8 Motive pentru care sẶvizitezi LISABONA

Lisabona este un oraș de poveste. E vibrant, boem, cu fațade acoperite de azulejos în culori vii, tramvaie vechi traversând străzi înguste, miros proaspăt de patiserie ce se răspândește printre terasele pline de oameni zâmbitori. Sunt multe motive pentru care să alegi Lisabona, însă eu voi încerca în următoarele rânduri să le enumăr pe cele mai relevante dintre ele.


PANORAME CARE ÎȚI ÎNCÂNTă PRIVIREA

Panoramă asupra cartierului Alfama din Lisabona, Portugalia.
Panoramă asupra cartierului Alfama din Lisabona, Portugalia.

Lisabona este numit „Orașul celor șapte coline”, având o poziție geografică interesantă, ce oferă numeroase puncte de belvedere asupra orașului, denumite Miradouro în portugheză. Unul dintre aceste spectaculoase puncte este Miradouro de São Jorge, din curtea castelului São Jorge. Întrucât castelul este așezat pe cea mai înalta colină, priveliștea are în prim-plan fluviul Tajo, care înconjoară districtul Alfama, Baixa și Chiado. Următoarele pe listă sunt Miradouro das Portas do Sol, Miradouro da Graça, Miradouro de São Pedro de Alcântara și Miradouro de Santa Luzia.


Plimbarea cu faimosul tramvai galben

Tramvaiul galben - Simbol al Lisabonei
Tramvaiul galben – Simbol național

Tramvaiele galbene sunt un simbol al orașului. Vechi, datând de la începutul anilor ’90, cu un singur vagon placat cu lemn, ele străbat străzile înguste și abrupte ale Lisabonei. Plimbarea cu acestea este o în sine o experiență inedită. Vestitul tramvai 28 reprezintă o atracție turistică și străbate cele mai pitorești zone: Alfama, Graça și Chiado. Alte variante de linii sunt: tramvaiul 12 ce trece prin zona Martim Moniz și tramvaiul 18 prin Cais do Sodré, Santos, Alcântara și Ajuda. Fiind o atracție ce se regăsește pe lista fiecărui turist aflat în Lisabona, tramvaiul poate deveni foarte aglomerat. Costul unui bilet cu o singură călătorie este de 3 euro.


EXPOZIȚIE de azulejos la fiecare pas

Păun pictat pe azulejos
Păun pictat pe azulejos

Azulejos sunt tăbliţele ceramice decorative cu o cromatică variată, tăiate în formă pătrată, ce erau meşteşugite în atelierele artizanilor arabi. În Lisabona, azulejos creează un spectacol vizual din fiecare clădire, acestea cucerind, asemenea maurilor care le-au adus cu ei, orice spaţiu. Cartierul Aflama este locul în care te poți bucura de cele mai autentice expoziții stradale de azulejos, întrucât acesta reprezintă un vestigiu al moștenirii maure. De asemenea, aici se află și Muzeul Național de Azulejo, cu o colecție compusă din plăci de ceramică decorativă din a doua jumătate a secolului al XV-lea până în prezent. Intrarea în muzeu costă 5 euro.


CEL MAI DELICIOS DESERT – Pastéis DE NATA

Dacă italienii au gelato, francezii croissantele și pain au choccolat, iar turcii baclavaua, portughezii au ca desert tradițional pastéis de nata. Aroma de scorțișoară pudrată peste crema de ou și vanilie, ce umple învelișul de foi crocante, face din acest desert o adevărată experiență culinară. Povestea a început în cartierul Belém, la Mănăstirea Ieronimilor (Monasterio dos Jeronimos), unde călugării foloseau o cantitate semnificativă de albuș de ou pentru a apreta hainele bisericești. Astfel, gălbenușurile de ou rămase erau folosite în crearea diferitor rețete și așa a apărut pastéis de nata. Gustul autentic al tartei portugheze poate fi experimentat în Belém, la patiseria Antiga Confeitaria de Belém, ce datează din 1837.


sINTRA – orașul PALATELOR

Palácio Nacional da Pena - Explozie de culoare
Palácio Nacional da Pena – Explozie de culoare

De-a lungul timpului, Sintra a reprezentat locul preferat al regilor şi nobililor Portugaliei. Drept dovadă stau numeroasele castele şi palate pe care le-au construit pe dealurile oraşului. Situat la o înălțime ce domină orașul, Palácio Nacional da Pena uimește prin arhitectură și paleta de culori, părând a fi desprins din basmele copilăriei. Acesta este declarat Monument Național al Portugaliei, fiind cea mai importantă expresie a romantismului din secolul al XIX-lea și una dintre cele Șapte Minuni ale Portugaliei. Intrarea la acest obiectiv turistic costă 14 euro. Pe lista atracțiilor turistice din Sintra se află și Quinta da Regaleira, Palácio de Monserrate, Castelo dos Mouros.


cel mai vestic punct al europei continentale

Cabo da Roca - Cel mai vestic punct european
Cabo da Roca – Cel mai vestic punct european

Aici… / Unde se termină pământul / Și începe marea”, este descrierea folosită de marele poet portughez, Luís de Camões, pentru înfățișarea acestui colț de lume. Cabo da Roca este cel mai vestic punct al Europei continentale, situat într-o arie protejată UNESCO, din Parcul Național Sintra. În acest loc, la 140 de m înălțime, stâncile abrupte se termină brusc, făcând loc întinderii infinite a Oceanului Atlantic. Cabo da Roca se află la 42 km de Lisabona, iar o variantă de a ajunge acolo este luarea trenului spre Sintra, din gara Rossi, urmând apoi să mergeți cu autobuzul 403 până la destinație.


boca do inferno

Boca do Inferno
Boca do Inferno

Boca do Inferno („Gura Iadului”), situată la 1.5 km vest de stațiunea Cascais, este o formațiune stâncoasă în care forța apei a săpat o peșteră, formându-se, ulterior, un mic golf cu deschidere la ocean. În timpul furtunilor, valurile agitate lovesc puternic stâncile formațiunii, dând naștere unor sunete înfricoșătoare. O poveste despre care și în prezent sta martoră o placă pe o stâncă de la Boca do Inferno, se referă la înscenarea morții magicianului, astrologului și misticului englez Aleister Crowley. Mesajul lăsat de acesta iubitei sale este atât emoționant, cât și cutremurător: „Can’t live without you. The other mouth of hell that will catch me won’t be as hot as yours.. Pentru a ajunge aici se poate lua trenul spre Lisabona- Cascais, din gara Cais do Sodré, urmând ca din centrul stațiunii să fie traversată faleza până la locație. Pe jos, durata aproximativă este de 40 de minute.


Acoperișurile din bairro alto

Park Rooftop Bar, Lisabona
Park Rooftop Bar, Lisabona

Bairro Alto este cel mai vibrant cartier al Lisabonei. Odată cu lăsarea serii, străzile se aglomerează de localnici și turiști care dansează, cu câte un cocktail în mâna, pe muzica ce răsună din pub-uri. Bairro Alto este poziționat pe cea mai înalta colină, oferind numeroase rooftop baruri unde te poți bucura de panorame asupra întregului oraș. Cel mai faimos dintre acestea este Park Rooftop Bar, cu o priveliște asupra podului 25 Aprilie. Aflat pe acoperișul unei parcări cu 6 etaje, localul se remarcă prin diversitatea  evenimentelor: de la seri în care predomină beat-uri de Hip-Hop, la seri de Jazz, ajungând la cele de film. În plus, prețul băuturilor este unul foarte accesibil.