TOP 7 Mandela Effects

Efectul Mandela se referă la situația în care o parte mare din populație își amintește un eveniment în mod diferit față de realitate. Diverse teorii au fost formulate în încercarea de a explica acest fenomen unic.

O primă teorie ar fi cea a universurilor paralele, ce presupune existența mai multor realități, care uneori se intercalează, rezultând această discrepanță în amintirile oamenilor. O alta ar fi reprezentată de consecințele călătoriei în timp, descoperită într-un viitor îndepărtat, asupra amintirilor din prezent. Sau că s-ar datora confabulației, care se referă la ipostaza în care creierul completează anumite goluri din amintiri pentru a le da mai mult sens.


1. Moartea președintelui nelson MANDELA

Nelson Mandela, fostul președinte al Africii de Sud, a murit în închisoare, în anul 1980 – ar spune o largă masă de oameni. De fapt, acesta a murit în 2013, în libertate. Efectul îi poartă numele, deoarece subiectul a fost controversat prin amintirea vie a multora ce susțin că au văzut înmormântarea la televizor, urmată de doliul Africii de Sud, revoltele din orașe și discursul îndureratei văduve. Fiona Broom este cea care a luat inițiativa de a deschide un site în care să își împărtășească amintirea despre acest eveniment, urmată de multe altele, aceasta rămânând uimită de răspunsul pozitiv al oamenilor la acest nou introdus fenomen.

Nelson Mandela


2. The Monopoly man

Cu siguranță mulți dintre noi ne-am petrecut la un moment dat timpul alături de cei dragi jucând cunoscutul gameboard Monopoly, reprezentat de Rich Uncle Pennybags aka The Monopoly Man, acel omuleț în costum, cu papion, pălărie și un monoclu. Sună corect, nu? În realitate, nu a avut niciodată un monoclu. Niciodată. Desigur, nenumărate alte personaje, ce surprind acea perioadă în care oamenii se îmbrăcau așa, influențează amintirea despre design-ul acestui personaj. În câteva ziare, de la începutul anilor 2000, este scris în mod cert faptul că mascota avea și monoclul inclus în imaginea sa, iar în filmul Ace Ventura: When the Nature Calls (1995), personajul interpretat de Jim Carry i se adresează unui domn îmbrăcat la patru ace, cu monoclu: „And you must be the Monopoly guy.”

Monocled mascot


3. „HELLO, CLARICE”

În premiatul film thriller american din 1991, Tăcerea mieilor, este surprins momentul întâlnirii dintre Clarice Starling și Hannibal Lecter. Doctorul o întâmpină pe tânăra agentă practicantă FBI prin replica ce a rămas impregnată în memoria publicului, „Hello, Clarice”, sau așa am crezut. Aceasta este chiar amintită și în alte seriale și filme ce au urmat, de exemplu în The Vampire Diaries, SuperStore, Hoodwinked! (Lupul, Scufiţa și enigma) etc. Cu toate acestea, Hannibal Lecter nu a spus niciodată această replică, ci simplul, „Good Morning”.

Good Morning


4. „Luke, I Am Your Father”

Multe scene din seria Star Wars au depășit pragul memorabilului, însa cel mai cunoscut moment se referă la dezvăluirea șocantă a lui Darth Vader, din Star Wars: Episode V—The Empire Strikes Back, prin replica ce răsună în amintirea tuturor: ,,Luke, I am your father”. În realitatea ce poate fi suprinzătoare, nu îi este menționat numele tânărului jedi, ci devăluirea este însoțită de o negatie, „No, I am your father”, ceea ce este frustrant pentru sutele de referințe în diverse articole și postări din întregul social media.

No, I am your father


5. „Mirror, Mirror on the Wall”

Toți adorăm povestea clasicului film Disney Albă ca Zăpada și cei 7 pitici, de la bunătatea fetei până la cântecul piticilor spre casă. De asemenea, ne amintim de obiectul magic, oglinda, care este trezită de către antagonista poveștii, regina, prin faimoasa replică „Mirror, mirror on the wall” („Oglindă, oglinjoară”). Sau nu. În filmul din 1937, regina își realizează vraja prin „Magic Mirror on the wall”. Însă în materialul sursă, și în diferite adaptări, este folosită varianta preferată, anumea cea pe care ne-o amintim și care a fost introdusă și în Shrek (2001), The Simpsons: Milhouse doesn’t live here anymore (2004), Law and order: Aria (1997). Prima dată în care replica este televizată este prezentă în Betty Boop in Snow-White (1933).

Magic Mirror

6. Piciorul argintiu al lui c-3po

Un alt exemplu în care este ilustrat efectul mandela este cel reprezentat de piciorul argintiu al lui C-3PO. Da, nu este tot auriu în cele mai multe dintre filmele legendare. Am verificat. Lungimea este variabilă, uneori de la genunchi inclusiv în jos (Star Wars: Episode IV A NEW HOPE – 1977), alteori doar tibia ( Star Wars: Episode V—The Empire Strikes Back -1980), dar piciorul drept argintiu este prezent. Această confuzie ar putea fi explicată de mai multe motive. De exemplu, prin faptul că de cele mai multe ori este filmat de la bust în sus sau prin faptul ca atunci când este complet, viziunea este redusă, fiind prea departe de cameră ori soarele bate direct pe metal care face ca diferența de culori să fie aproape neidentificabilă. Însă nu se explică motivul pentru care figurinele sunt complet aurii.

Silver Leg


7. Looney Tunes, Not Toons

Numele mult-îndrăgitului desen animat pentru copii, și nu numai, cel care reflectă copilăria multora dintre noi, este Looney Tunes, nu Looney Toons, așa cum ne este cunoscut. Acest efect mandela a surprins prin faptul că ar fi avut mai mult sens denumirea de ,,toons”, deoarece provine de la „cartoons” (desene), iar termenul „tunes” este legat de domeniul muzicii. Cu toate acestea, proveniența titlului este strict legată de producerea, de către Disney, a mai multor serii de gen musical, precum Silly Symphonies, Merrie Melodies, urmate de, ați ghicit, Looney Tunes! De asemenea, există și spin off-ul Tiny Toons ce ar putea crea această confuzie.

Is TUNES

Întrebarea rămâne aceeași: Cum pot atât de mulți străini, oameni fără nicio legătură între ei, să își amintească în exact același fel ceva ce nu s-a întâmplat? Tu ce îți amintești?

Comments are closed.