Top 7 regizori celebri de thriller

Thriller-ul  este preferat de multă lume deoarece folosește suspansul, tensiunea și emoția ca elemente principale.Thrillerele oferă privitorilor strări de anticipare, incertitudine, surpriză, anxietate și teroare.

De asemenea, ele sunt generatoare de adrenalină datorită ritmului alert, acțiunii și a suspansului, iar regizorii doresc să aducă aceste stări în prim-plan.

  1. Christopher Nolan

 A devenit cunoscut odată cu scenariul thriller-ului psihologic Memento, film pe care l-a și regizat.Memeto prezintă două povești:cea în care Leonard încearcă să îl găsească pe ucigașul soției sale și, una cu mult timp în viitor.

Un alt film thriller regizat de acesta este The Dark Knight, bazat pe desenele cu caracter Batman, filmul este un sequel la Batman Begins (2005), care este reinițializat din seria Batman. Christian Bale are rolul principal. Batman, principalul personaj al filmului, are conflicte cu Joker și o prietenie strânsă cu avocatul său Harvey Dent.


2.Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock este cunoscut ca “The master of suspense”, regizând mai mult de 50 de filme, trecând prin toate erele cinematografiei. Este considerat unul dintre regizorii cu cea mai mare influență asupra posterității.

Unul dintre cele mai cunoascute filme ale sale este Suspicion, un thriller psihologic romantic cu Cary Grant și Joan Fontaine.După cei doi se căsătoresc femeia începe să își suspecteze soțul că are în plan să o ucidă.

În jurul anului 1920 a intrat în industria filmului și a devenit regizor cu ajutorul Almei Reville.Hitchcock a colaborat cu Reville pentru a regiza un film și astfel, el a devenit cunoscut.

3.Quentin Tarantino

Filmele realizate de Tarantino i-au adus acestuia premii la Oscar, Globul de Aur și BAFTA. În 2007, Total Film l-a clasat pe locul 12 în topul celor mai buni regizori din toate timpurile.El este cunoscut pentru Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction(1994), Kill Bill(2003,2004) și multe altele.

Pulp Fiction este un film de comedie, dar și crimă.Regizat într-o manieră stilizată, prezintă intersectarea mai multor povești din care nu lipsesc mafioți, criminali mărunți și o valiză misterioasă. O durată considerabilă din film este dedicată conversațiilor și monologurilor care arată umorul dar și perspectivele asupra vieții ale personajelor. Subiectul filmului, ca și alte filme ale lui Tarantino, nu este prezentat în ordine cronologică.

4.Michael Powell

Powell a intrat în industia filmului în anul 1925, lucrând cu regizorul Rex Ingram la Victorine Studios în Nisa.Powell a lucrat pentru Hitchcock ca fotograf pentru filmul Champagne .

Cel mai cunoscut film thriller regizat de acesta este Peeping Tom care este, de asemenea, și un film psihologic și horror.În film este prezentat un ucigaș in serie care omoară o femeie și folosește o cameră portabilă pentru a înregistra suferința acesteia și teroarea.Câteva dintre temele prezente în acest film se regăsesc și în filmele lui Hitchcock.

5.David Fincher

Fincher a fost nominalizat de Academy Awards la Best Director pentru filmele The Curious Case of Benjamin Button și The Social Network.A câștigat Golden Globe Award pentru cel mai bun director și BAFTA Award tot pentru cel mai bun director.

Zodiac și The Social Network se află in top 100 cele mai bune filme din secolul XXI realizat de BBC.Zodiac este un thriller bazat pe cartea lui Robert Graysmith care poartă același nume.Filmul este bazat pe o poveste reală a unui criminal în serie care a terorizat Bay Area, San Francisco.Acest caz râmâne încă unul dintre cele mai populare cazuri nerezolvate din istoria SUA.Zodiac a fost nominalizat pentru diferite premii iar, Fincher a câștigat Best Director la Dublin Film Critics’ Circle.

6.Roman Polanski

Din cauza originilor evreiești, familia sa a fost închisă în ghetoul din Cracovia.El reușește să scape și trăiește în ascuns pe tot parcursul războiului.Primele filme le realizează în Polonia comunistă.În acestă perioadă regizează filmul Knife in the Water  o dramă cu elemente de thriller psihologic al unui cuplu care vrea să facă o excursie de o zi cu iahtul lor pe lacurile Mazuriene, dar care la apariția unui tânăr autostopist care se amestecă în viața lor, se dezlănțuie o cavalcadă de conflicte care periclitează relația lor.

Knife in the Water este primul film al lui Polanski și este considerat punctul de început al unei cariere internaționale plină de succes.

7.David Lynch

Filmele lui Lynch sunt cunoscute pentru elementele lor de suprarealism, secvențele de vis și coșmar, imaginile stranii de multe ori cu elemente distincte de noir și neo-noir, coloana sonoră creată cu meticulozitate. Deseori, creațiile sale explorează misterele orășelelor (ficționale, dar “tipice”) din Statele Unite (Blue Velvet și serialul de televiziune Twin Peaks) sau ale marilor metropole (Lost HighwayMulholland Drive).

In decursul îndelungatei sale cariere, Lynch a dezvoltat o abordare consistentă a povestirii și un stil vizual (adesea conotat ca lynch-ian) pe care spectatorii din lumea întreagă le recunosc imediat. Deși nu a fost niciodată un factor major al vânzărilor, Lynch a fost un favorit permanent al criticilor de film și are un număr impresionant de fani devotați.

Lynch a regizat filmul Lost Highway care urmărește povestea unui muzician care primește casete cu el și soția sa.Acesta este acuzat de crimă și apoi dispare.