7 MOTIVE SĂ RENUNŢI LA CONSUMUL DE CARNE
Photo by
Simon Matzinger on Unsplash
Fie că eşti iubitor de animale sau pur şi simplu îţi doreşti un nou stil de viaţă, am pregătit pentru tine câteva motive în plus pentru a renunţa la consumul regulat de carne.
1. pROTEINELE DE ORIGINE ANIMALĂ POT AFECTA DRASTIC NIVELUL PERFORMANŢEI
Proteinele de origine animală pot afecta radical nivelul performanţei deoarece există o corelaţie directă între o masă şi funcţia endotelială. Sursele de proteine şi grăsimi animale au un efect drastic asupra funcţiei endoteliale, care persistă până la 6-7 ore după ce mâncăm.
Endoteliul este un ţesut ce căptuşeşte vasele de sânge. Acesta reglează fluxul de sânge în organism, el “ştie” că un anumit grup de muşchi sau un organ are nevoie de mai mult sânge şi se dilatează. Când endoteliul este afectat, nu se poate dilata, nu poate permite creşterea adecvată a fluxului de sânge – prin urmare, aceasta limitează performanţa sportivă.
Cei mai mulţi dintre atleţii de succes sau olimpici au adoptat o dietă vegană/vegetariană, distrugând astfel teoriile renumitului chimist german Liebig, din secolul 19, care se referă la faptul că energia musculară ar proveni din proteinele animale şi că vegetarienii nu rezistă la efort fizic susţinut.
2.te vei simţi mai bine
Când mănânci produse animale, pe pereţii arterelor coronariene se formează plăci. Plăcile din artere nu limitează doar funcţionalitatea arterelor, ele pot bloca şi circulaţia sângelui, iar atunci, inima începe să facă faţă cu greu necesităţilor din organism.
“Există motive biochimice din care rezultă că ne vom simţi mult mai bine dacă renunţăm la produsele animale.”
dr. Kim Williams, preşedinte al Colegiului American de Cardiologie
3.Trăieşti mai mult
Cei cu o dietă bogată în proteine animale au un risc cu 75% mai mare de deces prematur, din toate cauzele şi un risc de 400-500% mai mare de deces cauzat de diferite forme de cancer (cum ar fi cancerul de sân, de prostată, de colon) sau diabet.
4.nu suntem adaptaţi genetic, anatomic sau fiziologic la consumul de carne
S-a făcut descoperirea că omul primitiv consuma în mare parte plante, iar motivul e simplu:
“Oamenii nu sunt adaptaţi genetic, anatomic sau fiziologic la consumul de carne. Pe de altă parte, suntem foarte adaptaţi la consumul de plante.”
dr. Christina Warinner, genetician arheologic la Institutul Max Planck
Tubul nostru digestiv este mai lung decât la carnivore, astfel oamenii pot digera plante şi fibre care necesită un timp mai îndelungat de prelucrare.
Oamenii nu sintetizează vitamina C, aceasta găsindu-se doar în plante. În acest sens, putem spune că depindem de plante.
Avem vedere tricromatică (pe când carnivorele au vedere dicromatică), ceea ce ne permite să vedem mai multe culori – funcţie foarte importantă, mai ales dacă trebuie să găseşti fructe proaspete, coapte.
5.CARNEA NU ESTE O SURSă BUNă DE GLUCOZă
Carnea nu este o sursă bună de glucoză:
“Creierul nostru este disperat după glucoză, numai din ea îşi ia energia; e un organ foarte pretenţios. Când ai un creier aşa de mare, trebuie sa mănânci altceva, iar glucoza se obţine cel mai eficient mâncând carbohidraţi.”
dr. Mark Thomas, genetician, Universitatea din Londra
6.Consumând carne, ai un nivel scăzut de vitamina b12
B12 – “vitamina vitală” nu este facută de animale, ci de bacteriile înghiţite de aceste animale din sol şi din apă. Animalele sunt doar verigi intemediare. Înainte de zootehnia intesiva, animalele de la fermă şi oamenii obţineau B12, mâncând plante cu reziduuri de pamânt sau bând apă din râu sau izvor. Acum însă, pesticidele, antibioticele şi clorul distrug bacteriile care produc vitamina. Până şi animalele de la fermă primesc B12 în formă de supliment.
Pana la 39% dintre cei testaţi, incluziv cei care consumă carne, au un nivel scăzut de vitamina B12. Aşadar, oamenii se pot asigura că obţin suficientă B12, indiferent că sunt consumatori de carne sau nu, luând un supliment.
7.VEI AVEA MAI MULTă ENERGIE
Energia pentru efortul fizic provine din carbohidraţi, sub forma glicogenului depozitat în muşchi. Când “sacrificăm” acele calorii din carbohidraţi în favoarea caloriilor din proteine, ajungem să dezvoltam o lipsă cronică de carbohidraţi sau glicogen. Acest lucru duce la oboseală cronică şi rezistenţă scăzută.
Sursă documentară: The Game Changers – documentar original Netflix