aplicat la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde am fost admis la arhitectură, am rezistat o săptămână acolo și am plecat. Era prea mult pentru mine, chestii de matematică și materialele care se predau erau prea exagerate pentru mine și nu-mi plăceau. La pictură în Chișinău nu am aplicat din motiv că, știam prețul este exagerat al unui contract de studii, căci să fii la buget este extrem de greu și condiții nu prea bune la academie. M-am hotărât să aplic apoi la ceva umanist și m-am gândit la jurnalism, doream ceva nou pentru mine. Devenind mai liber, mai deschis cu oamenii, îmi era ușor să iau vox-uri oamenilor , să comunic cu ei. Îmi place să scriu și să fac chestii actorești, cum mă prosteam eu înainte și făceam beauty bloguri.


De ce ai rămas acasă și nu ai aplicat peste hotare?
Sincer, îmi doream, dar și mă temeam de acest pas  , însă tot ziceam că lăs pe mâine și tot așa a continuat până m-am gândit , de ce să plec eu, când prietenii sunt aici, familia și plus că eram pe un “sistem de party” în vara aia, cu o vară înainte de cea depresivă. Nu regret, căci îmi place ceea ce fac acum și chiar sunt bun la la facultatea asta.


Infuzie de gânduri

Pe lângă pictură, Anatol mai are pasiunea de a scrie poezii. Și-a creat un blog în urma unei teme de la facultate. De la început el postase  niște poezii compuse rapid, doar pentru a ocupa spațiu, iar apoi a continuat să-l dezvolte. Blogul este întitulat Infuzie de gânduriși postează poezii de fiecare data când îi apare inspirația.

Ce te-a motivat sa continui să scrii pe blog?
Pot spune că datorită profesorului meu universitar, Dumitru Maxim, deoarece el mi-a citit poeziile postate la grabă și a găsit ceva în ele, ceva ce lui i-a plăcut și m-a sfătuit să continui să scriu căci mă pricep, dar până a intra la facultate nu am scris niciodată versuri.


Ce sau cine te inspiră să scrii?
Realitatea, deoarece aveam momente la fel ca și pictura, când ascultam piesele lui “Scriptonit” mă motiva , sau mă regaseam în versurile care el le cântă sau le citește. Gândurile din trecut la fel au o influență asupra versurilor pe care le scriu, căci pe baza lor voiam sa creez o imagine prin versuri.

Mahmur cu tine
Într-un loc uimitor
Înțeleg că nu-i bine,
Ca nu-i viitor.

definiția artei în viziunea lui Anatol

Arta reprezintă unica realizare care denotă superioritatea speciei umane în raport cu alte vietăți de pe pământ. Fiind un rezultat al evoluției, arta evocă un amalgam creat din emoții și sentimente trăite de primate, exprimate prin diverse modalități (sunet, imagine, formă etc.)

Foto: arhiva personală