Cele Mai Bune Filme Animate Vechi Disney

Dacă nu știi la ce să te uiți, vrei să scapi de presiunea din liceu sau de stresul de la muncă, filmele animate sunt o soluție bună. Toți avem o perioadă în viață în care ne amintim de copilărie și de cât de fericiți ne făceau personajele animate, așa că uite o listă cu cele mai bune animații Disney.

1. Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici (1937)

Apărut în 1937, filmul de animaţie este realizat după povestea cu acelaşi nume, pentru copii, scrisă de Fraţii Grimm şi este unul dintre primele filme Disney.
A durat 3 ani până ce filmul să fie lansat, a fost primul animat din S.U.A. de lungă durată și, de asemenea, este primul care aduce pe piață un soundtrack disponibil pentru a fi cumpărat. Au fost scrise 25 de melodii pentru film, însă au fost folosite doar 8 dintre ele.
Inițial, filmul a oferit o impresie proastă criticilor, așadar l-au numit “Walt Disney’s Folly” (“Nebunia lui Walt Disney”), deoarece bugetul a crescut atât de mult pe parcurs, încât Disney și-a ipotecat casa.

Fun fact: Pentru ca producătorii să realizeze cât mai concret portretele animalelor, Disney a ținut în studio câteva dintre animalele care apar în film.

2. Pinocchio (1940)

“Pinocchio” apare în 1940, film realizat după povestea scriitorului italian Carlo Collodi.
Pinocchio este unul dintre cele mai reprezentative personaje ale lui Disney. Prin urmare, a vrut să fie construit prin multe detalii. A fost nevoie de 12 artiști și aproximativ 18 luni până ca Pinocchio să arate așa cum a vrut Disney.
Profesionalismul lui se remarcă și în alte aspecte din film. Deoarece credea că nu toată recuzita arată realist, producătorii au trebuit să se inspire din viața reală. Acest lucru apare în cadrul cu atelierul lui Gepetto, unde sunt expuse mai multe ceasuri de lemn. Ceasurile au fost mai întâi construite de către echipa de producție și ulterior s-au făcut schițe după ele.


Fun fact: Deşi filmul este o sursă de inspiraţie pentru alţi regizori (Guillermo del Toro, Matteo Garrone), pe parcursul timpului, criticii au afirmat că mesajul original s-a pierdut în favoarea stereotipurilor.
În revista “The New York Times” este menționat că, de fapt, nu minciuna este subiectul principal, ci faptul că educația este cel mai important aspect în viața unui copil.

3. Dumbo (1941)

Filmul Disney este, în continuare, unul dintre cele mai îndrăgite filme animate, prezentând povestea micului elefant, Dumbo, care își descoperă talentul. A reușit să impresioneze și alți producători, așadar în 1985 pe Disney Channel apare “Dumbo’s Circus” un serial animat în care apar toate personajele filmului.
Au fost scrise 3 cărți bazate pe animație, toate pentru copii, respectiv preșcolari. În parcurile de distracții Disneyland s-au construit carusele care amintesc de elefantul zburător: “Dumbo The Flying Elephant”, “Casey Jr. Circus Train”.


Fun fact: Numele“Dumbo”este de fapt o poreclă dată de ceilalți elefanți și provine din termenul englez “dumb”care se traduce prin “prostuț”.

4. Bambi (1942)

“Bambi” este povestea cerbului care, după ce își pierde mama, trăiește în sălbăticie alături de prietenii lui: Thumper, Flower și Faline. La fel ca în “Albă ca Zăpada și cei 7 pitici”, Disney a vrut ca animalele din pădure să fie ilustrate cu multă precizie, așa că aduce în studio o mică grădină zoo: iepuri, rațe, bufnițe, un cerb (Bambi) și o căprioară (Faline).
Pentru decor, unul dintre cei mai vechi artiști Disney, în colaborare cu un producător străin, Tyrus Wong, au studiat pădurile Americii de Est, pentru a picta și fotografia animalele, copacii, natura și astfel să surprindă sălbăticia.

Fun fact: Deși filmul are puțin dialog (aproximativ 900 de cuvinte), producătorii au studiat cerbii mult timp pentru a reda cât mai realist comportamentul lor.

5. cenuşăreasa (1950)

Cenușăreasa este prima prințesă care nu are origine nobilă, creând un prim impact major asupra animațiilor Disney. Deși este un personaj animat, actrița care a adus-o la viață pe Cenușăreasa este Helene Stanley. Ea a interpretat tot scenariul fimlului, de la început până la sfârșit, pentru ca producătorii să redea fiecare emoție, gând, expresie, cât mai credibil.
Pantoful este unul dintre lucrurile care amintește imediat de prințesă, însă nu a fost întotdeauna de cristal. La început, s-a adus ideea unui inel magic, apoi au apărut pantofii magici din aur sau argint și ulterior versiunea finală, de cristal.
De asemenea, inițial, zâna era spiritul mamei Cenușăresei, ilustrată sub forma unei plante sau a unui animal.


Fun fact: Filmul a reușit să scoată studioul Disney din datorii și este primul film animat lansat după perioada celui de Al Doilea Război Mondial.

6. 101 dalmațieni (1961)

Scenariul filmului se bazează pe cartea “The Hundred and One Dalmatians” a scriitoarei Dodie Smith.“Pongo” este numele câinelui ei, pe care se hotărăște să îl includă în poveste.
Este primul film Disney care este realizat folosind xerografia, un proces prin care producătorii au salvat timp și bani. Până atunci, animațiile au fost pictate de mână, ceea ce le dădea un aspect mai clar și accentuat. Din cauza xeroxului, filmul are un efect vizual care îl face să pară schițat.


Fun fact: Câinii nu sunt albi, ci gri deschis și apar peste 6 milioane de buline (Pongo, Perdita și cei 99 de pui).

7. cartea junglei (1967)

Încă de când a fost lansat până în prezent, filmul oferă o atmosferă plăcută, cu toate că prezintă povestea lui Mowgli, un copil orfan crescut în sălbăticie.
Povestea pe care se bazează animația, cât și scenariul inițial au fost considerate prea “serioase” de către Disney. Din această cauză, scriitorul Bill Peet a renunțat la proiect, iar noua echipă adusă a reușit să dea personalitate și stil filmului. Muzica a fost de asemenea prea sinistră, iar compozitorul (Terry Gilkyson) a fost înlocuit. Cu toate acestea, una dintre melodiie sale a fost păstrată și este, totodată, cea mai cunoscută din film: “The Bare Necessities”.


Fun fact: Producătorii au vrut ca membrii trupei “The Beatles” să fie vocile din spatele vulturilor.
Este ultimul film la care a lucrat Walt Disney.

Comments are closed.