7 MELODII CARE AU SCHIMBAT REALMENTE LUMEA

De-a lungul deceniilor, muzica a avut un impact cultural şi politic semnificativ asupra societății, oferind atât putere faţă de schimbările pozitive, cât şi unitate în momentele istorice. Iată 7 melodii care surprind mişcări revoluţionare, condamnă nedreptatea şi oferă speranţă pentru un viitor mai bun.

1.usa for africa: “we are the world”

Melodia We Are the World a fost compusă în anul 1985 de către Lionel Richie și Michael Jackson, pentru a atrage atenția întregii lumi și pentru a determina o reacție de răspuns la problema săraciei pe continentul african. Condițiile subumane, malnutriția și subnutriția, lipsa asistenței medicale, a resurselor elementare, a educației, cu care luptau și încă luptă multe țări din Africa au condus la acest strigăt de ajutor, lansat de voci care aveau ceva de spus. Cu simplitate și talent, peste 40 de artiști și-au pus sufletul pe bandă și au înregistrat una dintre cele mai frumoase opere caritabile din toate timpurile.

2.AC/DC: “THUNDERSTRUCK”

Melodia Thunderstruck, a celor de la AC/DC, a fost folosită pentru a îmbunătăţi efectul unui tratament anti-cancer. S-a dovedit că piesa de pe albumul The Razor’s Edge (1990) are rolul de a forţa activarea substanţelor chimice utilizate în scop medicinal, pentru a putea fi acoperite cu un înveliş de plasmă, care le măreşte rezistenţa în lupta dusă împotriva celulelor umane bolnave.

Particulele erau acoperite numai pe jumătate, lăsând cealaltă jumătate expusă. La un moment dat, echipei coordonate de Nico Voelkel, profesor în cadrul Universităţii din Australia de Sud, le-a venit ideea să folosească un difuzor, pentru a rezolva această problemă. Astfel, în momentul în care l-au pornit, frecvenţele haotice ale vibraţiilor au determinat particulele să se activeze şi să poată fi, astfel, acoperite cu un strat omogen de plasmă.

3.mackLEmore&ryan lewis: “SAME LOVE”

Same Love este o melodie a duoului american de hip-hop Macklemore și Ryan Lewis. Aceasta face parte din albumul lor din 2012, The Heist. Piesa vorbește despre dragoste, homosexualitate și acceptare, fiind înregistrată în timpul campaniei de la Referendumul 74 din Washington, în urma căruia s-a legalizat căsătoria între persoane de același sex în statul Washington. Same Love își are originea în nemulțumirile lui Macklemore în ceea ce privește homofobia și misoginia prea frecvent existente în hip-hop, iar versurile abordează diverse probleme cu care se confruntă persoanele homosexuale.

4.pete seeger: “WE SHALL OVERCOME”

We shall overcome nu este doar un mesaj de speranță, ci reprezintă certitudinea unui viitor mai bun, unde toată lumea va avea drepturi și oportunități egale, indiferent de rasă sau de contextul social și economic. Faptul că este atât de ușor să te regăsești în melodie este unul dintre numeroasele ei atuuri. Mesajul poate fi adresat către diferite aspecte ale vieții: a depăși o provocare, a avea pe cineva alături de tine care te susține și te respectă, a nu-ți fi frică și a trăi în pace.

Piesa are versuri foarte simple, dar în același timp extrem de puternice. Prin repetarea versurilor se pune accent pe pozitivitate, nu este de mirare că piesa a fost folosită la nivel mondial pentru diferite tipuri de proteste, devenind și imnul mișcării pentru drepturile civile ale afro-americanilor.

5.MICHAEL JACKSON: “EARTH SONG”

În această melodie, Michael Jackson abordează problemele de mediu, cum ar fi defrișarea și pescuitul excesiv al oceanelor, dar vorbește și despre alte probleme morale, de exemplu modul în care copiii mor din cauza unui război. Videoclipul care surprinde mai multe regiuni geografice, pune accentul pe distrugerea și reînvierea planetei. Este o baladă cu influențe de blues, gospel și operă, cel mai bine vândut single al Regelui Pop în UK și ultima piesă repetată de artist, în seara dinaintea morții sale.

6.Band Aid-Do They Know It’s Christmas? 

Do They Know It’s Christmas? a fost inspirată dintr-o serie de reportaje pe care Michael Buerk le-a făcut pentru emisiunile de televiziune BBC în 1984, care evidențiau foametea din Etiopia care avea loc la acea vreme. Echipajul BBC News a fost primul care a documentat foametea, fiind descrisă drept “o foamete biblică în secolul XX” și “cel mai apropiat lucru al iadului de pe Pământ”. Reportajele au șocat Marea Britanie, motivându-i pe britanici să ajute agenții de salvare, precum Save the Children, cu donații și, de asemenea, să atragă atenția lumii asupra crizei din Etiopia.

7.JOHN LENNON: “IMAGINE”

Imagine este cel mai bine vândut single din cariera solo a lui John Lennon, transmițând un puternic mesaj politic, îmbrăcat într-o melodie frumoasă. Sensibilitatea și ceea ce reușește să transmită a marcat generații întregi, piesa rămânând peste ani un etern îndemn la visare, la închipuirea unei lumi fără bariere, nedivizată de religii, naționaități și neatașată de lucrurile și proprietățile materiale. Mai exact, melodia se învârte în jurul unei lumi fictive în care barierele ce definesc realitatea socială sunt inexistente.