7 festivaluri de film la care trebuie sa participi

Festivalurile de film au devenit din ce în ce mai populare la noi în ultimii ani, iar fenomenul continuă să ia amploare. În fiecare an apar evenimente și concepte noi și poate nu știi ce să alegi. Iată 7 festivaluri la care merită cu adevărat să mergi.

1. Astra film Festival

Astra Film Festival este cel mai mare festival de film documentar din România. Are loc în Sibiu și este un eveniment extrem de important în comunitatea europeană de film. Programul festivalului cuprinde secțiuni tematice diverse, oferind o perspectivă detaliată asupra producției de film documentar din regiune.

Câteva dintre filmele care s-au remarcat în ediția din acest an sunt Videograme dintr-o revoluție, Distanța dintre mine și mine, Touch me not, Între chin și amin. Au avut loc și proiecții inovative în VR și full-dome (proiecție la 360 de grade).

2. Lună plină

Lună Plină este primul festival din România axat exclusiv pe cinema-ul horror și fantastic. Are loc în fiecare vară la Biertan, una dintre primele așezări germane din Transilvania, o zonă deluroasă perfectă pentru vizionări în aer liber.
A adus în fața publicului producții memorabile, extrem de variate. Din edițiile anterioare s-au remarcat proiecții precum Nightmare on Elm Street, Rocky Horror Picture Show, It Follows, precum și o mulțime de scurtmetraje. Pe lângă proiecții de filme, au avut loc ateliere, cine-concerte, escape room-uri și excursii.

Photo by Ganapathy Kumar on Unsplash

3. Transilvania International Film Festival (TIFF)

Primul și cel mai mare festival de lungmetraj, are loc anual, în Cluj-Napoca, urmând să aibă loc a 19-a ediție în 2020. Este cel mai popular festival de film de lungmetraj din regiune, aducând împreună regizori, producători, actori și cinefili din toate colțurile lumii.

Premiera mondială Parking, cel mai nou lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu a avut un succes deosebit ediția anterioară, precum și proiecțiile Durere și Glorie, La gomera. Câțiva invitați speciali care au participat la TIFF sunt Nicolas Cage, Michel Gondry, Angela Gheorghiu și mulți alți actori și regizori de renume mondial.

În ediția din acest an a avut loc lansarea platformei TIFF Unlimited, o platformă de video streaming a festivalului, disponibilă tot anul, pe care apar filme diverse o dată la două săptămâni.

4. Cluj Shorts

Cluj Shorts este un festival de scurtmetraje, desfășurat în fiecare primăvară încă din 2013, care aduce împreună pasionați de film, regizori, actori, producători și artiști, etalând o gamă largă de viziuni și tematici.

Pe lângă proiecții, poți participa la expoziții, discuții cu artiștii, workshop-uri și masterclass-uri. În edițiile trecute au existat colaborări cu diverse instituții, organizații, companii locale, naționale și internaționale, pe tematici artistice și sociale.

5. farad

fARAD este un festival de film original în peisajul național, care explorează atât zona de film documentar, cât și cel hibrid și experimental. Organizat de o echipă cu experiență în realizarea altor festivaluri mari de film, își propune să trezească interesul pentru filmul de artă și se desfășoară anual, în Arad.

Fiecare ediție aduce în discuție câte o temă diferită, precum Celebritatea, Trup/Suflet, Harta și Teriitoriile, cu proiecții variate și filme de calitate, multe dintre ele premiate la alte competiții.

6. urban eye

Festivalul de film Urban Eye aduce în discuție subiecte de actualitate din mediul social internațional și are loc anual, în luna noiembrie, în București. Cuprinde proiecții de film în premieră națională, discuții și ateliere despre mediul în care trăim, expoziții și întâlniri cu regizori, toate pe tematica mediului social urban.

Edițiile trecute s-au făcut remarcate prin evenimente precum tururi ghidate în Parcul Văcărești, ateliere de AR și VR, colaborări cu alte festivaluri.

7. Pelicam

Pelicam este potrivit pentru cei pasionați de natură, fiind singurul festival din România dedicat mediului înconjurător. Are loc anual la Tulcea și poți participa gratuit la proiecții de film, concerte în aer liber, workshopuri, expoziții foto și conferințe, toate pe tema naturii și a oamenilor. Câteva dintre cele mai apreciate filme ale ediției 2019 au fost Groapa, Welcome to Sodom și Anote’s Ark.