TOP 7 Cei mai buni marcatori din istoria NBA

De-alungul timpului istoria baschetului american a fost marcată de jucători care au reușit să obțină rezultate excepționale. Din 1946, anul în care a fost fondată Asociația de Baschet a Americii, baschetbaliștii trăiesc o adevarată competiție, nu doar la nivel de echipă, ci și individual, luptându-se pentru premii și titluri. Acestea fiind spuse, hai să facem cunoștință cu 7 dintre cei mai buni marcatori la momentul actual:

7.Dirk Nowitzki

Photo by: Stephen Chavera

Dirk Werner Nowitzki este un jucător de baschet german, în vârstă de 41 de ani. Baschetbalistul și-a încheiat cariera în decursul acestui an, după 21 de sezoane la echipa americană Dallas Mavericks. Acesta a reușit să acumuleze 30.181 de puncte care îl clasează în primii 7 cei mai buni marcatori din istorie. Renumit pentru scorurile uluitoare care ajungeau chiar la 50 de puncte într-un singur meci, Nowitzki este de asemenea cel mai bun jucător pe care echipa Dallas Mavericks l-a avut vreodată.

6.Wilt Chamberlain

Embed from Getty Images

Legendarul Wilt Chamberlain, cunoscut ca și “Goliath” sau “Wilt the Stilt”, a fost un baschetbalist profesionist american. Acesta a jucat în perioada 1959-1973 pentru mai multe echipe NBA: Philadelphia/San Francisco Warriors, Philadelphia 76ers, Los Angeles Lakers. 2 martie 1962 a fost o zi foarte importanta atat pentru Chamberlain, cat si pentru baschetul american. În meciul împotriva New York Knikcs, baschetbalistul înscrie 100 de puncte pentru Philadeplphia Warriors, fiind primul jucător care marchează 100 de puncte într-un singur meci. În total, de-alungul carierei sale, americanul a ajuns la 31.419 de puncte.

5.Michael Jordan

Photo by: Revista EducationMichael Jeffrey Jordan este considerat cel mai mare jucător de baschet al tuturor timpurilor, dominând sportul de la mijlocul anilor ’80 până la sfârșitul anilor ’90. Jucătorul echipei Chicago Bulls a câștigat premiul MVP de 5 ori. Cunoscut pentru stilul lui spectaculos de marcator, prin efectuarea slam dunk-urilor de la linia de aruncări libere, acesta primește poreclele “Air Jordan” și “His Airness” și reușește să ajungă în topul celor mai buni marcatori cu un scor de 32.292 de puncte.

4.Lebron James

Photo by: HD Wallpapers Life life

LeBron Raymone James, unul dintre cei mai buni jucători de baschet, evoluează în prezent pentru echipa Los Angeles Lakers. Acesta a mai jucat pentru Cleveland Cavaliers și pentru Miami Heat. Unul dintre cele mai bune momente ale sale a fost în 7 iunie 2012 în meciul contra Boston Celtics din finala Conferinței de Est. LeBron a înscris 45 de puncte, 30 dintre ele în prima jumătate a meciului. A participat la 3 campionate NBA și deține 4 titluri MVP, acumulând 32.293 de puncte, cu un punct mai mult decât Jordan.

3.Kobe Bryant

Kobe Bean Bryant, cel mai valoros jucător al echipei Los Angeles Lakers, este primul shooting guard din istoria NBA care a jucat timp de 20 de sezoane. Unul dintre cele mai bune momente ale sale a fost meciul din 20 decembrie 2005 împotriva Dallas Mavericks. Bryant a marcat în primele 3 reprize mai multe puncte ca toată echipa adversă la un loc. Baschetbalistul deține 5 titluri de campion NBA și un titlu MVP. Acesta și-a încheiat cariera în 2016 cu un total de 33.643 de puncte.

2.Karl Malone

Karl Anthony Malone, cunoscut și ca “The Mailman”, este un fost baschetbalist american. Acesta a jucat 18 sezoane pentru Utah Jazz și unul pentru Los Angeles Lakers. Cele 36.928 de puncte acumulate în timpul carierei, i-au adus titlul de al doilea cel mai bun marcator. De asemenea, Malone este considerat și unul dintre cei mai buni pivoți din istoria baschetului.

1.Kareem Abdul-Jabbar

Cu un total de 38.387 de puncte, Kareem Abdul-Jabbar, deținătorul a 6 titluri MVP, este cel mai bun marcator din istoria NBA. Baschetbalistul american a jucat 6 sezoane pentru Milwaukee Bucks și 14 sezoane pentru Los Angeles Lakers. Niciun alt jucător din istorie nu a dezvoltat o lovitură mai eficientă în situații de criză decât lovitura sa :”The Sky Hook” . Din 1989, data pensionării sale, și până în prezent, Abdul-Jabbar a rămas liderul permanent NBA în punctajele obținute.

Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/National_Basketball_Association
https://sport.hotnews.ro/stiri-teamball-23014126-nba-lebron-james-depasit-legendarul-michael-jordan-clasamentul-all-time-marcatorilor.htm
https://www.sportulsatmarean.ro/index.php/baschet/item/3481-performanta-lebron-james-l-a-depasit-pe-legendarul-michael-jordan-in-topul-marcatorilor-din-nba
https://www.ziaruldesport.ro/articol_3438_zds_pg_130.htm
https://sport.hotnews.ro/stiri-teamball-22814540-nba-lebron-james-urcat-locul-cinci-clasamentul-marcatorilor-all-time.htm