Muzica românească a cunoscut o mulțime de schimbări de-a lungul anilor, atât din punctul de vedere al stilului muzical, cât și al prezenței pe scenele din toată țara, însă cațiva artiști se opun trecerii timpului și se află în topurile muzicale, la radio, pe micile ecrane, iar piesele lor sunt în trending pe YouTube.

concert
UN DOI SI TREI DE ZERO


10. Andreea balan

Înainte de 2000 și-a cerut permisiunea pentru mare, urmând să cunoască un mare succes și 20 de ani mai târziu Aceasta a debutat în televiziune în 1994, în cadrul programului “Ba Da, Ba Nu”, doi ani mai târziu lansându-și primul său album intitulat “Amețiți de fum”. Andreea Bălan a devenit celebră ca membră a faimoasei trupe Andre, în cadrul căruia a activat între anii 1998 și 2001 și a lansat 7 albume. A influențat fetele prin moda platformelor, a codițelor, a fustelor mini și a sutienelor push-up. Formația a primit în 2002 patru discuri de platină și unul de aur pentru cele 1.500.000 de exemplare ale albumelor vândute.

În prezent Andreea Bălan are doi copii, însă aceștia nu o opresc din a scoate noi hituri, să fie în juriul de la “Te cunosc de undeva” și să parcurgă țara cu spectacolele sale.

9.Tudor Chirilă

Are doar 18 ani, și mult mai mulți de succes. Solistul și co-fondatorul formațiilor Vama Veche și Vama. De-a lungul carierei a susținut concerte live în fața a milioane de spectactori și a urcat pe scena mai multor festivaluri importante precum Peninsula, BestFest, Cerbul de Aur, Folk You, Coke Live Festival.
În 1996, Tudor Chirilă fondează formația Vama Veche împreună cu Traian Bălănescu și Liviu Mănescu. Trupa debutează cu albumul “Nu am chef azi” (1998), urmat de “Vama Veche” (1999), maxi single-ul “Nu ne mai trageți pe dreapta” (2000).

Tudor Chirilă frecventează toate marile scene ale festivalurilor de rock din țară alături de trupa Vama, iar melodiile lor nu se opresc din a fi ascultate chiar după atât de mulți ani de activitate, pe plan profesional, Tudor este jurat al emisiunii Vocea României.

8.Voltaj

“Dă vina pe”… anul 1982, când trupa Voltaj a fost înfințată, Voltaj a avut o personalitate prea puternică pentru regimul comunist, reprezentând pentru unii un pericol social. Unul din fondatorii trupei, chitaristul Adrian Ilie, povestește pe blogul personal împrejurările înființării trupei, după plecarea din Cenaclul Flacăra. În 1998 are loc o schimbare esențială în componența trupei: apare Călin „Pictorul” Goia ca vocalist, trupa Voltaj fiind în această formă și în prezent.

După mulți ani, trupa Voltaj este alcătuită din Călin Goia, Gabriel Constantin, Oliver Sterian, Vali Ionescu si Adrian Cristescu, aceștia sunt încă în plină activitate

7.puya


„ Strigați Puya dacă sunteți cu el, dușmanii mor când se descurcă mai bine”. Copilul de pe albumele trupei BUG Mafia? Tânărul crescut în Sălăjan? Puya (Dragoș Gărdescu) s-a întâlnit cu Tudor Sișu în Sălăjan(fiind brandul lor, cum este și Pantelimon pentru Mafia), unde s-au unit ca trupă. Activează pe scena hip-hop din anul 1994. Primul album l-a lansat alături de La Familia în 1997, intitulat Băieți de cartier, primul său contract fiind la vârsta de 17 ani cu o casă de producție.

Anii 2000 au trecut, trupa La Familia s-a destrămat, iar Puya a ales drumul solo, perioadă în care a cunoscut apogeul carierei sale, piesele sale produse înainte de 2009 fiind încă prezente în cluburi, noapte de noapte. În prezent Puya, alături de Sișu Tudor s-au reunit în vechea forumulă de scuces La Familia.

6. Delia


Nu chiar „ De pe aripi de vânt”, Delia a debutat în industria muzicală în anul 1999, la vârsta de 17 ani, fiind încă la liceu, în clasa a XI-a. Alături de Nicolae Marin, cunoscut sub numele de scenă Nick, cei doi au format trupa N&D, acesta fiind principalul compozitor al trupei. Cu N&D, Delia a cunoscut succesul la nivel național. Delia alege a se lansa într-o carieră solo cu hitul “Parfum de fericire”, single inclus pe albumul cu același nume, în cariera solo, Delia a mai lansat alte 3 albume.

După destrămarea formației N&D, Delia a continuat să scoată hituri după hituri, cu multe colaborări de succes, aceasta este an de an în primele locuri muzicale. Pe alt plan al carierei sale, Delia este jurat al emisiunii X Factor și iUmor.

5.Parazitii

Direct “din colțul blocului”, în 1994, Cheloo fundamentează trupa Paraziții alături de Dinte, cărora li se alătură Ombladon. Prima lor piesă înregistrată este „În Jur”, pe 13 septembrie 1994. Doar o zi mai târziu au susținut primul lor concert, la balul bobocilor de la un liceu din București. Dinte părăsește formația, iar locul lui fiind luat de DJ I.E.S. Primul album, “Poezii pentru pereți”, produs independent, a fost lansat pe 15 iunie 1995 și a fost al doilea album de rap din România.

O trupă prezentă încă dinainte de 2000, Paraziții au avut parte de un succes ascscendent după scandalurile nenumărate cu poliția Română și cu legea, reprezentând vocea celor care vor să fie schimbarea. Formată în prezent din Cheloo, Ombladon si Freaka’, Paraziții continuă să fie o trupă semnificativă a rapului românesc, deși fiecare dintre membrii trupei au și un drum separat în cariera lor. Freaka’ are colbaborări cu mulți alți artiști, Ombladon și Cheloo având melodii solo ce nu se opresc să apară, Cheloo fiind și el component al emisunii iUmor.

4. Dan Bittman

Fără să murim de dorul său, cântăreț, compozitor, actor și prezentator TV solistul formației Holograf începând cu 1985. Holograf este o formație de rock formată în București 1977. Holograf este printre cele mai de succes trupe din România, fiecare dintre albumele lor conținând câteva cântece care au ajuns hit-uri în România. Formația
și-a schimbat stilul în rock modern începând cu anul 1990.

Dan Bittman după toți acești ani, se află încă în componența trupei Holograf, deși a avut parte de o operație la gât, Holograf continuă să scoată noi piese și să concerteze toate colțurile țării, iar Bittman este în prezent prezentator al emisiunii Anti-talent.

3.Smiley

“O secunda” și liderul trupei Simplu, CRBL, avea să-i propună lui Andrei, în anul 2001, să facă parte din trupa. Ca membru al formației, artistul a trebuit să învețe să danseze, deoarece cântecele lor erau mereu însoțite de coregrafie. Andrei a primit de la membrii trupei simplu, porecla de „Smiley”, poreclă pe care o folosește în prezent ca nume de scenă. Prin albumul „ În linpsa mea”, Simley își începe cariera solo.

Poate cel mai activ și de succes artist al României din prezent care nu se oprește din a scoate noi melodii cu milioane de vizualizări pe Youtube, acesta este fondatorul casei de producție HAHAHA production, sub contractul căreia se află mulți cântăreți tineri și de viitor. Smiley este prezentatorul emisiunii Românii au Talent de nouă sezoane și jurat al emisunii Vocea României, fiind cel mai vechi dintre cei patru jurați.

2.Andra

“Inevitabil va fi”…Vedetă de televiziune și cântăreață de muzică pop, și R&B. Andra lansează primul său disc single, în anul 2001, la 14 ani, menținându-se pe primele locuri de la debut până în prezent, în cadrul Romanian Top 100. Începându-și cariera muzicală de la 7 ani, a avut prima sa interpretare la concursul muzical difuzat de TVR. Pe lângă muzica pop, aceasta cânta alternativ și muzică populară, drept pentru care a mers la un concurs intitulat “Pe fir de baladă”. La 11 ani, aceasta a participat la un alt concurs intitulat Festivalul Concurs de Interpretare Folclorică Toamna Arieșeană unde de data aceasta s-a aflat pe primul loc. Pe lângă concursurile de muzică populară aceasta a mers și la concursuri de muzică ușoară, câștigând numeroase premii.

Pe plan intern, poate cea mai importantă cântăreață, reușind să aibă o colaborare chiar și cu Enrique Iglesias, Andra este o prezență inlocuibilă pe piața muzicală din România, aceasta este și jurat al emisiunii Românii au Talent, încă din primul sezon.

1. Bug Mafia

“De acolo de unde soarele răsare doar dacă îl plătești”…La sfârșitul anului 1993, pe când albumele de hip hop circulau doar în cercuri restrânse, iar CD-urile erau obiecte rare și prețioase, Dragoș Vlad-Neagu îl întâlnește pe stradă pe Vlad Irimia. Ei intră în vorbă, subiectul fiind șapca purtată de Dragoș care era brodată de mână cu numele Cypress Hill. Amândoi aveau dorința aprinsă de a intra în lumea hip hop ca artiști și pun bazele trupei Black Underground la începutul lui 1994 împreună cu alți doi băieți care la scurt timp părăsesc această trupă, îndreptându-se probabil către alte domenii. Klax 187 și respectiv Doom înregistreză prima piesă, în limba engleză. Pe 6 octombrie 1994, trupa are prima apariție live într-un concert organizat în Club A. Aceștia au primele aparitii pe scena la balurile bobocilor de la liceele din București, alături de cei de la o alta trupa de hip-hop M&G. Se mai înregistrează două piese în engleză care însă nu apar pe radio. În căutare de colaboratori, Klax 187 și Doom întâlnesc trupa Demonii, din care făcea parte și Uzzi, pe atunci sub numele de scenă Drama. Se formează o grupare, Cartelul, împreună cu un al treilea membru, Nicollo, artist solo.

“Un 2 Și Trei De 0”, așa se numește piesa, este lansată pe maxi-single. Radiourile o difuzează, cluburile o introduc în program, iar videoclipul uimește pe toată lumea. Pe 17 octombrie 2000 apare albumul “Întotdeauna Pentru Totdeauna” care vinde peste 70.000 de exemplare. Cu reușite colaborari precum M&G, Puya, Luchian, Maximillian, Pacha Man, ViLLy și Moni-K.

BUG Mafia Prezintă CASA

“BUG. Mafia Prezintă Casa” este lansată pe 20.02.2002, fiind o prezentare a tuturor artiștilor semnați. În videoclipul piesei “Cine E Cu Noi” apar Leonard Doroftei și Marius Lăcătuș, care sunt de fapt menționați și în versuri. Pe refrenul piesei se află Nico. Această piesă devine hit. La Premiile Industriei Muzicale 2002 câștigă premiul “cel mai bun proiect rap” cu “Poezie De Stradă”. Vânzările trupei BUG. Mafia urcă din nou, compilația vânzându-se în 100.000 de exemplare.

Cu 26 ani de activitate, cea mai veche trupă din România, vocea celor din cartier până în 2000, cu o prezență în boxele cluburilor încă de atunci, poate cel mai răsunător nume al muzicii românești, BUG Mafia nu se oprește din a face un show de calitate superioară de fiecare dată când urcă pe scenă, popularitatea lor nu a scăzut, lucru confirmat și de vizualizările de pe Youtube.

https://www.wikipedia.org/