8 Scriitori Români contemporani care ar trebui studiați de liceeni
Deși în secolul XXI există și s-au afirmat o mulțime de scriitori talentați, aceștia rămân cunoscuți și apreciați doar prin intermediul rețelelor de socializare și a succesului obținut în urma exemplarelor vândute. Elevii, dar mai ales liceenii, sunt nevoiți să își concentreze în continuare atenția asupra marilor clasici precum Mihai Eminescu, Ion Creangă sau Ion Luca Caragiale, fără a acorda atenție suficientă autorilor contemporani. Iată o listă cu 8 scriitori, ce nu se regăsesc în paginile manualelor școlare, dar cu siguranță ar stârni interesul multor adolescenți.
1.Cătălin Mihuleac
Având în vedere că romanele sale sunt foarte complexe, centralizându-se pe sentimentele de iubire și ură, într-un context istoric (România interbelică), este foarte probabil ca “America de peste pogrom” să reprezinte în ochii multor cititori un “update” al romanului “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” , scrisă de Camil Petrescu. Deși personajul principal este foarte dur cu el însuși, sfârșește prin a se împăca cu sine. Și până la urmă, nu asta e cel mai imortant? Să dobândim acel respect de sine?
Cătălin Mihuleac este un prozator și dramaturg român foarte cunoscut. S-a născut în municipiul Iași, unde a obținut în anul 2008 titlul de doctor în Filologie al Universității “A.I. Cuza” din Iași, prin teza “Pamfletul și tableta: jurnalism sau literatură?” . Cele mai cunoscute cărți ale sale sunt următoarele: “Dispariția orașului Iași”(1998), “Bar de stepă: proză scurtă”(2001), “Pamfletul și tableta: jurnalism sau literatură?”(2009), “Aventurile unui gentleman bolșevic”(2012) și “America de peste pogrom”(2014).
2.Vitalie Ciobanu
Dacă ești un adolescent cu un puternic spirit civic și etic, atunci vei citi cu plăcere scrierile lui Vitalie Ciobanu! Iar dacă îți dorești să îi afli opiniile dintr-o altă perspectivă, îl poți asculta la Radio Europa Liberă (biroul din Chișinău). Redactor-șef al revistei “Contrafort”, Vitalie Ciobanu debutează ca scriitor, critic și traducător, după absolvirea Facultății de Jurnalism a U.S.M. din Chișinău. Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, al Uniunii Scriitorilor din România, dar și al Grupului pentru Dialog Social, Ciobanu este premiat în cadrul acestor organizații pentru activitatea sa literară, din care amintim: “Schimbarea din strajă”(1991), “Frica de diferență”(1999), “Anatomia unui faliment geopolitic: Republica Moldova”(2005) și “Zilele după Oreste”(2000). Proza sa prezintă realități istorice și politice.
3.Alina Pavelescu
Pavelescu debutează cu romanul “Moștenirea babei Stoltz”(2016). Această psihanaliză a personajului principal, o secretară dintr-o primărie, ascunde o teorie filosofică, de care însuși Lucian Blaga ar fi încântat. Un aspect interesant al acestui roman este faptul că, dacă Blaga reușește să elaboreze o întregă teorie despre Marele Anonim, Alina Pavelescu pare să se inspire oarecum din filosofia blagiană. Iar eu mă bucur să remarc că există oameni care îl au drept sursă de inspirație pe Lucian Blaga, sau cel puțin par a avea un spirit filosofic care îți reamintește de Lucian Blaga.
Absolventă a Facultății de Istorie (Universitatea din București), Alina Pavelescu este, în prezent, de profesie istoric și arhivist. Dar, prin ce anume se remarcă această scriitoare? Exact prin volumul său de debut, pentru că, în centrul poveștii de iubire și suferință pe care o descrie, personajele își pun întrebarea “ce rost poartă sufletul omului? ” De asemenea, a fost editorul cărții “Martha Bibescu și vocile Europei” (2017).
4.Cornel Bălan
Surprinzător, cariera de scriitor a lui Cornel Bălan începe departe de România, scriind satiră în revista diasporei românești din Ottawa. Și spun surprinzător, pentru că eu, să fi fost în Canada, aș fi ales să scriu satiră și pentru Frank sau GoldenWords, dar niciodată nu e prea târziu, mai ales în cazul lui Cornel Bălan.
În ceea ce privește studiile sale, este absolvent al Universității de Construcții București, urmând să obțină o diplomă de master în inginerie mecanică la Ottawa University, în 2004. Dintre scierile sale amintim: “Liftul”(2019) și “Escroc SRL”(2013), carte care va câștiga concursul de debut Humanitas/Unicredit și va deveni totodată, laureatul Festivalului primului roman de la Chambery. Iar “Liftul” se remarcă prin abordarea neobișnuită a tematicii: limita dintre realitate și halucinație/vis. Personajul principal se confruntă cu o traumă nedepășită, ca urmare a fricii de nedreptate și de sfârșit. Destul de captivant, nu?
5. Tatiana Niculescu
Studiată sau nu la școală, este foarte probabil ca această autoare să fie deja destul de cunoscută în rândul tinerilor (în special, în rândul liceenilor umaniști), datorită volumului în care surprinde viața ultimului rege al României: “Mihai I, ultimul rege al românilor” (2016). Un alt aspect interesant prin care se remarcă Tatiana Niculescu Bran este funcția ei de fost reporter al postului britanic BBC, atât în Londra, cât și în România. Cine nu ar vrea să fie reporter la BBC? Probabil e visul oricărui jurnalist. Vă închipuiți oare, cât de frumos arată CV-ul ei?
Jurnalistă, scriitoare română, autoare de cărți neoficiale, dramaturg și romancieră, a scris romanul neficțional, care a stat la baza filmului “După dealuri”, regizat de Cristian Mungiu. Cu asemenea realizări bifate, nu ar fi deloc surprinzător să-i regăsim numele trecut, măcar într-un manual de istorie a românilor.
6.Radu Vancu
Spre deosebire de toți celilalți menționați mai sus, Radu Vancu este un poet, a scris volumele “Epistole pentru Camelia” (2002) “Monstrul fericit” (2006) , “Sebastian în vis” (2010), “Frânghia înflorită” (2012) și multe altele, introducând în literatura noastră, traducerile operelor poetice, semnate de Ezra Pound, William Butler Yeats și John Berryman. Iar în ziua de azi, mai rar găsești așa un poet activ. Pe Eminescu îl citim de mai bine de un secol, poate ar fi cazul să le acordăm puțină atenție și celor care chiar scriu poezie la ora actuală.
Radu Vancu este absolvent și conferențiar la Facultatea de Litere a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu. Așadar, aș spune că Radu Vancu este un nume proeminent în domeniul lirismului contemporan național, iar operele sale sunt alegerea potrivită pentru iubitorii de poezie.
7.Andreea Răsuceanu
Micii critici literari din băncile școlii au în mod cert ce învăța de la Tânărul critic al anului 2013, Andreea Răsuceanu. Și nu asta e oare ideea? Să învățăm de la cei mai buni, de la profesioniștii adevărați? Andreea Răsuceanu ar face o faptă bună dacă ar vizita măcar câteva școli din România.
De profesie scriitoare, critic literar și traducător român, Andreea Răsuceanu a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, devenind doctor în filologie, cu lucrarea “Mahalaua Mântulesei, drumul către modernitate”, în anul 2009. A publicat cronici și articole de specialitate în reviste precum: Observator cultural, Dilema veche, Convorbiri literare, etc. Din vara lui 2017, coordonează seria de literatură contemporană a editurii Humanitas. Ar putea fi ea un model pentru tineri? Cu siguranță.
8.Bogdan Răileanu
Debutează cu o povestire în revista Iocan , publicând mai apoi volumele de proză “Tot spațiul dintre gândurile mele” (2017) și “Dinții ascuțiți ai binelui” (2018). Romane recente, ambele sunt scrise din perspectiva unui autor care cunoaște și analizează problemele din societatea actuală, încurajând cititorul să se bucure de viață, să răspândească bunătate și să își păstreze mereu vie speranța. Având în vedere stresul și problemele sociale cu care se confruntă majoritatea oamenilor din ziua de azi, cărțile lui Bogdan Răileanu ar putea îmbunătăți sau salva câteva vieți.
Bogdan Răileanu este absolvent al Facultății de Jurnalism de la Universitatea din București.
Surse de documentare:
http://www.humanitas.ro/tatiana-niculescu
http://www.humanitas.ro/c%C4%83t%C4%83lin-mihuleac
http://www.humanitas.ro/alina-pavelescu
http://www.humanitas.ro/vitalie-ciobanu
http://www.humanitas.ro/cornel-b%C4%83lan
http://www.humanitas.ro/radu-vancu