PREȚURILE CHIRIILOR DIN CLUJ SUNT MEREU ÎN CREȘTERE

Creșterea prețurilor chiriilor din Cluj-Napoca a devenit un fenomen. Fiind un important centru universitar, mulți tineri aleg să își continue studiile în acest oraș. Aici au numeroase oportunități de a alege unde să studieze sau oportunități de angajare, însă se confruntă cu prețul chiriilor. Orașul s-a dezvoltat tot mai mult și studenții aleg să rămănă aici după finalizarea studiilor.

Bogdan Lucaciu este coordonatorul departamentului de închirieri apartamente al companiei Blitz Imobiliare. Acesta ne-a explicat care sunt factorii creșterii prețurilor pentru piața imobiliară din Cluj-Napoca și cum a evoluat aceasta în ultimii ani. În momentul de față, agenții imobiliari au în vedere  raportul cerere-ofertă, în care cererea și prețul cresc, iar oferta este mai puțină. Prețurile au crescut între 20-30 % în ultimii 3 ani, Clujul fiind un magnet pentru toate județele din jur și atunci oamenii vin la Cluj, au nevoie de chirii și prețul o ia în sus. Informațiile referioare la prețul chiriilor, la zona în care sunt situate acestea și la mijloacele de transport în comun din apropierea lor sunt esențiale mai ales pentru cei care vin din afara orașului.

Cei care nu prind locuri în căminele facultății sunt nevoiți să aleagă să locuiască în chirii, iar părinții acestora sunt cei care trebuie să suporte cheltuielile. De cele mai multe ori, facilitățile incluse în prețul propus de proprietari sunt minime și cu cât clienții au pretenții mai mari, cu atât prețul este mai ridicat.

Călin D. este inspector PSI. Acesta a dorit ca fiica lui să ajungă la o facultate cât mai bună așa că a ajuns să fie studentă la Cluj. Prețurile sunt destul de piperate, dar pentru fiica lui, domnul Călin a ajuns să plătească niște sume la care nu s-ar fi așteptat. Acesta  și-a expus nemulțumirea în ceea ce privește prețurile chiriilor din Cluj-Napoca, comparându-le cu prețurile apartamentelor din capitală. De 2 ani fiica acestuia locuiește într-un apartament cu o singură cameră, situat în zona Gheorgheni, dar care se poate închiria la o sumă destul de mare în raport cu facilitățile de care dispune.

Un alt părinte, Virgil P., este director executiv la o firmă de brokeri de asigurări și tatăl unui băiat care stă într-o chirie de  42  mp, dar plătește o sumă mare pentru aceasta. Și acesta se declară nemulțumit de condițiile pe care le oferă chiriașul la un preț nu tocmai accesibil.

Mai multe persoane au fost întrebate de părerea lor legată de prețul unei chirii în Cluj, iar acestea au avut păreri destul de asemănătoare… Prețul unei chirii în Cluj este mare, iar condițiile nu justifică suficient prețurile respective.

Conform datelor colectate de pe site-ul Imobiliare am creat o bază de date care să conțină toate prețurile chiriilor din prezent, atât al apartamentelor, cât și al garsonierelor. După acele date s-a făcut o medie a prețurilor pentru fiecare cartier observându-se astfel cât de mult poate să difere prețul de la un cartier la altul.

Material realizat de: Elisa Bajzat și Annamaria-Gabriela Deneș