cele mai iubite dulciuri ale copilăriei
Mirosul și gustul deserturilor din copilărie încă îți trezesc cele mai plăcute și intense amintiri legate de familie și prieteni? Cu siguranță fiecare dintre noi are o amintire specială legată de un desert preferat, fie că este vorba despre prăjiturile făcute în casă sau despre înghețata la cornet de la dozatorul din colțul străzii. Mulți dintre noi încă se bucură de ele și-n prezent cu aceeași poftă, ba chiar le și pregătesc alături de copiii lor.
Acum, pentru că se apropie Crăciunul, este un prilej bun de a ne aminti cu drag de dulciurile pe care le savuram cu atâta poftă în copilărie. Iată aici top 7 cele mai iubite dulciuri ale copilăriei:
7.ClĂTITELE
Un desert pe cât de simplu, pe-atât de bun! Umplute cu miere, gem sau cremă de ciocolată, clătitele au fost mereu printre preferatele copiilor. Secretul acestui desert era, cu siguranță, combinarea laptelui și a apei minerale. Prin adăugarea acestor două ingrediente, consistența clătitelor devenea mult mai pufoasă decât a celor simple. Renumitul desert avea și o variantă de post, în care laptele era înlocuit de suc sau apă(minerală). Acum, clătitele se bucură de numeroase reinterpretări, printre cele mai populare se numără clătitele americane cu unt și sirop de arțar .
6.Orezul sau grișul cu lapte
Din listă nu putea să lipsească acest desert cremos și fin. Orezul sau grișul cu lapte era tipul de desert căruia cu greu îi rezistai. Rețeta era una extrem de simplă, însă gustul era nemaipomenit. Putea fi mâncat simplu sau cu topping(cel mai adesea de scorțisoară sau dulceață de vișine), rece sau cald, în funcție de preferințe. Pe lângă gustul deosebit, această rețetă putea ține loc (fără doar și poate) micului dejun sau poate chiar și prânzului, alături de o felie de pâine prăjită cu unt și o cană fierbinte de ceai.
5.Prăjitura albă- ca- zăpada
Cunoscută și sub numele de Lămâița, mulți dintre noi o asociază, astăzi, cu zilele de sărbătoare, căci, în mare parte, mamele noastre pregăteau această prăjitură de Crăciun sau de Paște. Prăjitura Albă-ca-Zăpada este unul dintre cele mai cunoscute deserturi din România și presupune o îmbinare de gust dulce-acrișor. Blatul acesteia era alcătuit din foi pufoase și dulci, iar crema era acrișoară, de vanilie, cu o notă subtilă de lămâie. Această prăjitură ar putea fi descrisă în trei cuvinte: economică, simplă și gustoasă.
4.negresa
La fel ca toate celelalte deserturi pe care le-am prezentat, și negresa este una dintre cele mai simple rețete atunci când vine vorba de copilărie. Desertul era gătit fie cu glazură de ciocolată, fie cu nuci sau nucă de cocos, fie cu gem de prune în compoziție. Varianta de post a acesteia excludea laptele și ouăle, însă gustul rămânea același. Dulce, cu o notă subtilă de nuci.Cea mai bună variantă de consumare a acestui desert era alături de un pahar de lapte fierbinte sau de o cană generoasă de ceai.
3.pOALE-N BRÂU
Poale-n brâu sau brânzoaice, acest desert tipic moldovenesc a marcat copilăria multora dintre noi. Plăcintele erau gătite în mare parte de sărbători la cuptorul pe vatră.Rețeta tradițională presupunea un aluat pufos și o umplutură cremoasă. Aceasta era alcătuită din cremă de brânză, asezonată de cele mai multe ori cu stafide. Brânza de vaci pentru această plăcintă era dulce, grasă și bine scursă de zer, iar secretul aluatului era coaja rasă de lămâie și aroma de vanilie. Proaspăt scoasă din cuptor și bine rumenită, plăcinta cu brânza a fost și va rămâne un desert ce stârnește în fiecare din noi gustul dulce al copilăriei.
2.SALAM DE BISCUIȚI
Este desertul pe care îl iubim cu toții. Salamul de biscuiți face parte din categoria simplu și bun. Se prepară cu ușurință și nu este nevoie să apelăm la cuptor. Rețeta perfectă de salam de biscuiți atunci când eram copii conținea biscuiți cu miere, lapte, cacao, rahat și neapărat nelipsita nucă de cocos.În mod cert acest desert putea fi adaptat în funcție de preferințele fiecăruia. Exista și varianta de a topi ciocolată amăruie și de a o pune peste rulou, dar și cea de a pune stafide sau cireșe confiate în compoziție.
1.CIOCOLATA DE CASĂ
Un desert care ne amintește de clipele petrecute în casa bunicilor și de întâlnirile cu prietenii, de data aceasta mai sofisticat, însă cu un gust copleșitor de bun. Denumită și batonul copilăriei, ciocolata de casă presupunea un timp de preparare mai îndelungat, față de toate celelalte deserturi pe care le-am prezentat. Din lista de ingrediente nu trebuia să lipsească laptele praf, iar în pasta omogenă puteau fi adăugate alunele sau nucile. Astăzi, acest desert se bucură de o întreagă evoluție, fiind îndrăgit de toată lumea. Batonul copilăriei conține acum merișoare, fulgi de cocos sau fulgi de ciocolată albă.