Cele mai frumoase străzi din cluj-Napoca
Dacă trăiești în Cluj sau ai trecut cel puțin o dată prin acest oraș, cu siguranță ai cutreierat câteva străzi fără să te gandești în mod special la ele sau la istoria pe care o au. Cele mai multe dintre străzile Clujui sunt impresionante datorită încărcăturii istorice și a edificiilor. Iată cele mai frumose străzi din Cluj-Napoca în acest anotimp.
Strada Fortăreței
Pavată cu piatră cubică și înconjurată de clădiri istorice, cu arhitecturi inedite, strada găzduiește ,,Facultatea de Istorie și Filosofie” din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” și este potrivită pentru o plimbare romantică, pentru o sedință foto în acestă toamnă sau pentru a savura un pahar de vin. Priveliștea te duce cu gândul în secolul al XV-lea, fiind o stradă înconjurată de clădiri cu o arhitectură fascinantă.
Strada napoca
O stradă plină de clădiri istorice, cu o arhitectură pe măsură, face legătura între vechiul oraș (cunoscut astăzi drept perimetrul Pieței Unirii) și orașul dezvoltat ulterior. De-a lungul stăzii se pot observa clădiri care astăzi găzduiesc magazine sau cafenele, însă strada rămâne la fel de frumoasă. Începe din Pieța Lucian Blaga și ține până la intersecția cu Piața Unirii, continuându-se cu Bulevardul Eroilor. Datorită transporturilor de fân și cărbune cu carul prin zona centrală a orașului, în trecut strada Napoca purta numele de Strada Fânului și a Cărbunelui.
strada mihail kogălniceanu
Aproape atât de strada Fortăreței, cât și de strada Napoca, strada Mihail Kogălniceanu poate fi inclusă în traseul tău din această toamnă. Este singura stradă din interiorul vechii cetăți ce nu are nici o conexiune cu Piața Unirii. Atestată documentar în februarie 1436, strada a fost cunoscută mult timp sub denumirea de Ulița Lupilor. Cu o multitudine de clădiri ce stau martore trecerii timpului și a oamenilor, strada se laudă cu impunătorul edificiu ce reprezintă Universitatea ,,Babeș-Bolyai’’, în fața căruia se află grupul statuar ,,Școala Ardeleană’’. De asemenea, se mai remarcă și clădirile liceelor ,,Emil Racoviță’’ sau ,,Apáczai Csere János’’. Turnul Croitorilor, aflat aproape de această stradă, este unul dintre cele mai importante edificii istorice care pot fi vizitate în oraș.
strada potaissa
Strada adăpostește fragmente din zidul fostei cetăți medievale a Clujului, unele dintre cele mai bine conservate din oraș. Strada este recunoscută pentru festivalurile istorice care se organizează anual, precum și pentru Târgul „Satul vine la oraș”, unde comercianții locali își vând produsele. Datorită prezenței zidului și a pavajului inedit, strada este ideală pentru o sedință foto sau pentru plimbări autumnale.
strada iuliu maniu
Denumită metaforic ,,strada în oglindă’’, datorită celor două clădiri care se zăresc din Piața Unirii, strada Iuliu Maniu este una dintre cele mai frumoase străzi cu vechime din Cluj-Napoca. În secolul al XIX-lea, această stradă mai era numită și ,, strada mincinoșilor’’ sau ,,tronsonul escrocilor’’. Numele făcea referire la personajele care populau această stradă, aici fiind numeroase birouri de avocați, magazine de lux și apartamentele elitei orașului. Un conglomerat de clădiri istorice și impozante, strada are ceva special, ce nici o altă stradă din oraș nu are. Este vorba despre intersecția cu strada Baba Novac. Punctul din mijlocul intersecției formează o cruce a celor patru biserci (Biserica Sfântul Mihail– din Piața Unirii, Biserica Schimbarea la Față– de pe bulevardul Eroilor, Catedrala Mitropolitană Adormirea Maicii Domnului– din Piața Avram Iancu, Biserica Sfântul Petru– de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989), simbolizând cele patru mari confesiuni ale orașului (catolică, greco-catolică, ortodoxă, romano-catolică).
bulevardul 21 decembrie 1989
Bulevardul găzduiște numerose edificii culturale și confesionale, printre care Liceul ,,Victor Babeș’’, Biserica Evanghelică Luterană, Biserica Unitariană sau Librăria Diverta. În trecut, aici exista și Fabrica de Țigarete a orașului. Având o istorie extrem de bogată, cu multe clădiri care astăzi găzduiesc licee, spitale sau birouri de afaceri, Bulevardul 21 Decembrie 1989 este una dintre străzile pe care trebuie să te plimbi când ajungi la Cluj.
strada andrei șaguna
O plimbare pe malul Canalului Morii pare o idee bună pentru zilele de toamnă. Pavată cu piatră cubică, strada Andrei Șaguna este o stradă puțin cunoscută de vizitatorii Clujului. Deși nu este foarte mare, este frumoasă și îți oferă câteva clipe de liniște și relaxare și, de ce nu, poate și câteva cadre de poveste. De ambele părți Canalului se păstrează impozante clădiri vechi, chiar îți permit trecerea peste apă cu ajutorul unor podulețe.
BULEVARDUL EROILOR
Numele inițial al bulevardului a fost Strada de Mijloc și, în perioada medievală se credea că este cea mai importantă arteră a orașului. Strada este foarte importantă în istorie datorită amplasării clădirii vechi a Primăriei construită în stil neorenascentist (1843-1845) . Tot aici au fost amplasate monumentele Memorandiștilor, realizat în 1994 și al Lupei Capitolina, o copie a statuii din Roma, dăruită clujenilor în 1921 și amplasată inițial pe strada M. Kogălniceanu. Pe Bulevardul Eroilor se află Biserica Greco-Catolică Schimbarea la Față, cunoscută inițial sub numele de Biserica Minorită. Aceasta a fost construită între anii 1775-1779.
Istoria este scrisă atât de oameni, cât și de străzile și clădirile care stau martore trecerii timpului. Acestea au fost câteva străzi pe care merită să te plimbi în Cluj-Napoca, însă nu sunt singurele.
Sursele de documentare pentru acest listicol sunt: