7 Cărţi despre Auschwitz care merită citite
De ce este important să-ți cunoști trecutul?
Istoria stă la baza existenței noastre de aceea este important să știm ce s-a întâmplat în trecutul nostru . Cărțile cu tematica Auschwitz surprind evenimentele din perioada celui de Al Doilea Război Mondial și soarta tragică a evreilor .
1.Lista lui Schindler
Acțiunea cărții scrisă de Thomas Keneally, distinsă cu prestigiosul Booker Prize, este povestea omului pe care razboiul l-a transformat într-un înger al milei.
În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, un industriaş german, Oskar Schindler, şi-a riscat viața ,drepturile și privilegiile unui arian pentru a salva de la moarte un numar de 1.100 de evrei condamnaţi la exterminare în lagărele naziste. Prin acțiunile sale, el şi-a câștigat dreptul de a fi considerat un erou al evreilor din Cracovia care se afla sub ocupția hitlerismului . În ciuda eforturilor sale, Schindler, nu a reușit să salveze decat o mică parte dintre cei aflați în lagăre. Datorită încercărilor sale , Oskar Schindler a fost condamnat de două ori la închisoare, fapta sa măreață însă, a demonstrat că omul nu trebuie să fie categorisit după nația sa, ci după faptele sale.
2.Tatuatorul de la auschwitz
Tatuatorul de la Auschwitz, surprinde povestea unui tânăr aflat în floarea vârstei numit Lale care este condamnat suferinței genocidului. Pentru că a dat dovadă de curaj și de un spirit de supraviețuire, tatuatorul de la Auschwitz de la acea vreme, îi oferă tânărului Lale șansa de a-i fi ucenic de încredere. Cand lui Lale i se oferă ocazia de a fi Tatowierer la Auschwitz, tânărul evreu slovac înţelege că aceasta poate fi şansa lui să supravietuiască, deşi trebuie să-şi înţepe până la sânge semenii, act pe care îl resimte ca pe o dureroasă profanare. După ce înaintează în grad , acesta obține numeroase avantaje în ceea ce privește mâncarea, hainele și diverse obiecte de care omul are nevoie, el folosidu-le cu scopul de a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși.Totodată , acesta obține un alt stimul motivațional , odată ce se îndrăgostește de frumoasa Gita.
3.Bibliotecara de la Auschwitz
O lecţie de supravieţuire şi o dovadă că speranţa nu trebuie să lipsească niciodată din vieţile noastre.
Subiectul cărții se concentrează în jurul Ditei, o fetiță de 10 ani care a fost condamnată lagărului morții fiind extrasă împreună cu familia sa din universul misterios al copilăriei . Aceasta nu înțelege ce i se întamplă însă foametea , crimele și experimentele bolnave ale Doctorului Mengele o maturizează înainte de vreme. Pasiunea fetei erau cărțile, de aceea aceasta se furișa în biblioteca lagărului unde s-a împrietenit cu bibliotecarul. Bibliotecarul, un tânăr german aflat în floarea vârstei i se face milă de această fetiță și îi oferă șansa de a citi și de a distribui cărți în lagăr în secret , fata ascunzându-le sub uniforma sa . După ce primește vestea că părinții și frații săi au fost omorâți , aceasta devine din ce în ce mai motivată să supraviețuiască .
4.Jurnalul annei frank
Povestea Annei Frank este una care a cutremurat întraga lume deoarece destinul său și al familiei sale a fost unul tragic. Împreună cu familia sa și cu alți prieteni evrei , Anne Frank, de teama posibilei deportări se mută într-o anexă a biroului tatălui ei. Fetița nu înțelegea de ce evreii sunt atât de urât tratați de către ceilalți , de aceea aceasta alege să-și înceapă un jurnal . Ea și familia sa au fost protejați doar 2 ani (6 iulie 1942-4 august1944) , până când un german le-a descoperit ascunzătoarea .Întreaga familie a fost deportată în lagărele de la Auschwitz Birkenau unde au avut parte de o soartă potrivnică . Singurul supraviețuitor a fost tatăl Annei , care întors acasă îi va publica jurnalul.
5.Hoţul de cărţi
Subiectul cărții cuprinde dragostea lui Liesel pentru cărți într-o perioadă în care milioane de titluri care nu serveau regimului nazist erau interzise. Aceasta , împreună cu fratele ei , este trimisă de către mama sa să locuiască cu o familie de germani, fratele său însă moare , ea fiind nevoită să se avânte în necunoscut. Fata este primită de noua familie, în care mama vitregă îi oferă un tratament sever, însă tatăl îi conferă dragostea de care are nevoie și îi oferă multe cărți , Liesel îndrăgindu-le din prima. În anul 1938 , casele și magazinele evreilor sunt distruse iar cărțile interzise sunt arse în mijlocul orașului . Fata alături de tatăl ei sunt prezenți la această manifestație iar ea îndrăznește să ia una din cărțile interzise , pe care a citit-o ulterior , fiind surprinsă de răutățile provocate de naziști.
6.Omul în căutarea sensului vieţii
Omul în căutarea sensului vieții este o cronică bazată pe experiențele psihiatrului Viktor E. Frankl la Auschwitz, unde descoperă sensul existenței și modul prin care un om poate supraviețui lagărului . Acesta ajunge la concluzia că omul trebuie sa își croiască un scop pentru care să lupte și să nu se dea bătut. A observat că oamenii care nu mai au nimic de pierdut își acceptă soarta, se îmbolnăvesc mult mai ușor , sistemul lor imunitar devenind mai sensibil, totul pornind din interior. Această putere interioară l-a ajutat să spraviețuiască iar mai apoi să studieze îndeaproape acest fenomen al minții.
7.Evadarea de la auschwitz
Tânărul Jacob Weitz , evreu , care locuia împreună cu familia sa în Germania , este nevoit să lupte pentru a supraviețui și a-i salva pe ceilalți , după ce părinții săi și sora mai mică au fost uciși în fața lui de către Gestapo.Unchiul său îi avertizase pe cei din familie că vor fi uciși dacă nu vor pleca în Istrael sau America , locuri unde evreii erau în siguranță la acea vreme critică , însă nimeni nu l-a luat în serios. Jacob decide să se alăture unei organizații de rezistență în Belgia din care făcea parte și unchiul său. Această organizație și-a propus salvarea evreilor din lagărele de exterminare astfel, au organizat o misiune prin care vor încerca să oprească trenul care transporta oamenii spre Auscwitz și vor putea elibera o parte din evrei. Misiunea a fost pe jumătate reușită deoarece o mare parte dintre evrei au reușit să scape , unii au fost împușcați iar alții au ajuns inevitabil în lagăr , printre care și Jacob . Băiatul și-a propus să supraviețuiască și să evadeze , ceea ce a și reușit alături de niște camarazi de încredere.