7 FILME CU NICOLAS CAGE CARE SUNT CHIAR BUNE

În ultima vreme, Nicolas Cage a ajuns să fie privit mai degrabă ca un fenoment cultural decât un actor, fiind subiectul a numeroase meme, glume și discuții, ca urmare a stilului său bombastic de a-și livra replicile și a expresiilor faciale ce vin la pachet cu acesta. Din cauza alegerilor sale neinspirate în materie de roluri, suntem tentați să-l asociem cu interpretări proaste în producții de o calitate îndoielnică și să uităm că are în spate o carieră remarcabil de variată, care se întinde de-a lungul a patru decenii. În cinstea acestui parcurs cinematografic impresionant, să ne reamintim doar de câteva dintre cele mai bune filme în care a jucat legendarul Nicolas Cage.

7. LEAVING LAS VEGAS

Nicolas Cage, la cumpărături în Leaving Las Vegas (1995)

Filmul Leaving Las Vegas, apărut în anul 1995, reprezintă cel mai mare succes critic al lui Nicolas Cage, actorul fiind și răsplătit cu un premiu Oscar pentru rolul lui Ben Sanderson, un alcoolic cu gânduri sinucigașe care ajunge la concluzia că Las Vegas-ul este cel mai potrivit loc pentru a-și bea ultimele zile de viață. Desigur, planurile personajului îi sunt date peste cap când se îndrăgostește de Sera, o lucrătoare sexuală care vede în el un suflet-pereche, dispus să o accepte așa cum e, atât timp cât nici ea nu încearcă să îl schimbe. Excentricul Nicolas Cage se dovedește a fi cea mai bună alegere pentru a portretiza un om aflat în pragul destrămării care caută înțelegere și dragoste în ultimele clipe înainte de (auto)distrugere.

6. ADAPTATION.

Nicolas Cage în Adaptation. (2002)

În Adaptation., Nicolas Cage evocă un personaj Woody Allen-esque – un bărbat de vârstă mijlocie suferind de depresie, nevroze, anxietăți, comportamente obsesiv-compulsive, timiditate și stimă de sine scăzută (printre altele). În plus, personajul mai are pe cap și sarcina adaptării pentru marele ecran a unei opere despre “nimic”, așa cum el însuși declară. Comedia are o puternică tentă semi-autobiografică, fiind inspirată din experiența reală a scenaristului Charlie Kaufman, care a trecut printr-o gravă pană de inspirație atunci când a fost rugat să adapteze cartea de non-ficțiune The Orchid Thief, despre furtul unei orhidee rare. Pe lângă personajul principal, Nicolas Cage mai joacă și rolul fratelui său geamăn, un personaj pe care Kaufman l-a inventat pentru a-i conferi cele mai bune calități ale sale: încrederea, spontaneitatea și inspirația. Așadar, Adaptation. este filmul perfect pentru fanii lui Cage. Pentru că ce e mai bun decât un Nicolas Cage? Doi Nicolas Cage!

5. MATCHSTICK MEN

Nicolas Cage în Matchstick Men (2003)

Cage abordează din nou subiectul bolilor mentale în filmul Matchstick Men. De data aceasta, el interpretează un escroc care suferă de depresie, agorafobie şi tulburare obsesiv-compulsivă. Roy Waller (Nicolas Cage) duce o viață luxoasă, dar singuratică, de pe urma escrocheriilor sale. Unicul său contact uman în afara orelor de “muncă” sunt cele două-trei vorbe schimbate cu partenerul său de escrocherii sau cu frumoasa casieră de la supermarketul din apropierea casei sale. Cum fiecare detaliu al vieții sale este bine gândit din timp și pus la cale cu meticulozitate, nimic nu îl pregătește pentru sosirea pe neaşteptate a fiicei sale de 14 ani. Rolul din Matchstick Men este unul dintre cele mai “cuminți” (şi cele mai impresionante, totodată) interpretări ale lui Nicolas Cage, stările complexe prin care trece personajul său nefiind exprimate prin gesturi ample şi teatrale, ci acestea reflectându-se în mici ticuri și priviri cu însemnătate.

4. MANDY

Nicolas Cage în Mandy (2018)
© SpectreVision – Umedia – Legion M – XYZ Films

2018 este anul în care Nicolas Cage începe să fie considerat din nou un actor serios, iar acest lucru se produce datorită filmului Mandy. Filmul în regia lui Panos Cosmatos a uimit atât publicul, cât şi criticii şi jurații marilor festivale internaționale de film, prin îmbinarea a două stiluri cinematografice complet diferite care împreună produc o experiență psihedelică. În prima parte a filmului, Nicolas Cage joacă rolul unui tăietor de lemne care duce o viață tihnită la marginea pădurii alături de iubita sa, Mandy. Liniştea celor doi este perturbată de Jeremiah Sand, liderul unui cult supranatural care devine obsedat de Mandy. A doua parte a filmului este o poveste clasică de răzbunare violentă, deşi stilistic seamănă cu un acid trip bizar şi suprarealist, în care Nicolas Cage reia un rol cu care ne-a obişnuit deja, cel al unui bărbat distrus de evenimentele din trecutul său. Mandy este, aşadar, un film care nu va fi uitat prea curând, nu doar datorită poveştii şi esteticii sale, dar şi pentru că este o sursă excelentă de gif-uri cu Nicolas Cage.

Nicolas Cage în Mandy (2018)

3. FACE/OFF

Dacă poți trece cu vederea premisa ridicolă a filmului, narațiunea plină de contradicții sau lacune şi dialogul ocazional jenant, Face/Off este un film de acțiune excelent, cu câteva elemente science-fiction pe alocuri. Nicolas Cage joacă rolul lui Castor Troy, un terorist care, împreună cu fratele său Pollux, dorește să arunce în aer orașul Los Angeles. Ca să-i oprească pe cei doi frați, agentul FBI interpretat de John Travolta îşi modifică înfățişarea pe cale chirurgicală pentru a semăna cu Troy. Pentru ca încurcătura să fie completă, şi Troy face acelaşi lucru, “împrumutând” chipul agentului FBI. În ciuda unor neajunsuri, Face/Off rămâne, până în ziua de astăzi, unul dintre cele mai bune pelicule de acțiune ale anilor 90 şi un film reprezentativ pentru tehnicile cinematografice care l-au transformat pe regizorul John Woo într-un maestru al genului.

Nicolas Cage și John Travolta în Face/Off (1997)
© Paramount HE

2. LORD OF WAR

Nicolas Cage în Lord of War (2005)
© Lions Gate Home Entertainment

Inspirat din poveștile reale ale mai multor traficanți de arme, Lord of War spune povestea lui Yuri Orlov, un imigrant ucrainean stabilit în New York care decide să îşi încerce norocul în afacerile cu arme ilegale. Un mix de comedie neagră, thriller și pildă moralizatoare, filmul este unul ambițios, ale cărui merite au fost recunoscute nu numai de către critici, dar și de către Amnesty International, care a lăudat pelicula pentru modul în care portretizează efectele mortale ale industriei traficului cu arme ilegale. Nicolas Cage uimește din nou prin talentul său actoricesc, deși cea mai mare parte a interpretării sale are loc în spatele ecranului, acesta realizând un voice-over desăvârșit care îmbină tonul satiric cu cel dramatic și documentar. Pentru cei care nu sunt impresionați de calitatea interpretărilor sau de valoarea educativă a filmului, Lord of War rămâne o alegere inspirată, neducând lipsă de împușcăturile, scenele de sex și violența de rigoare pentru un blockbuster hollywoodian.

1. KICK-ASS

În Kick-Ass, Nicolas Cage este un fost polițist onest, care şi-a pierdut slujba şi soția după ce a fost închis pe nedrept. Acum, deghizat în super-erou şi purtând numele de “Big Daddy”, caută răzbunare împotriva unui cap al Mafiei care i-a înscenat totul. Comedia neagră din 2010 a avut mare priză la public, filmul bucurându-se şi de o continuare trei ani mai târziu. Deşi Nicolas Cage nu este star-ul peliculei, această onoare revenindu-i lui Aaron Taylor-Johnson, iar franciza a continuat să se dezvolte fără acesta, Cage a lăsat o puternică impresie asupra universului ficțional Kick-Ass şi a cinematografiei în general, de aceea filmul ocupă prima poziție în topul celor mai bune filme din cariera lui Nicolas Cage.

Nicolas Cage și Chloë Grace Moretz în Kick-Ass (2010)