7 Animale Exotice Pe Care Le Poți Deține

Există o multitudine de specii exotice care pot fi ținute în captivitate. Acest lucru se datorează faptului că multe dintre acestea sunt în grija unui crescător specializat în domeniu, încă de când se nasc sau aduse la ei cu scopul salvării lor. Prin urmare, multe dintre aceste animale nu se mai pot adapta la sălbăticie, exact ca rasele canine de talie mică (Pudel, Bichon, Chihuahua etc.) . Doritorul unui asemenea animal trebuie să se asigure că îi poate oferi toate cele necesare animalului înainte de a-l achiziționa. Acestea fiind spuse, să înceapă topul!

1.Cameleonul

Cameleon din specia “nosy valiha”

Cameleonul este una dintre cele mai docile reptile. Acesta se poate adapta cu uşurinţă la mediul din interiorul unui terariu, care va da și camerei un decor deosebit. Deţinătorul cameleonului îl poate scoate din terariu fără probleme, deoarece aceştia nu sunt agresivi cu oamenii. Cameleonii sunt animale lente, așa că nu vor fugi sau încerca să muşte. Modul în care apucă hrana cu limba sau cum își schimbă coloritul este fascinant. Recomandat, în special, famililor cu copii.

2. Tarantula


Tarantulele sunt din ce în ce mai căutate de către cei care își doresc un animal de companie deosebit. Pe cât de înfricoşător sună, pe atât de inofesive sunt aceste animale domesticite. Arahnidele nu necesită mult spaţiu în general și comportamentul lor este fascinant de urmărit. Spre deosebire de alte animale din această listă, tarantulelor nu le place să fie ţinute în mână şi nu este indicat să fie lăsate libere prin casă. Riscurile unei înţepături de tarantulă sunt echivalente cu riscurile uneia de albină. Cei alergici pot ajunge la şoc anafilactic în cel mai rău caz, pentru restul sunt inofensive.

3. Broaştele „Pacman”

Broasca „Pacman” este o broscuţă leneşă, dar foarte simpatică. Aceşti amfibieni trebuie tinuţi separat câte 1 in terariu pentru că apare fenomenul de canibalism. În afară de acest lucru, sunt nişte animale liniştite cu un apetit foarte mare, care nu ocupă mult spațiu. Copiii sunt cei care îndrăgesc aceste animale exotice cel mai mult, datorită docilității acestora și al aspectului.

4. Porumbelul încoronat Victoria


Photo by Jimmy Chan from Pexels

Această pasăre exotică este foarte calmă și ușor de îmblânzit. Cu toate acestea, deținătorul unui asemenea specimen trebuie să îi confere un spațiu foarte larg, unde să poată alerga în voie. Nu trebuie închise în cușcă, de aceea pot da bătăi de cap proprietarului. Cei dornici să ofere condiții optime acestei păsări, cu siguranță, nu vor regreta decizia.

5.Șarpele verde neted

Doi șerpi verzi
Șarpele verde

Șarpele verde neted este o specie de colubrid, care nu crește mai mult de 160cm. Acest șarpe este un specimen ușor de întreținut în captivitate, deoarece nu mănâncă rozătoare sau păsări, doar insecte. Un terariu foarte spațios poate fi folosit și pentru mai mulți șerpi de acest fel, pentru că aceștia coexistă pașnic. Șarpele verde neted nu este veninos, însă mânuirea excesivă a acestora este contraindicată .

6. Agama cu barbă

Șopârlă numită ”agamă cu barbă”
Agamă cu barbă

Agama cu barbă sau pe numele ei științific ”pogona vitticeps” arată ca un dragon fioros, însă este reptila care necesită cea mai puțină îngrijire din această listă. Este indicat unui începător ca prima sa reptilă să fie o șopârlă de acest fel. Pogonele sunt omnivore, necesitând o dietă formată din 80% insecte și 20% plante până ating vârsta maturității, adica un an jumătate. După aceea, aceștia necesită 80% plante și 20%insecte. Agamelor nu le este frică de contactul cu oamenii, fiind foarte docile dacă sunt ținute în mână. Acest lucru chiar le oferă confort datorită căldurii emanate de corpul uman.

7. Cacadu negru

Cacadu negru

Photo by Roi Dimor on Unsplash

Cacadul negru nu este o specie pentru începători. Această pasăre este deosebit de inteligentă, așa că necesită mult antrenament pentru a putea fi domesticită. Este recomandat să nu fie ținut într-o cușcă, iar deținătorul să aibă mult timp liber pentru a se ocupa de îngrijirea corectă a acestui papagal. Cacadul este adesea vânat pentru aspectul său unic, de aceea este o specie pe cale de dispariție. Prin urmare, este recomandat să fie ținut în captivitate doar cu scopul de a-i reproduce sau de a a-i vindeca. Cu toate acestea, dacă papagalul este cumpărat pentru a fi ținut ca animal de companie, costul poate depăși $15,000 .

Pentru mai multe detalii legate de întreținerea acestor animale puteți accesa urmatoarele link-uri:

  1. Cameleon
  2. Tarantulă
  3. Broască
  4. Porumbel Victoria
  5. Șarpe
  6. Agamă
  7. Papagal negru