7 motive să vizitezi Islanda


Islanda este țara contrastelor. Țara contrastelor dintre culori, dintre fenomene naturale, dintre temperaturi. Este țara fascinației mele, o țară care oferă multe: oportunități, priveliști și experiențe unice. O țară care merită experimentată cel puțin o dată în viață. Pe lângă toate acestea, mai e și o țară în care nu există țânțari. Dacă încă nu te-am convins, îți ofer încă 7 motive pentru care să îți planifici o călătorie în Islanda.


1. Plajele negre

Photo by Valdemaras D. from Pexels

Între splendorile naturale ale Islandei se numără plajele negre. Culorile contrastante, albul albăstrui și negrul intens, scot în evidență unicitatea acestor atracții turistice. Culoarea neagră a nisipului provine de la lavă de bazalt produsă de vulcanii care înconjoară plajele, iar albul este reprezentat de bucățile mari de gheață desprinse din ghețari. Cea mai cunoscută plajă neagră din Islanda, Reynisfjara, aflată la 180km de capitală țării, Reykjavik, este inclusă în topul celor mai fascinante plaje de pe tot Pământul. Reynisfjara descrie un peisaj de o frumusețe copleșitoare, rar întâlnită.

3. Laguna albastră

Photo by Fabrice TRINITE from flickr

Lagună Albastră este un izvor geotermal pe câmpuri de lavă, un adevărat spa cu apă caldă, cu temperaturi cuprinse între 37-40 de grade Celsius. Aceste ape, aduse de izvoarele subterane sunt bogate în dioxid de siliciu, un mineral benefic pentru piele. Dacă dorești să te bucuri de partea relaxantă a Islandei, de o saună imensă cu toate facilitățile, atunci merită din plin să vizitezi The Blue Lagoon. 

4. Parcul Naţional Þingvellir

Photo by Doug Ransom from flickr

 Localizat la 45 de minute de Reykjavík, Parcul Național Þingvellir, face parte din Circuitul de Aur al Islandei. Situat pe punctul de întâlnire a două roci tectonice, Þingvellir este cel mai spectaculos și cel mai vizitat traseu. Tot aici se găsește cel mai mare lac natural din Islanda unde se poate face scuba diving. Vizibilitatea în apă depășește o sută de metri, ceea ce permite o experiență acvatică inedită. Þingvellir are, de asemenea, o importantă istorică majoră, fiind locul unde Islanda și-a căpătat independența și locul unde s-a format primul Parlament din lume.

2. Vulcanii activi

Photo by Örvar Atli Þorgeirsson from flickr

Islanda, cunoscută și sub numele de țară focului și a gheții, este caracterizată de condițiile climatice arctice care se află într-o luptă constantă cu căldura explozivă a pământului. Rezultatul este o lume a contrastelor cu o frumusețe ca nicăieri altundeva. Acest lucru se datorează vulcanilor activi împrăștiați în toată țară. Ei definesc natură terenului, creând câmpuri nesfârșite de lavă acoperiți cu mușchi, cratere mari, vârfuri ascuțite acoperiți de nisip negru. Dintre cei 30 de vulcani activi ai Islandei, Eyjafjallajökull este cel mai cunoscut pentru erupțiile mici, dar frecvente.

5. Aurora boreala

Aurora Boreală (sau Luminile Nordului) reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase fenomene ale naturii. Aurora polară constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn, în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.  Intervalul cu vizibilitate maximă este din octombrie până la sfârșitul lunii martie. Islanda este locul perfect pentru a experimenta o asemenea frumusețe naturală. 

6. Caii sălbatici

Photo by Kata Pal from Pexels

O particularitate specială și intersanta a Islandei este varietatea specilor animale pe care o are, cum ar fi: vulpea polară, nurcă, iepuri și reni etc. Islanda este cunoscută și pentru numeroasele specii de păsări, între care se remarcă simpaticii pufini. Însă cele mai speciale animale islandeze sunt caii sălbatici, care aleargă liberi pe câmpiile islandeze. Caii islandezi au trăsături speciale, fiind foarte sociabili și curioși.

7. Hnausapollur / BLÁHYLUR

Photo by Alex Strohl

 Hnausapollur, cunoscut și sub numele de Bláhylur este un lac situat într-un crater format acum aproximativ 1100 de ani, în urmă unei erupțîi explozive. Lacul aflat la o altitudine de 570 metri, este cunoscut pentru culoarea sa albastră unică, de unde ii provine și numele de Blahylur care înseamnă “lac albastru”. Chiar dacă zona pare la prima vedere pustie, aceasta este deseori plină de pescari islandezi. Peisajul scos din film se poate accesa destul de ușor cu ajutorul unei mașini cu tracțiune 4×4, însă pătrunderea înăuntrul craterului se poate face doar pe jos. 

Surse informative: http://hiticeland.com/places_and_photos_from_iceland/hnausapollur-or-bl%C3%A1hylur https://rucsacescu.ro/chemarea-aventurii-in-islanda-10-motive-pentru-care-merita-sa-vizitezi-taramul-ghetii-si-al-focului/# https://ro.wikipedia.org/wiki/Islanda#Geologi

Sursă foto: Pexels, Getty Images, Instagram.