7 CEI MAI CUNOSCUȚI GRAFFERI ROMÂNI

În ultimii ani, fenomenul graffiti a evoluat extrem de mult, artiștii stradali fiind tot mai creativi și într-un număr tot mai mare, unii reușind să aibă o sursă de venit din această pasiune. Ai văzut atâția pereți desenați, dar te-ai întrebat vreodată cine sunt artiștii din spatele operelor? Aici ți-am pregătit o listă cu 7 cei mai cunoscuți grafferi români. Aruncă o privire mai jos:

7.AEUL

AEUL este creatorul unui personaj-simbol al Bucureștiului, porcușorul-câine. Porcușorul este prezent în nenumărate locuri, acesta creeându-și o imagine în lumea citadină. Opera lui AEUL este un simbol care manifestă anti-consumerism, aceasta fiind desenată in locuri pline de aglomerație, de mizerie.

View this post on Instagram

#aeul

A post shared by AeuL (@aeulr) on

View this post on Instagram

Aeul la peste

A post shared by AeuL (@aeulr) on

6.PISICĂ PĂTRATĂ

PISICĂ PĂTRATĂ este un artist urban care trăiește și lucrează în București. Tag-urile acestui artist se află pe cele mai interesante și colorate creaturi de pe pereții capitalei. Creațiile lui se află peste tot, atât pe blocuri imense de locuințe, cât și pe un perete în interiorul unei librării Cărturești. Pe lânga graffiti, acesta mai face și comics-uri, ilustrație, jucării urbane, pictură și animație.

View this post on Instagram

#pisicapatrata

A post shared by Emilia Petre (@emilypetre) on

5.ERPS

ERPS este unul dintre primii grafferi din România. S-a născut în București, mai precis în cartierul Ferentari. Crescând într-un cartier sărac și rău famat, acesta și-a găsit pasiunea pentru artă încă de mic. După o vreme, familia lui a primit un apartament într-o parte mai bine văzută a Bucureștiului, loc unde acesta trebuia să se adapteze. De la cretă, acesta a trecut la carioci, ajungând ca în anii 90’ să descopere o nouă modalitate de a-și exprima arta, aceasta fiind graffiti-ul.

View this post on Instagram

👑👑👑

A post shared by OG. ERPS (@erps_artist) on

4.CaGE

CAGE este un graffiti writer din București, manager al Sweet Damage Crew. Pasiunea pentru graffiti s-a născut în 1999 văzând niște videoclipuri ai unor rapperi francezi, unde era promovată cultura graffiti. Între timp acesta a întâlnit niște writeri care făceau deja această treabă prin București, oameni care au ajutat la dezvoltarea lui. În cadrul crew-ului, acesta se ocupă de contracte, birocrație, proiecte, plăți, achiziții, participând și la diferite proiecte. În viața de zi cu zi este tată, soț, administrator de graff shop și manager.

3.PANDELE

PANDELE este un graffiti artist, pictor, fotograf, sculptor și skater român. S-a născut la Arad, a terminat UNArte la București și Design la Cluj-Napoca. Pasiunea lui pentru artă a venit natural, având un program full artistic încă din liceu. În prezent locuiește în Cluj-Napoca și poate fi vizitat oricând, având atelierul pe strada Emil Racoviță, nr.27. Pe partea de graffiti, Pandele este specializat pe murale, făcând parte și din Sweet Damage Crew.

2.LOST OPTICS

LOST OPTICS este un artist român cunoscut pentru stilul lui futuristic, având influențe digitale. Și-a început cariera de writer pe străzile orașului său, la finele anului 2001, însă doar după 10 ani a reușit să se facă remarcat, această pasiune devenind o principală sursă de venit. Neavând o educație formală în ale artei, operele lui se bazează pe experimentare, pe diferite texturi și mai ales pe figuri geometrice. În prezent trăiește în București și face parte din cunoscutul crew Sweet Damage Crew.

1.RECIS

RECIS este un membru fondator al Sweet Damage Crew. El este arhitectul echipei, cel care vede în perspectivă și construiește desenele. A început să facă graffiti încă de la o vârsta fragedă, deoarece îi plăcea stilul de viață al unor prieteni deja writeri. Astfel și-a găsit un tag, câțiva prieteni care erau dispuși să facă același lucru și și-a creat un crew, fiind remarcați de cei mari într-un timp scurt. În present este graffer, designer de produs, graphic designer, interior designer și 3D editor.